Какво взимат със себе си хората, които бягат от война?

...
Какво взимат със себе си хората, които бягат от война?
Коментари Харесай

Парченца от вкъщи - изложба показва какво взимат със себе си бежанците от Украйна

Какво взимат със себе си хората, които бягат от война? На този въпрос дава отговор фотоизложба на движимостите, които дамите и децата от Украйна са донесли със себе си. " Парченца от у дома " - по този начин се назовава изложбата, която българка с съветски корени провежда благодарение на Български хелзинкски комитет и Българския фонд за дамите.

" Абсолютно всички споделят: " В началото си мислехме, че отиваме за две седмици или даже за една седмица ", разяснява Анна Стоева, документалист.

И в куфарите след най-необходимото намират място и за най-ценното. Като тази рисунка, нарисувана от дете в десетки екземпляри. Историята споделя майка му.

" Това е нашата къща. И той рисува, ето ни, баща, мама, къщата, той самият... и сняг вали. И тази рисунка той я рисува отново и отново в продължение на два месеца - все една и съща рисунка. Имам доста събрани, едни и същи. После ще се опитваме да ги върнем у дома ".

В този куфар са историите на три дами, които са групирани по забавни предмети. Тук в профил има единствено една свирка.

" Ако в този момент хукна към бомбоубежището и блокът се срути от горната страна ми, наложително би трябвало да имам със себе си свирка, тъй като аз ще изсвирвам и спасителите, които ще ни разкопават, ще чуят, че някой свири. Сложих свирката в чантата и ми стана по-леко... Като че ли в случай че си имам свирка, всичко ще бъде наред. "

Лилия още е в България и всеки ден носи свирката в джоба си. А друга жена - доктор в родината си - на границата на България носи специалността в куфара си.

" Тя извади лекарските си слушалки и печата - нейния щемпел на GP от Киев, който и на мен и на нея ѝ беше ясно, че е безусловно неправилен в България ", споделя Анна Стоева.

Само две от всички дами съумяват да се приберат назад в Украйна. Останалите са краткотрайно някъде. С етикет бежанци.

" Когато се приказва за движимостите, за предмети, за бежанци - доста се говореше за скъпи коли по морето, за това какво могат или не могат да си разрешат и се говореше за движимостите в материално изражение ", сподели още Стоева.

Куфарите с " Парченца от у дома " идващите дни ще бъдат до Халите и в чакалнята на Централна гара в столицата. С едно предизвикателство. В единия от куфарите всеки клиент ще може да напише какво би взел, в случай че знае, че за незнайно дълго време ще вижда къщата си единствено на рисунка.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР