Какво се случва с нормализирането на връзките между Саудитска Арабия и Израел?

...
От месеци Саудитска Арабия и Израел – със Съединените щати
Коментари Харесай

От месеци Саудитска Арабия и Израел – със Съединените щати – обсъждат споразумение за нормализиране на отношенията.

САЩ даде да се разбере, че официалните отношения между двамата им съюзници в Близкия изток са основен приоритет, като висшият дипломат Антъни Блинкен ги обяви за „интерес на националната сигурност“.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Саудитският престолонаследник принц MBS казва, че нормализирането на Израел е „по-близо"Споразумението за „нормализиране“ между Израел и Саудитска Арабия е постигнато, Нетаняху казва на БайдънИзраелският премиер Нетаняху благодари на Саудитска Арабия Арабия след аварийно кацане на самолеткрай на списъка

Това се случва на фона на регионално прегрупиране, след като Иран и Саудитска Арабия възстановиха дипломатическите си връзки след години на враждебност.

В сряда саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман (MBS) каза пред американския канал Fox News: „Всеки ден се доближаваме“ до споразумение за нормализиране с Израел.

И така, какви са условията на Саудитска Арабия за нормализиране?

Рияд иска пакт за отбрана на САЩ – включително по-малко ограничения върху продажбите на американски оръжия за него – и помощ в разработването на собствена гражданска ядрена програма.

Също така се казва, че всяка сделка ще изисква голям напредък към създаването на палестинска държава, което е трудна сделка за най-религиозното и крайнодясно националистическо правителство в историята на Израел.

Саудитска Арабия е голям поддръжник на Арабската мирна инициатива от 2002 г., която обуславя нормализирането на отношенията с Израел с изтеглянето му от палестинската територия и сирийските Голански възвишения.

Инициативата също така включва създаването на палестинска държава, както и намирането на „справедливо решение“ за тежкото положение на милионите палестински бежанци и техните потомци, повечето от които живеят в бежански лагери в съседни страни.

Какво каза Израел?

В четвъртък външният министър на Израел изрази оптимистичен тон, като каза, че очаква скоро да бъде постигнато споразумение.

„Пропуските могат да бъдат преодолени“, каза Ели Коен пред армейското радио на Израел. „Смятам, че със сигурност има вероятност през първото тримесечие на 2024 г., четири или пет месеца след това, да бъдем в състояние да бъдем в момент, в който детайлите [на сделката] са финализирани“, добави той.

Желанието на Саудитска Арабия да изгради ядрена програма не изглежда пречка. Цахи Ханегби, съветник по националната сигурност на Израел, каза през юли: „Десетки страни управляват проекти с цивилни ядрени ядра и с ядрени усилия за енергия. Това не е нещо, което застрашава нито тях, нито техните съседи.“

Въпреки това правителството на Нетаняху, включително министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, отхвърли „отстъпки“ на правителството на Палестинската власт (ПА) като част от нормализиране на отношенията, включително замразяване на заселването в окупирания Западен бряг.

Как реагираха палестинските власти?

В опит да спечели ПА, Саудитска Арабия предложи да възобнови финансовата подкрепа за нея, след като помощта падна до нула през 2021 г.

Според доклад на The Wall Street Journal, делегация от служители на ПА миналия месец е отишла в Рияд, за да настоява за собствен набор от условия в замяна на съгласието на Саудитска Арабия за нормализиране на връзките с Израел.

Условията включват повторно отваряне на консулството на САЩ в окупирания Източен Йерусалим, което бившият президент на САЩ Доналд Тръмп затвори през 2019 г. ПА също така поиска от САЩ да подкрепят пълното представителство на Палестина в ООН.

Други условия включват Израел да даде на ПА по-голям контрол върху някои части от окупирания Западен бряг и да се отърве от незаконните израелски постове.

Това беше далеч от реакцията на ПА, когато Бахрейн и Обединените арабски емирства обявиха нормализиране на отношенията с Израел през 2020 г. Тогава ПА обвини държавите от Персийския залив, че са й забили нож в гърба.

Какво каза Иран?

Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди Саудитска Арабия да не сключва никакви сделки с Израел.

На пресконференция, също в Ню Йорк в периферията на Общото събрание на ООН, Раиси каза пред Sky News, че подобно споразумение би било „нож в гърба на палестинския народ и неговата съпротива“.

„При никакви обстоятелства регионалните страни не желаят ислямските страни да изоставят свещения принцип за тежкото положение на палестинския народ, защото освобождаването на свещения град Йерусалим е в основата на вярата на всички мюсюлмани“, той каза.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР