Какво се случва с интерконектора, за който българският и гръцкият

...
Какво се случва с интерконектора, за който българският и гръцкият
Коментари Харесай

Какво се случва с интерконектора с Гърция?


Какво се случва с интерконектора, за който българският и гръцкият министър председател си пишат есемеси? Знаете, по него чакаме да пристигна евтиният азерски газ.

Оказва се, че гръцката компания, която строи газопровода, дължи неустойки от съвсем 5 милиона евро до този миг. Всичко трябваше да бъде готово предишния април. Строителят получи пролонгация, само че не я съблюдава.

Газопроводът ще е с дължина 182 километра - 31 на гръцка територия и 151 на наша, и би трябвало да свърже страната ни с Южния газов кулоар.

От Комотини синьото гориво ще стига до Стара Загора. Там новият газопровод ще се свърже със съществуващото трасе на „ Булгартрангаз “. Така газът може да стига до Сърбия и на запад.

Какво не е готово? Към момента към момента не са положени към 2 километра тръби в региона на Кърджали. Довършват се и измервателните станции в Стара Загора и в Комотини.

Новият краен период за приключването на строителството е май, а през юли по тръбите би трябвало да потече газ.

Ще стане ли връзката с Гърция факт?

Първата копка вършат двама някогашни министър председатели през 2019 година За този газопровод обаче приказваме от 2009 година, когато съветският газ през Украйна беше спрян и страната ни остана на студено. От тогава и чакаме. Сегашните министър председатели пък си пишат.

„ Всяка седмица аз, Кирил Петков, адресирам есемес на Мицотакис - давам му доклад какво се е случило предходната седмица “, сподели министър председателят Петков.

Докъде е стигнало строителството на интерконектора - ревизираме на място?

Това са тръбите, по които ще тече азерски газ, а в станцията ще се следи количеството и качеството на газа.

Това е газоизмервателната станция при Стара Загора.

„ Тук ще има видеонаблюдение от самото начало, само че няма да има наличие на хора. Всичко ще бъде ръководено от Хасково “, съобщи Стефан Пипков, механически управител на плана.

Очаква се работата по това оборудване да завърши през март, а целият план да бъде приключен през юли.

Закъснение има и при доставката на крановите възли, посредством които новото трасе ще се свърже със към този момент съществуващото. Причината - създават се в Китай.


Предвижда се тук новият газопровод, по който би трябвало да пристигна азерски газ, да се свърже с тръбите на „ Булгартрансгаз “.

Изпълнителният шеф от българска страна на компанията притежател на интерконектора признава, че не са удовлетворени от определения строител.

„ Той не е най-ефективният, не е най-бързият. По закона за публичните поръчки те предложиха най-ниската цена “, съобщи Теодора Георгиева, изпълнителен шеф на ICGB.

„ Има опция в цялост да се внесе в България газ през гръцката газопронесна система - Неа Масемврия “, добави тя.

Преди седмици Кирил Петков разкри, че предходното управление на „ Булгаргаз “ е отказало да получава азерския газ през различното трасе.

Ако строителят е подготвен в края на май, по-късно ще са нужни още 3 месеца за разрешителните от български и гръцки институции, а и от Еврокомисията.

Максималното отсрочване е до идващия отоплителен сезон - септември октомври.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР