Какво ще се промени в Европа след речта Състоянието на

...
Какво ще се промени в Европа след речта Състоянието на
Коментари Харесай

Пратениците на Euronews разказват: Какво ще се промени след заявките в речта на фон дер Лайен?

Какво ще се промени в Европа след речта „ Състоянието на Съюза “ на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен? Какви са поръчките и по какъв начин измененията ще се отразят на страните членки и най-много на жителите? В коридорите на Европейския парламент в Брюксел беседват Християна Димитрова от Euronews Bulgaria, Каталин Лента от Euronews Romania, Теодора Василиевич от Euronews Serbia и Сандор Цирос от бюрото на Euronews в Брюксел.

Каталин: Здравейте, на първо място би трябвало да бъдем икономични, да пестим сила, да изключваме електрическите лампи, когато са в пиковия миг на ползване, да понижим потреблението, доколкото можем, да внимаваме да не ни коства доста през зимата.

В същото време Урсула фон дер Лайен ни сподели, че би трябвало да чакаме от европейските институции да намерят най-подходящите ограничения, с цел да създадат живота ни търпим през идващите месеци. Това вероятно значи и таван на цената на газа, освен от Русия, само че и от други страни.

Каталин: Обръщаме взор и към скандинавските страни, да вземем за пример към Норвегия, която е значим източник на газ за Европа. Знаем, че Норвегия е една от страните, които се опълчиха на тавана на цените, точно с цел да получи облагите, които счита, че заслужава. В същото време европейските страни приказват за това ограничение, в това число Румъния, която се причисли към мнението, че цената би трябвало да бъде лимитирана, с цел да могат хората да си я разрешат. Вероятно това е и предвид на какъв брой могат да дадат държавните управления на национално ниво, тъй като са нужни милиарди и милиарди евро, с цел да може популацията да преживее зимата.

Каталин: Все още ще поносим ограничения - дано не ги назоваваме ограничения за икономии, а ограничения за ограничение на потреблението, за икономисване. Ще продължим да бъдем солидарни с Украйна в тази несправедлива война, която тя би трябвало да преживее от Русия.

Каталин: Ще се погрижим за европейското разширение, ще създадем атомна банка и доста други неща.

Каталин: Но предлагам да забележим по какъв начин речта на Урсула фон дер Лайен се възприема от позиция на страните, които са покрай нас, и от един почитан сътрудник на нашия Euronews в Брюксел.

Каталин: Първо се обръщам към българския представител на Euronews Bulgaria, нашата колежка Християна Димитрова.

 
Свързани

Каталин: Християна, вашата страна се причисли към Европейски Съюз като Румъния през 2007 година Какви дейности подхващат в този момент българите по отношение на речта на Урсула фон дер Лайен? Има доста проблеми. Разбирам, че имате задоволително сила, само че нямате газ, който би трябвало да внасяте от Азербайджан. Каква е обстановката в България?

Християна Д имитрова : Първо, здравейте, веселя се, че съм тук с вас. Както споделих по-рано, България знае, че е член на едно огромно семейство, и знае, че когато всички европейски страни сме дружно, можем да се оправим с всичко, можем да посрещнем провокациите, даже и да не сме подготвени за тях. Що се отнася до енергийната рецесия, България е чист експортьор на електрическа енергия, в този момент нямаме проблеми с потреблението на електрическа енергия, само че имаме компликации с доставките на газ и чакаме да се свържем с Гърция, мисля, че идващия месец. Сред ограниченията, които държавното управление предприе, с цел да помогне на хората, е отстъпката от 25 цента на литър гориво в бензиностанциите. Освен това от 1 октомври всички пенсии ще бъдат преизчислени, тъй че ще има нарастване за над 700 000 души.

Каталин: Интересно, Християна Димитрова, от Euronews Bulgaria, за това какво прави българският народ, какво прави държавното управление, какви ограничения подхваща, с цел да смекчи въздействието на енергийната рецесия сега.

Каталин: Euronews Serbia, към нас се причисли Теодора Василиевич, наш сътрудник от Euronews Serbia.

Каталин: Теодора, Урсула фон дер Лайен приказва за Балканите, за програмата за разширение. Смятате ли, че това е потребно за вас? Какво мислите за тези думи (на Урсула)?

Теодора Василиевич: Интересно е, тъй като ние сме единствената страна тук, която не е част от Европейски Съюз. Мисля, че тази част от речта й беше най-интересна, изключително за хората от Сърбия. Тя загатна Западните Балкани, а с изключение на тях загатна и Украйна, Молдова и Грузия, и сподели, че нашите страни са част от Европа и би трябвало да се усещаме европейци. Мисля, че значимото, което той сподели, е, че Европейски Съюз не е приключен без всички нас. Мисля, че това беше най-важната част от речта за нас. Той ни даде знак, че Европейският съюз е подготвен за нас, само че несъмнено, би трябвало да се направи още доста. Попитах докладчика на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик дали може да разяснява това и той сподели, че това е сигнал, че сме част от Европейския съюз, само че към момента има доста какво да се направи във връзка с демокрацията, правата на индивида и други сходни полезности. На този стадий знаем, че сме добре пристигнали, само че към момента ни следва доста работа, с цел да станем част от Европейския съюз.

 
Свързани

Каталин: Благодаря ви, Теодора от Сърбия. И най-после, нашият сътрудник в Брюксел, Euronews Брюксел е тъкмо пред Европейската комисия, Сандор Цирос. Надявам се, че съм го произнесъл вярно. Сандор, какво можете да ни кажете за тазгодишната тирада на Урсула фон дер Лайен за положението на Съюза?

Сандор: Много ти благодаря, Каталин. Равносметката е отлична, в пет точки. От речта на Урсула фон дер Лайен има огромни упования по две аргументи:

Първо, Европейски Съюз е изправен пред сериозна енергийна рецесия, а съгласно някои това се дължи на политиката на строги наказания на Европейски Съюз, която води до повишение на цените на газа, и хората желаят да чуят коментара на Урсула фон дер Лайен, с цел да схванат дали Комисията ще продължи тази политика на строги наказания против Русия или не. Тя сподели, че да, те ще продължат. Европейски Съюз, и по-специално Европейската комисия, се ангажира да накаже Русия за започването на тази война и да помогне на Украйна да се отбрани.

Другата основна тематика, която забелязах и която беше мощен детайл за мен, беше позоваването на върховенството на закона и демокрацията, като Урсула фон дер Лайен съобщи, че би трябвало да има нов, обновен механизъм за битка с корупцията в Европейския съюз и че би трябвало да има някакъв тип битка с вътрешните врагове, тъй като тя сподели, че в Европейския съюз има някои троянски коне, които служат на външни автокрации и желаят да унищожат нашите демокрации. В моята страна, в Унгария, обаче някои хора споделиха, че това може би е обръщение към нашия министър-председател. Мисля, че тези две неща бяха доста значими и бяха следени от близко в Брюксел, само че в този момент Европейската комисия ще показа новото си предложение за решение на енергийната рецесия, а това е друга област, която интересува всички европейци.

Каталин: Изводите от речта на Урсула фон дер Лайен за положението на Съюза са, че би трябвало да спестяваме и че националните държавни управления би трябвало да намерят повече пари, с цел да подкрепят популацията и стопанската система.

От Страсбург за Euronews, Каталин Лента.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР