Какво споделиха по темата експерти на международна научна конференция в

...
Какво споделиха по темата експерти на международна научна конференция в
Коментари Харесай

6 научни открития които ни показват как да доживеем до 100 години

Какво споделиха по тематиката специалисти на интернационална научна конференция в Сочи?

„ Извънземните измежду нас ”

„ В Италия, столетниците са повече, в сравнение с в множеството страни по света: един на всеки 4 – 5 хиляди души, при приблизително 1 на 10 хиляди в международен мащаб ”, гордее се проф. Клаудио Франчески от Университета в Болоня. Заедно с екипа си той провел най-мащабното проучване в света в опит да открие тайната на дълголетието при 16 хиляди столетници в Италия. Експертите решили да копаят дълбоко – изяснили освен характерните особености в метода им на живот, само че и разшифровали геномите на участниците в проучването, изучили стомашната им микрофлора, обмяната на веществата и други значими фактори.

„ Повечето дълголетници съумяват да избягнат най-опасните болести, свързани с напредването на възрастта като диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания и старческо малоумие. При това, на напреднала възраст, наподобяват доста по-добре от връстниците. Фактически, умерено може да се каже, че стареенето при тях се забавя! В какво е тайната им? ”, пали любознанието проф. Франчески

Изучаването на генома на тези хора дава значително отговор на този въпрос. „ В съпоставяне с нас, столетниците са като извънземни на нашата планета ”, майтапят се учените. В тяхното ДНК са открити неповторими защитни промени в гените, предотвратяващи развиването на тежки заболявания, поради които си отиват множеството хора от този свят. При това, у някои участници в проучването са били открити вариации на гени, свидетелстващи за предразположеност към рискови заболявания. Съдейки по всичко обаче защитните им промени са толкоз мощни, че даже съумяват да обезвреждат нездравословните си събратя означават откривателите.

Знай своя жанр и родословие

Едно от последните ни открития е съответен ген, обвързван със отбраната от сърдечно-съдови болести ”, споделя още проф. Клаудио Франчески. Но по какъв начин да схванеш дали си дарен с такава скъпо генно завещание? По принцип, човек може да си направи ДНК тест, само че той не е от най-евтините, а и не е несъмнено, че всяко ново изобретение в тази посока е включено в него. За благополучие има и по-простичък път.

Защитните гени могат да се предават по завещание, изясняват учените. Затова, в случай че родителите или най-малко един от тях е дълголетник, то възможностите на детето да преодолее 100-годишната граница внезапно нарастват. Възможно е майката или бащата да не са живели толкоз дълго, само че да са били носители на защитните гени и да са умряли прибързано поради трагичен случай, остра зараза или по други аргументи, които не са свързани със стареенето, прибавя професорът от здравната школа на Харвардския университет Вадим Гладишев. В такива случаи, с цел да се ориентираме дали родителите са имали капацитет да доживеят до 100 и повече години, би трябвало да забележим просто каква е била продължителността на живота на техните родители – бабите и дядовците.

Ау, бактерии!

Да допуснем, че в родословието до девето коляно обратно няма дълголетници. Присъда ли е това? В никакъв случай, твърдят учените. Съвсем близо е бъдещето, в което благодарение на специфични технологии ще се ремонтират гени, като ще се прибавят изчезнали или недостигащи защитни промени. Дори ще се присаждат цели гени. В момента генно инженерство от подобен вид сполучливо се ползва на животни.

Наред с това учените създават и други начини за удължение на живота по формулата “Дълголетие в цветущо здраве ”. Експертите акцентират: дълголетието зависи от наследствеността не на 50, а единствено на 25 – 30%.

„ При столетниците, взели участие в нашето проучване ние също по този начин открихме чуствителни разлики в стомашната микрофлора ” , продължава проф. Клаудио Франчески. В тази част на човешкия организъм живеят голямо количество бактерии, които създават витамини, освобождават сила, нужна на организма за битка с инфекциите, или пък противоположното – самите те отделят отрови. Установено е, че при столетниците има повишено количество потребни бактерии. Подобен резултат може да се реализира с препаратите пробиотици , които се продават в аптеките, споделят учените.

Вегетарианците имат по-голям късмет

Начинът на хранене е още една опция да се доближим до идеала за стомашна микрофлора, осигуряваща дълъг живот. Клаудио Франчески е уверен, че няма нищо по-добро в това отношение от средиземноморската диета, към която на процедура се придържат италианските столетници. „ Зехтин, риба, доста плодове – всичко това е същински извор на младост и витални сили ” , споделя той.

Вадим Гладишев от Харвард прибавя още един съвет: „ Когато изучавахме факторите на дългоденствие в Съединени американски щати, стана ясно, че множеството хора, достигнали границата от 100 години са вегетарианци. ”

Като цяло в разнообразни научни лаборатории по света неведнъж бе потвърдено: когато в организма на млекопитаещи, каквито сме и ние, хората, постъпва най-вече храна, богата на протеини, съдържащи се в месото и млечните артикули, стареенето се форсира. Обяснението е, че посредством белтъчините, клетките получават по-голямо количество аминокиселини, които са техният строителен материал, настройват се за растеж и се развъждат. В зрелост, когато организмът към този момент се е формирал, продължаващият клетъчен растеж форсира стареенето. Ако количеството аминокиселини, постъпващи в организма се понижи, т.е белтъчините бъдат сведени до най-малко, то клетките ще изразходват доста по-малко запаси за растеж и ще се концентрират върху отбраната на организма, противопоставяйки се на напрежението и инфекциите. Благодарение на това, стареенето ще се забави, твърдят учените.

А също и в случай че откажем изцяло сладкото – колкото и да го обожаваме. Не стига, че ни товари с непотребни калории, само че глюкозата – артикул на преправянето на захарта от организма, може да влезе в реакция с протеините в клетките, вследствие на което пораждат така наречен „ инцидентни връзки ” сред протеините и други рискови увреждания. Тези и други нарушавания, натрупвани с възрастта, стават причина за загубата на еластичността на кожата, болесттите на ставите, сърцето и съдовете и появяването на ракови формирания. Ако старателно ограничаваме сладкото, процесите на нездравословните увреждания се забавя, твърдят учените.

Шетането удължава младостта

„ Никога не седнал съм със скръстени ръце. Дори, когато преминавам от една стая в друга вкъщи, пътьом забърсвам праха, разчиствам петънце на контакта и така нататък ”, споделя една от героините на американския филм „ Правилата на живота на 100-годишния човек ” Елси Макалъм, сниман от екип учени от Харвард.

„ Физическите натоварвания си остават едно от най-ефективните средства в битката със стареенето ”, удостоверява и шефът на Института по геронтология към Медицинския лицей „ Алберт Айнщан ” Нир Барзилай.

По време на спорт или други интензивни физически натоварвания като домашното разчистване да вземем за пример, ние дишаме по-интензивно, поемаме повече О2 и вследствие на преправянето му, се образуват повече свободни радикали, които, както е признато да се счита, повреждат организма. С две думи, това е стрес за организма, само че краткотраен стрес, който тренира и калява клетките, покачва устойчивостта им към увреждания и усъвършенства способността им да се възвръщат. В резултат на всичко това, защитните сили укрепват и това оказва помощ да се отсрочи стареенето. Този резултат обаче се получава не при епизодични, а единствено при постоянни физически натоварвания, акцентира проф. Барзилай. Най- лесната рецепта тук е спорт или вървене с бързо, само че въпреки всичко удобно движение с дълготрайност 40 минути всеки ден, поучава той.

Търсете делото на живота си!

Психолозите означават: оптимално дълго желаят да живеят хората, които са щастливи, увлечени от нещо и гледащи с оптимизъм на бъдещето. „ Повечето дълголетници, с които се запознахме по време на фотосите на кино лентата „ Правилата на живот на 100-годишния човек имаха буйно въодушевление по нещо, което е осмисляло целия им живот ”, изяснява Вадим Гладишев. Той дава за образец 103-годишният Луи Шарпентие – воин от кино лентата, който с лекост коленичи, с цел да хвърли дърва в камината и по-късно също с лекост се изправя. През целия си живот Шарпентие нещо е творил. Направил е иконостас за локалната черква неотдавна и до ден сегашен рисува и се занимава с дизайн.

Засега биолозите нямат тъкмо научно пояснение по какъв начин увлечеността, оптимистичното отношение към живота го удължават. Но редица образци – огледайте се, даже и към вас – удостоверяват: хората, които намират наслада от това,което вършат всеки ден и се любуват на обичаните си занимания, живеят по-дълго.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР