Какво следва след евентуалното подписване на споразумението между Гърция и

...
Какво следва след евентуалното подписване на споразумението между Гърция и
Коментари Харесай

Ще има ли пречки пред новото име на Македония?

Какво следва след възможното сключване на съглашението сред Гърция и Македония? Може ли да се стигне и до поврат?

Най-сериозното тестване за името „ Република Северна Македония” ще е през септември, когато би трябвало да се организира референдум в западната ни съседка. „ Според моите прогнози и упования този референдум ще бъде положителен”, означи Борян Йовановски, публицист в македонската Нова тв.

Преди това проблем може да настъпи и в гласуването в Народното събрание, по закон 2/3 от депутатите би трябвало да са „ за” новото име. Споразумението би трябвало да се подпише от президента. Георге Иванов към този момент се закани да наложи несъгласие.
Правителството на Заев сподели контракта с Гърция за името И в Скопие, и в Атина се откриха недоволни, които да стачкуват
„ Георге Иванов няма да има опция чисто конституционно-правно да блокира процеса. Така че смяната посредством референдум, от една страна, е гаранция за Гърция, а от друга – маневра на Заев да заобиколи Иванов”, разяснява Димитър Бечев, специалист по Югоизточна Европа в Университета на Северна Каролина.

Финалното решение ще е в ръцете на гръцкия парламент. Гласуването ще е най-рано при започване на идната година.

„ Това съглашение ще се гласоподава, откакто някогашната югославска република извърши всички условия – да провежда рефендум, да се гласоподават измененията от Народното събрание им и да ги приложат в конституцията си”, съобщи Апостолос Мангириадис, публицист на гръцката Скай тв.
Името на Македония: Екатерина Захариева на изненадваща аудиенция при Зоран Заев Протестите в Скопие и Атина срещу новото име не престават
„ Струва ми се, че външните сили пробват да въздействат на двете страни към този момент повече от 20 години, тъй че дали тъкмо в този миг ще съумеят, е мъчно да се каже. Очевидно е, че на Европа ѝ е писнало от един спор, който ѝ наподобява излишен”, уточни проф. Иван Илчев, член на българо-македонската комисия.

Смяната на името е обвързано с опитите за участие на Македония в Европейския съюз и НАТО, които до момента са блокирани от Гърция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР