Какво се случва през първия месец от живота на новороденото?

...
Какво се случва през първия месец от живота на новороденото?
Коментари Харесай

Първият месец от живота на бебето

Какво се случва през първия месец от живота на новороденото? Кои са първите компликации, с които новите мама и баща се сблъскат през първите дни вкъщи с бебето? И по какъв начин да реагират най-адекватно в сериозна обстановка?

Това нормално са въпросите, които си задават родителите, когато щастието им се случи за първи път, защото постоянно са много обезпокоени и комплицирани. А в това няма нищо ужасно. Животът с бебе въобще не е толкоз комплициран и сложен, колкото го разказват някои. Дори и когато стартират „ страшните “ колики.

Но си има някои специфики, за които е добре да знаете, с цел да не се чувствате комплицирани през първия ви месец с дребното създание. След това към този момент сами ще се уверите, че не е толкоз мъчно, а и ще имате насъбран опит, въпреки и единствено от един месец.

Растеж

Теглото и дължината на бебето при раждането се дефинират от разнообразни фактори (околна среда, приемственост и т.н.) и единствено частично от държанието на майката (пушенето, опиатите и алкохолът по време на бременност могат да причинят проблеми и да навредят на растежа на плода).

В този случай обаче приказваме за естествените бременности, които приключват с едно хубаво и крепко бебе.

Но терзанието дали то пораства и наддава задоволително, е може би най-популярното измежду младите майки.

Правилото гласи, че след раждането бебето би трябвало да усилва тежестта си с към 30 грама дневно, като в края на първия месец тежи към кг повече, в сравнение с при раждането. Следователно храненето и верният брой часове сън са от значително значение в тази фаза, с цел да му оказват помощ да пораства.

А постоянните прегледи при педиатъра ще ви успокоят, че всичко върви добре.

Хранене

През първите месеци от живота си, бебето би трябвало да има най-малко 8 хранения дневно (приблизително на всеки 3 часа). Но доста майки, които кърмят, избират хранене на поискване, давайки опция на бебето да яде всякога, когато покаже такава нужда.

В този случай няма единно предписание. Всъщност всичко е вярно, в случай че бебето пораства и се развива обикновено. Така че изборът е и въпрос на персонално чувство.

Това, което би трябвало да знаете е, че кърмата/млякото са главната храна на бебето и едвам по-късно идва ред на водата. Приблизително на едно хранене бебето би трябвало да изяжда сред 550 и 650 мл кърма/мляко.

Комуникация

Единствената форма на връзка за бебето през първия месец от живота е плачът. Неспособно да изрази никаква страст с мимики и жестове, то пробва да притегли вниманието на родителите със сълзи.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР