Какво точно представлява пристанищният терминалПристанищният терминал Росенец е разположен в

...
Какво точно представлява пристанищният терминалПристанищният терминал Росенец е разположен в
Коментари Харесай

Казусът „Росенец”: Може ли да бъде прекратена концесията?

Какво тъкмо съставлява пристанищният терминал
Пристанищният терминал „ Росенец " е ситуиран в южната част на Бургаския залив и има няколко детайла - пирсове за корабите, резервоари за петрол и нефтопродукти, както и системи за превозване на нефта.
Снимка: Народоосвободителна въстаническа армия
Суровият петрол постъпва от танкери, които дебаркират на един от трите пирса на комплекса. Петролът се съхранява в резервоари и се трансферира посредством помпени станции по магистрални тръбопроводи до площадката на рафинерията „ Лукойл-Нефтохим Бургас ”.

Искането да бъде прекъсната концесията провокира остри мнения и замяна на реплики. От някогашната служебна власт настояват - неистина е, че концесията е удължена от тях. От ГЕРБ-СДС опонират, че служебното държавно управление трябваше да я приключи поради глобите против Русия. Остава и въпросът - може ли това да докара до нова рецесия с цените на горивата.

Бившият длъжностен министър на превоза Христо Алексиев отхвърли служебната власт да е удължавала концесията на „ Росенец ” с 24 години.

„ За политиците стана народен спорт да се изричат лъжи и неистини. Тази концесия е подписана през 2011 година с решение на държавното управление на Бойко Борисов за период от 35 години. Служебното държавно управление нито е променяло някакви периоди по тази концесия, нито е удължавало такива периоди ”, акцентира някогашният длъжностен министър на превоза Христо Алексиев.

Отнемането на „ Росенец ” от „ Лукойл ” можело да докара до скок в цените на горивата. „ Ако това пристанище приключи своята активност, „ Лукойл ” няма да може да работи и ще предизвикаме може би следващата рецесия в областта на горивата ”, предвижда Алексиев.
Снимка: Народоосвободителна въстаническа армия
Допълнителни въпроси за концесията обаче повдигат и глобите против Русия. „ Решението за „ Росенец ” към този момент трябваше да се е случило. Приетият закон още при предишния парламент задължаваше служебния кабинет да извърши тези дейности в границите на едномесечен период. Няма по какъв начин да имаш наказания, които не разрешават да имаш такава концесия, и в това време да продължаваме да я имаме ”, разясни ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Според специалисти допускането на други компании до „ Росенец ” няма да усили цените. Напротив - горивата ще бъдат по-евтини за потребителите.

„ Проблемът е, че в последните две години ни надписват горивата с един лев, в този момент - с малко по-малко, само че отново не престават да ни ги надписват. И никой нищо не може да направи. Не можем да се преборим с „ Лукойл ”, уточни още Добрев.

„ Фактът, че „ Лукойл ” е монополист на пазара на нефтени артикули и е концесионер на пристанището, по никакъв метод не дава привилегии за българските консуматори ”, е мнението на енергийният специалист Мартин Владимиров.

Експертът добавя, че има и опасения, че „ Росенец ” може да служи като „ задна малка врата ” за импорт на съветски нефт в Европа. „ Както Агенция „ Митници ”, по този начин и Национална агенция за приходите - постоянно са срещали компликации да извършат инспекции на място през годините, което е будило подозрения, че се правят противозаконни дейности на терминала ”, посочи Владимиров.

Той е безапелационен - с цел да работи „ Росенец ” в интерес на страната, би трябвало да бъде назначен специфичен шеф, който да следи за ползите на България. „ Да се обезпечи, че страната първо - управлява границата си. И второ - че не се заобикалят наказания на българска територия ”, уточни Владимиров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР