Калин Димитров*Как да слушаме с разбиране изявленията на премиера Петков

...
Калин Димитров*Как да слушаме с разбиране изявленията на премиера Петков
Коментари Харесай

Кратък ЛИКБЕЗ на тема: Що е то батальонна бойна група и има ли тя почва в Българската армия?

Калин Димитров*

Как да слушаме с схващане изказванията на премиера Петков и на военния министър Янев и да ни е ясно, че те, от военна позиция, значат една огромна кръгла нула. Nada. Nothing.
Да стартираме с извода „ Татко сподели, че ще ми купи колело, но различен път. “
Тази не остаряваща паметна имитация от остарял български филм се прероди още веднъж, този път в думите на новия ни министър председател и на военния ни министър: незабавно – още през днешния ден – ни би трябвало съвременна, окомплектована и боеготова батальонна бойна група и можем да я получим незабавно назаем от съдружниците си, обаче министър председателят сподели, че ще скалъпи/купи наша „ родна “ батальонна (евентуално бойна) група, но различен път (след най-малко четири-пет години).
Похвално е изявеното предпочитание, както от премиера, по този начин и от министъра на защитата, България да стартира да способства в НАТО с освен това от гвардейския си духов оркестър и поддържащо присъединяване в задачи, като защита на вътрешен периметър, на вътрешния периметър на някое летище. Само можем да приветстваме сходно предпочитание и подготвеност за вложения в защитата, които са

закъснели с най-малко 10 – 15 години,

само че по добре късно, в сравнение с в никакъв случай.
Но имаме и друга сентенция – „ (по-добре) малко ум, само че в точния момент да ти пристигна “. Затова дано се възползваме от акъла си и да помислим, преди да ръкопляскаме на ентусиазма на тези наши министри.

Нека разделим въпроса на три елементи:

Може ли сходно заявление да даде логичен боен отговор на рецесията от покачваното от Русия напрежение по границите на Украйна и в целия наш район?
Краткият отговор е НЕ. Защото този отговор нито ще бъде задоволителен от военна позиция, нито е допустима реализацията му в този момент, когато е нужен.
Първо: Защо не е задоволителен от военна позиция?
1. Една бойна батальонна група съставлява де факто интензивен механизиран батальон, който в този си тип съставлява интегрирано тактическо военно формирование за осъществяване на интервенции с нараснала самостоятелност, основно поради придадените му спомагателни сили и средства: за разузнаване, огнева поддръжка, инженерна поддръжка, отбрана от ЯХБЗ, Противовъздушна отбрана, специфични интервенции, гражданско-военно съдействие, здравно обезпечаване, формирование от военна полиция и така нататък С други думи, това е „ механизиран батальон на стероиди “. Ни повече, ни по малко. Численият състав от 1000 индивида звучи впечатляващо, само че от тях „ щик и кашик “ ще са не повече от 70%, всичко останало ще е осигуряващи подразделения. Като разхвърляме този „ механизиран батальон на стероиди “ върху застрашената ни територия, разбираме, че ще сме много тънки откъм отбранителна дарба.
2. Но коя е застрашената ни територия? Условно може да определим

две заплахи- източна и западна

Да ги разгледаме небрежно:

2.1. Източната опасност – към сегашния миг в Черноморския флот на Руската федерация (ЧФ на РФ) 197-ма бригада десантни кораби има общо 5 БДК (Голям Десантен Кораб) всеки от които транспортира към 330 индивида плюс 10 бронирани машини десант (усреднено за илюстрация). Дали нашият флот ще е в положение да противодейства, и какъв брой бързо ще успее да се опълчи някак на Черноморския флот на РФ, няма смисъл да приказваме. Тези 5 БДК значат, че общото количество по едно и също време стоварени сили и средства е към 1500 индивида с към 50 бронирани машини (включително танкове). Знаем, че сходен десант служи единствено и само за обезпечаване на плацдарм за широкомащабна интервенция. Т.е. задоволително е завладяването на всяко дълбоководно пристанище, с цел да е на практика завършила интервенцията. Това се случва при тотално доминиране на съперника във въздуха, в РЕБ, в информационно-пропагандната активност и прочие.

2.2. Западната опасност – за нея можете да си извършите информация за силите и средствата на Република Сърбия (наш обичаен спаринг сътрудник и обичаен съветски съдружник в нашия тил) и сами да си отговорите.
Второ: Защо няма по какъв начин да стане в действително време – а точно СЕГА?
Очевидно министър председател и министър плануват да работим с каквото е останало от социалистическата Българска народна армия (Българската Народна Армия). Това, по голям брой аргументи,

не може да бъде съвместима с НАТО

Батальонна Бойна Група, от който и ъгъл да го гледаме; а на хартия, и сега имаме 5 такива ББГ на руска техника от 60 те години. Следователно би трябвало да разбираме, че министър председателят и министърът допускат някакво магическо „ придобиване “ (цялата дълга и мудна процедура на поръчване, заплащане (ако Народното събрание даде пари), очакване на опашка за произвеждане, приемане и асимилиране за използване) на техника и въоръжение за тези 1000 индивида както следва:
- Бойни бронирани машини – не по- малко от 35 броя (ако приемем условно че ще сместим поделение на една ББМ – то това са 10 ББМ в рота).
- Самоходни КОЛЕСНИ артилерийски установки диаметър 155 мм.- не по- малко от една батарея.
- Самоходни миномети – не по- малко от една батарея.
- Инженерни машини за заграждения, инженерни машини за разграждане, машини за ЯХБЗ, командно – щабни машини, машини за Противовъздушна отбрана, логистични машини и прочие и прочие.
Ако бяхме във вълшебния свят на „ летящите слонове и розовите еднорози “, там сигурно щяхме да имаме единна политическа воля за отбрана на българския народен интерес, не на съветския, щяхме да имаме и обезпечено финансиране, и най-важното – тези машини някой несъмнено щеше да ги държи на склад, търпеливо чакайки нашето телефонно позвъняване и заплащане, с цел да ни ги докара – веднага – другата седмица. Ние обаче, сме в горчивата действителност на индустриални цикли и мениджмънт на нулевите складови наличия („ Just in Time “, Тойота) – това въобще не е по този начин. Дори да приемем, че някъде по света има безработен производител, който може в действително време, т.е. през днешния ден, (а не да ни сложи в графика за в края на 2026-та година) да извърши тази поръчка, чисто механически ще са нужни най-малко 18 месеца с цел да имаме цялостния брой машини. И това е без да отчитаме спецификата на така наречен профилирани машини, които в един от сюжетите занапред ще би трябвало да се интегрират с нужните ни модерни видове въоръжение. Реалистичният сюжет клони към 28 до 32 месеца период за приемане на машините.
Но даже и да имаме тези машини на следващия ден – строени на плаца, времето належащо за „ сглобяване “ на една бойна батальонна група (индивидуална подготовка, в това число на операторите, монтьор водачите и мерачите), прекосяването на цялостният цикъл на образование и сглобяване: поделение – взвод – рота – батальон, хеле пък с асимилиране потреблението и насочването на артилерия от ниско равнище, насочването на огнева поддръжка от авиацията на ниско равнище и прочие и прочие – то напълно умерено можем да заложим един образователен цикъл от 18, 24 а даже и 36 месеца.
Въпроса, че няма безусловно никакъв смисъл да развръщаш сходна група, употребявайки тактичност от 70-те години на предишния век и основаваща се на мощни танкови колони дружно с механизирана пехота и тактически нуклеарни удари, даже няма да го повдигам, тъй като

Българската войска, за съвсем 20 години в НАТО, по този начин и не роди нов Боен Устав

Темата съм я дъвкал доста пъти и не мисля, че е нова.
Тоест, като решение за защитата ни в днешната тежка военно-политическа рецесия, беше препоръчан непълен като сили и средства отговор, който можем да дадем след най-рано 24 месеца. Лично аз бих го закръглил на 4 години. Което е извънредно незадоволително даже предвид на стратегия 2032, а какво остава за изключителни незабавни ограничения по защитата на Р. България през днешния ден.

И по този начин, откакто господин министър председателят на Р. България е споделил „ А “, то чакаме господин министъра на защитата да каже останалата писменост: а точно с каква техника, с какъв персонален състав и след какъв брой месеца ще е подготвен да извърши тази функционалност.
Иначе става тъкмо като във фразата с колелото…
Какво обаче сподели Министъра на защитата ще напиша в идната част… Stay tuned….

* Авторът е боен специалист с дълготраен опит в доставките и в оперативните и механически характерности на необятен набор най-съвременни въоръжения и бойна техника и в бойната подготовка на актуалните армии.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР