Какво знаем три дни след опустошителното земетресение в Мароко

...
Земетресението с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер, което удари
Коментари Харесай

Земетресението с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер, което удари Мароко късно в петък, уби повече от 2100 души, като броят на жертвите се очаква да нарасне, когато спасителите достигнат до силно засегнатите отдалечени планински райони.

Ето какво трябва да знаете за земетресението и текущите спасителни операции:

Кога и къде е станало земетресението?

Земетресението удари след 23:00 часа (22:00 GMT) в петък вечерта, според Геоложката служба на Съединените щати (USGS).

Удари на 72 км (45 мили) югозападно от Маракеш, четвъртият по големина град в Мароко.

Епицентърът е бил Ighil, планинска селска община в провинция Al-Haouz близо до ски курорта Oukaimeden в Атласките планини.

Трусът е усетен в цялата страна, включително в провинциите Уарзазат, Маракеш, Азилал, Чичауа и Тарудант.

Трусовете бяха усетени чак до Уелва и Хаен в Южна Испания.

Какво казаха на Al Jazeera жителите на най-тежко засегнатите райони?

Ал Джазира разговаря с жителите на планинското село Тафегахте, което беше почти напълно разрушено.

„Всички изчезнаха! Сърцето ми е разбито. Неутешима съм“, изплака 62-годишната Захра Бенбрик, която каза, че е загубила 18 роднини. Само тялото на брат й остана заклещено сред развалините.

„Искам да го измъкнат, за да мога да скърбя в мир“, каза тя.

В Таалат Н'Якуб, на около 90 км (56 мили) южно от Маракеш, продължават усилията за намиране на оцелели, хванати в капан сред развалините. Мохамед Аит Играл чакаше напрегнато. След като вече е загубил девет членове на семейството си, той каза пред Al Jazeera, че се надява, че оставащият му внук може да бъде спасен.

„Разбива сърцето ми“, каза той. „Загубих дъщеря си. Децата й ги няма. [Аз] чакам един. Да се ​​надяваме, че е жив.”

Докато момчето беше извадено от развалините, то беше мъртво.

Ще бъде погребан близо до родителите си в селското гробище.

Колко хора са засегнати?

Земетресението уби 2122 души и рани 2421, много от които сериозно, според официалните данни, но се очаква броят им да нарасне.

Объединените нации изчислиха, че бедствието е засегнало 300 000 души.

Кой е бил най-засегнат?

От 2122 смъртни случая, съобщени към неделя вечерта, 1351 са били в Ал-Хауз, регион с население над 570 000 души, според към преброяването в Мароко от 2014 г.

„Повече от 18 000 семейства са засегнати“ от земетресението в Ал-Хауз, съобщи мароканската обществена телевизия. До голяма степен аграрната провинция страдаше от рекордна суша, която беше пресушила реки и езера, когато удари земетресението.

Селища от глинени и тухлени сгради, построени в планинските склонове, са унищожени.

В Стария град на Маракеш древни сгради се срутиха от земетресението, блокирайки тесните му улици с отломки.

Жителите на много засегнати райони, които загубиха домовете си, спят на открито, страхувайки се от вторични трусове и по-нататъшни разрушения.


Какво е това земетресение в сравнение с предишните в Мароко?

Според USGS земетресения с такъв размер в региона са необичайни, но не и неочаквани.

От 1900 г. насам е имало девет земетресения с магнитуд 5 и по-силни в рамките на 500 км (311 мили) от това събитие, нито едно от които не е било с магнитуд 6.

Трус с магнитуд 6,8 се класифицира като „силен“.

Величините се базират на логаритмична скала, което означава, че с всяко увеличение на цяло число на скалата силата се увеличава 10 пъти. Така земетресението в петък е било 10 пъти по-силно от земетресението с магнитуд 5,8 от 1960 г.

Какви спасителни операции се провеждат?

Мароко разположи хеликоптери, линейки, спасителни екипи и войници в региона, за да помогне при реагирането при извънредни ситуации.

Земетресението предизвика свлачища, които блокираха пътища и затрудниха достигането на спасителните екипи до много засегнати планински райони.

Наджия Амрани, директор на Националния център за кръводаряване и изследване, обяви, че 6000 сака кръв са събрани за един ден, благодарение на мащабни кампании, инициирани от регионалните центрове за кръводаряване и сдружения на гражданското общество.

Репортаж от Маракеш Николас Хак от Al Jazeera каза, че хората високо в Атласките планини са призовали хората от Маракеш да дойдат и да им помогнат.

„Всички са готови – не само отбранителните сили, мароканските сили, но и доброволци от Маракеш, които отиват там. …Чухме за хора, които са изминали 20 мили [32 км] с вода и храна, за да стигнат до тези села, отчаяно търсещи помощ“, каза той.

Каква помощ е на път от други страни?

В интервю за Al Jazeera Фархан Хак, говорител на генералния секретар на ООН, каза, че екипи на ООН са пристигнали в Мароко и оценяват нуждите му.

Обществото на Червения кръст на Китай ще даде на мароканския Червен полумесец 200 000 долара за спешна хуманитарна помощ, съобщиха китайските държавни медии.

Катарска спасителна група пристигна в Мароко с превозни средства и оборудване за мисии за търсене и спасяване и хуманитарна помощ.

Министерството на вътрешните работи прие международна помощ, насочена към търсене и спасяване, от Испания, Обединените арабски емирства и Обединеното кралство.

Френският външен министър Катрин Колона обяви 5 милиона евро (5,4 милиона долара) помощ за неправителствени организации, участващи в операции за подпомагане.

Алжир, който прекъсна връзките си с Мароко през 2021 г. след ескалиране на напрежението, фокусирано върху оспорвания регион Западна Сахара, заяви, че ще отвори въздушното си пространство за хуманитарни и медицински полети.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР