- Какво се случва в ТЕЦ „Марица 3?- В момента

...
- Какво се случва в ТЕЦ „Марица 3?- В момента
Коментари Харесай

Борислав Сандов: "Марица 3" не е ремонтирана в последните десетилети

- Какво се случва в Топлоелектрическа централа „ Марица " 3?
- В момента нищо!

- Спрян е ТЕЦ-ът, а в това време има замърсяване!
- Има замърсяване под нормите! Има транспорт на замърсяване от региона на Гълъбово. Поне виждайки данните за посоката напразно и равнищата, които отчитаме в Гълъбово по отношение на равнищата, които отчитаме в Димитровград - има директна корелация!

- Вчерашното сведение на Министерство на околната среда и водите беше, че има още веднъж замърсявания над нормите, дружно с табличен и дигитален материал!
- Не, в противен случай! Има замърсяване над нормите в Гълъбово! В Димитровград има завишаване, само че не е над нормите!

- Вчера във вашето известие пишеше, че с помощта на вятъра, който духа от Гълъбово и от Стара Загора, по този начин ли е?
- Точно по този начин! Има завишаване на равнищата на серен диоксид, само че те са под нормите, които са за нарушаване.

- Тоест със прекъсването на „ Марица 3 " няма към този момент замърсяване над границата в Димитровград?
- От прекъсването на „ Марица 3 " в Димитровград, от станцията, която е разположена там, не е открито на този стадий замърсяване, което е над нормите! Но се вижда в дните, в които има замърсяване над региона на Гълъбово и има посока напразно от Гълъбово към Димитровград, се вижда този транспорт и той се отразява в стойностите на серния диоксид в Гълъбово!

- А по какъв начин се регистрира посоката напразно?
- Национален институт по метеорология и хидрология дава такива данни!

- Които вашите станции засичат?
- Да, станциите на Национален институт по метеорология и хидрология!

- А Вие знаете ли обстоятелството, тъй като неотдавна сте в изпълнителната власт, другояче от дълго време сте в екологията, че когато „ Марица Изток 2 " и „ Марица Изток 3 " са под високата норма на замърсяване, тя е задоволителна, с цел да замърсява Димитровград?
- Не разбрах въпроса Ви!

- Когато е под границата на допустимото, не я знам в цифри, „ Марица Изток 2 " и „ Марица Изток 3 " замърсяват Димитровград, без значение че са под нормата!
- А замърсяват Димитровград над нормата?

- Точно по този начин!
- Не знам за такива данни! Но има 4 предприятия в региона, които се намират в Раднево и Гълъбово. Това са Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 " държавната, „ Брикел " частната, „ Контурглобал " частната и AES Гълъбово. Така че има 4 централи. Трябва да се погледнат индикаторите от 4-те, с цел да се види дали е вероятен транспорт на някоя от тях към Димитровград, в случай че в този ден има такова замерване.

- А по кое време ще го извършите това?
- То се прави непрекъснато! Тези станции работят всекидневно!

- Кога ще излезете с някаква статистика, която да е безапелационна?
- Статистиката е налична. Тя се намира на уеб страницата на Изпълнителната организация по околната среда и може всеки жител да стигне до нея!

- Не ме разбрахте! Снощи вие обобщихте резултата, с цел да отговорите на протестиращите в „ Марица 3 "!
- Точно по този начин!

- Ще извършите ли същото?
- За какъв интервал?

- Ами за тези дни! Те споделят, че са създали всички усъвършенствания, които са изисквани, само че никой, нито от министерството...
- Гарантирам Ви, че не са ги създали тези усъвършенствания!

- Никой не е пристигнал да ги види! Знаете ли това, господин Сандов?
- Гарантирам Ви, че не са ги създали, тъй като те би трябвало да ремонтират цяла една постройка!

- Добре, само че Регионална инспекция за опазване на околната среда или някой от Министерство на околната среда и водите няма ли да отиде да ревизира?
- Трябва да отиде Изпълнителна организация по околна среда, когато те фактически изпратят писмо, че са създали тези усъвършенствания.

- Те са изпратили!
- Не! Те са изпратили писмо, с което дават отговор на предходно наставление за горивната съставния елемент. То не подхожда на насилствената административна мярка, която им е издадена и предписанията по нея!

- Добре, финален въпрос, Вие като ръководещ, по какъв начин ще решите въпроса с „ Марица 3 "? Чакате решението на второинстанционния административен съд или ще проконтролирате какви ремонтни подобрителни действия вършат?
- Решението е по отношение на открито редовно замърсяване, то може да бъде отстранено и чак тогава предприятието може да работи! Решението има авансово осъществяване, тъй че съдът само може да го анулира, само че ние чакаме то да бъде доказано по-скоро!

- Тоест Вие няма да извършите инспекция за успеваемостта на ремонта преди втора инстанция?
- Ремонт не е осъществяван!

- Е, по този начин го казвате! Идете и вижте!
- Трябва да пристигна целият китайски народ, с цел да го направи за една седмица този ремонт! Наистина, съществено Ви приказвам! Цялата постройка пуши! Не е да запушиш една дупка някъде! Съжалявам, че стигам до това равнище, само че тази централа не е ремонтирана в последните десетилетия! Тази централа беше затворена поради неналичието на успеваемост! Единствено високите цени на електрическата енергия предходната година сътвориха условия тази централа наново да бъде отворена! Тя беше затворена по стопански аргументи. Тя отвори наново без да е направила поправки, без да е направила рационализация. И тя не може да работи, откакто се вижда, че прави редовно нарушение. Някои назовават това геноцид, тъй като броят, изключително на децата с дихателни болести в този район са се нараснали. Постоянно ми пишат хора, някои от които към този момент са се изнесли от оня район! На нас преди всичко ни е животът и здравето на хората! И положението на околната среда! За сила, сила се създава по разнообразни способи и се транспортира по друг метод. Така че не може въглищната енергетика да бъде „ свещена крава ", всичко да зависи от нея и всички да се подчиняваме на нея!

- Чувствителната нотка със здравето на децата, одобрявам я в действителност, тя постоянно работи!
- Това са индикаторите! Не, това са индикаторите, данните са това!

- Един финален бизнес въпрос! ТЕЦ-овете „ Марица 3 ", „ Брикел " и „ Бобов дол " се свързват с Христо Ковачки. Асен Василев на 100-те дни на кабинета „ Кирил Петков " направи заявление, че ще затвори „ Брикел " и „ Бобов дол ", тъй като работели малко. Има ли нещо персонално, в този момент и със затварянето на „ Марица 3 " от страна на кабинета и някакъв стопански скрит план?
- От моя страна няма нищо персонално към един или различен притежател! Аз проследявам закона и това, което е наставление по закон. Може би господин Василев има поради други ограничения, които да се ползват, дали по Механизма за обективен преход, дали по друга линия! Дали заради отговорности на тези предприятия, тъй като знам, че те имат отговорности към страната.

- Това е друга тематика, да не смесваме тематиките!
- Не зная какви са основанията, които господин Асен Василев е изложил в това свое желание. Но споделям, че моите дейности се управляват от законодателството, за което аз давам отговор и това е! Няма персонално отношение към един или различен притежател!

- Към Ковачки!?
- Те не са единствено тези три ТЕЦ-а, които са свързани с господин Ковачки!

- Споменаваха се тези трите!
- Явно има някакво друго съображение по отношение на тези 3, в случай че някой ги е поставил в един клъстер!

- Разбрах, благодаря Ви! И няма да ги проверявате?
-Всичко се ревизира! Има данни от непрекъснат мониторинг! Има инспекции по сигнал!

- Не, ремонтните действия?
-Ремонтните действия, когато се извършат и се каже, че са осъществени ремонтни действия, ще отидем да ги проверим! Но когато се каже - ние сме модернизирали, тъй като сме добавили към горивната съставния елемент биомаса, това не е обвързвано с нашите наставления за попречване на неорганизирани източници на излъчвания от серен диоксид!

- Разбрах Ви! Много Ви благодаря за това изявление!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР