Какво се случва, когато една от най-големите икономики в света

...
Какво се случва, когато една от най-големите икономики в света
Коментари Харесай

CNN: Какво се случва, когато държава от Г-7 легализира марихуаната?

Какво се случва, когато една от най-големите стопански системи в света легализира марихуаната за развлекателни цели? Разкрива се нов пазар на стойност милиарди долари, несъмнено.
Легализирането на марихуаната за забавление в Канада ще сътвори нов пазар, който ще генерира продажби в размер до 4.3 милиарда $ през първата година след смяната, сочи изследване на консултантската компания Deloitte, представено от CNN.
Законният канабис скоро може да е действителност в Канада. Сенатът в страната всеки миг ще гласоподава план за изменение и допълнение на законодателството, който ще легализира използването на марихуана за развлекателни цели от лица над 18-годишна възраст.
Законовите промени плануват пълнолетните жители да имат право да поръчват до 30 грама трева от дистрибутори, които разполагат с лиценз, публикуван от федералното държавно управление.
Бъдещата смяна обаче среща и рецензии. Някои здравни специалисти имат опасения по отношение на възможни нежелани последици от легализирането на марихуаната. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обаче поддържа легализацията, акцентирайки, че по този метод младежите действително ще имат по-труден достъп до растението.

„ Фокусирани сме върху контрола и легализирането на марихуаната, защото актуалната система не работи”, сподели Трюдо по-рано през тази година.
„ Решенията и посоката, която избрахме, с цел да вървим напред по този въпрос, са основани на месеци, в случай че не и години, съвещания с специалисти...така че да се уверим, че отстраняваме престъпните детайли от продажбата на марихуана”, прибавя той.
Ако Народното събрание в страната гласоподава „ за” заверка, то Канада ще се трансформира в първата страна член на Г-7, в която да се пуши трева за забавление е законно.
Г-7 сплотява седемте стопански най-силни страни в света, които оформят към 65% от международния БВП.
По стечения на събитията, до момента в който четете този текст, Канада е хазаин на среща на водачите на Г-7.
Прогнозите за капацитета на марихуана промишлеността варират.
Според калкулации на Canadian Imperial Bank of Commerce, пазарът на законен канабис може да доближи 5 милиарда $ до 2020 година, до момента в който New Frontier Data предвижда, че секторът ще генерира 7 милиарда $ до 2025 година
Проучване на Deloitte сочи, че разноските за марихуана могат да скочат с 58% частично заради това, че потребителите биха плащали малко повече в името на легалния достъп до канабис.

Гражданите, които използват марихуана постоянно, ще усилят разноските си за стока с до 22%, в случай че законовите промени бъдат признати от управляващите, показват от консултантската компания.
От данъчна позиция, канадският финансов министър Бил Морно разгласи бъдещите проекти като част от оповестението на бюджета на страната за тази година.
Те плануват облагане на всеки грам трева с налог в размер на 1 $, или 10% данък върху цялата поръчка, като се ползва тази данъчна база, която е по-висока.
Някои специалисти чакат продажбите на алкохолни питиета да намалеят, защото редица консуматори ще извърнат тил на пиенето за сметка на легалната марихуана.

„ Като се има поради, че най-вероятно продажбите на марихуана ще подкопаят тези на бира, спиртни питиета, вино, даже и цигари, държавното управление би трябвало да откри крайното влияние от легализацията върху приходите от по този начин наречените налози върху пороците”, показват от Deloitte в отчета си.
10 щата в Съединени американски щати към този момент легализираха марихуаната за развлекателни цели, до момента в който други 30 узакониха медицинския канабис.
Тази нова промишленост в Съединени американски щати генерира продажби за 9 милиарда $ през 2017 година, по данни на BDS Analytics. Това се равнява на годишните доходи от бизнеса с топла кухня в страната и приходите от продажба на памперси.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР