Какво ще се случи със заплатите ни и с цените

...
Какво ще се случи със заплатите ни и с цените
Коментари Харесай

Каква заплата в евро ще взимаме, ако сега получаваме 1000 лева?

Какво ще се случи със заплатите ни и с цените в комерсиалната мрежа? Това е главният въпрос, който българите си задават, когато стане въпрос за въвеждане на еврото у нас следващата година.

От 27 страни в Европейския съюз, 20 са в еврозоната. Никоя страна обаче не е приемала общата валута с минимална заплата по-ниска от 500 евро, какъвто е казусът в България все още. Според икономисти обаче няма риск заплатите на хората да бъдат понижени, тъй като те ще бъдат пресметнати съгласно закрепения в този момент курс на еврото.

В подобен случай, в случай че заплатата е 1000 лева, тя ще е равностойна на 512.82 евро.

Във компаниите у нас малко се приказва за преизчисленията на заплатите и по какъв начин ще бъдат изменени те следващата година.

„ Не се разискват тези работи. Като му пристигна времето и часът, тогава към този момент ще се разбере всичко защо става въпрос “, разяснява пред Българска национална телевизия Здравко Кирилов.

Това води до доста неясноти и въпроси.

„ Как би била изравнена или както приказват „ едно евро – един лев “, но то в действителност не е по този начин. То едно евро е два лв.. Стандартът в България е прекомерно невисок за приемане на евро “, споделя Николай Митов.

Икономистите изясняват – заплатите на чиновниците ще бъдат преизчислени по закрепения във валутен ръб курс на лв. към еврото или 1.95 лв. за 1 евро. Няма никакъв риск чиновниците да бъдат подведени и заплатите да паднат при превалутирането.

„ Това не е допустимо, тъй като те са резултат на облигационни взаимоотношения. Всеки, който е сключил трудов контракт знае, че това е контракт и той не може да бъде нарушен от едната страна. Няма мотив за безпокойствие “, разясни Доц. Елена Ставрова, икономист.

Но в случай че при заплатите всичко е закрепено, то при преизчисляването на цените в комерсиалните мрежи нещата не стоят тъкмо по този начин.

„ В този случай бизнесът взима решения, бизнесът търси способи да ограничи рисковете и там закръгляването ще бъде направено негарантирано със закон.

Разбира се, страната би могла да се поучи от опита на тези, които към този момент го направиха, като Хърватия да вземем за пример, и да задължи за един не едномесечен, а едногодишен интервал бизнесът да слага цените на продаваните артикули на рафтовете в двете изражения – левово и еврово “, сподели доцент Елена Ставрова.

Димитър Бакалов дава образец с цените в пекарната му в Благоевград.

„ Може да има дребен проблем, само че той ще е за нас. Защото де факто една баница, която при мен е 2,10 лв., аз би трябвало да я направя 1 евро и 1 евроцент, а този евроцент до два лв. доста мъчно ще се връщат 99 евроцента. Може би там ще се получи разминаване, може би някъде ще има малко повече, само че това са единични случаи “, сподели той.

Правилата и контролът ще зависят от страната.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР