Какво се получава, когато комбинирате силен брандинг в стил Tesla

...
Какво се получава, когато комбинирате силен брандинг в стил Tesla
Коментари Харесай

От готовите спагети до конкуренция на Tesla: Историята на VinFast

Какво се получава, когато комбинирате мощен брандинг в жанр Tesla с съвсем безкрайно финансиране от страна, в която комунизмът има някои азиатски особености? Получавате VinFast - може би най-амбициозния електромобилен стартъп, който се пробва да се наложи на световния пазар без да стъпва на остаряла популярност и остарели технологии. Иначе казано - имаме си работа с компания, която желае да бъде по-добра от Tesla в играта, която Илон Мъск и компания измислиха.

Малко история

VinFast съществува от 2017 година, като е част от най-големия виетнамски конгломерат Vingroup, който има мощни позиции в недвижимата благосъстоятелност, технологиите и образованието. Говорим за бизнес за 39 милиарда $, който включва първокласни курорти, увеселителни паркове, жилища, търговски центрове, учебни заведения, частен университет и лечебни заведения.

Собственик е милиардерът Пхан Нхат Вуонг. Неговият старт в бизнеса е с... готовите спагети. През 1993 година той стартира да продава в Украйна ядене, което става готово след единствено 3 минути във вряща вода. Само година по-късно компанията на Вуонг Technocom става номер 1 на пазара. Той се връща в родината си и влага парите в построяването на сегашната си бизнес империя.
 Снимка 603772
Източник:

VinFast пуска първите си коли през 2019 година Те са основани на остаряла платформа на BMW и са със общоприети мотори. На домашния пазар представянето е мощно - бързо марката става четвъртата най-популярна след Hyundai, Toyota и Kia. След това обаче става забавно - компанията афишира, че се отхвърля от обичайното задвижване и анонсира, че от 2022 година ще предлага единствено електрически автомобили, напомня в собствен материал Axios.

Така стигаме до края на декември предходната година. Тогава на специфична гала първите 999 коли на VinFast дойдоха в Съединени американски щати - основен пазар за всеки, който желае да реализира нещо в EV сферата.

Няма да е елементарно

Първите два модела на VinFast - VF 8 и VF9, са в директна конкуренция с Tesla. Компанията на Илон Мъск, която по този начин или другояче не сподели прекомерно положителни резултати през последните месеци на 2022 година, смъкна цените си с до 20% за да парира новия състезател на пазара. Така базов Model Y излиза 52 990 $ и има право на 7500 $ данъчен заем, до момента в който по-евтиният VF 8 е 59 000 и няма право на данъчен заем, тъй като е вносен.
 Снимка 603776
Източник:

Освен това, макар 65-те хиляди поръчки за двата модела, VinFast сега са обект на съществени рецензии от страна на някои от първите притежатели, тъй като, да вземем за пример, първите VF 8 идват с по-малък от оповестения потенциал на батерията и под 300 км автономност. За съпоставяне, Tesla Model Y при обикновено време изминава към 500 км, преди да му би трябвало зареждане.

Някои от клиентите на VinFast са толкоз ядосани, че дори се отхвърлят от полагащото им се пътешестване до Виетнам.

Тепърва ще става забавно

Виетнамската компания даде да се разбере, че може да си разреши да смъкна цените на своите модели, като също така през идващите месеци ще дойдат спомагателни разновидности за съоръжение на VF 8, по-големият VF 9 и ще стартират предварителните поръчки за по-малките VF 5, VF 6 и VF 7. Целта на VinFast е бързо да разгърне цялостна продуктова гама.
 Снимка 603773
Източник:

Плановете включват още фабрика в Северна Каролина за 2 милиарда $ и листване на NASDAQ. Силен коз е програмата им за батерия чартърен - не плащате цялата ѝ много висока стойност при покупката на автомобила, а вместо това дължите месечна такса, в която влизат поддръжката и замяната ѝ, когато падне под 70% потенциал.

Със сигурност по тематиката ще бъдат доста дейни публицистите и инфлуенсърите, които компанията одобри във Виетнам (и по-специално в курортите си) на свои разходи, с цел да ги запознае с активността си.

Следващите няколко години и идващите няколко модела на VinFast ще покажат дали компанията ще извърви пътя на Hyundai и Kia, които от изцяло незнайни марки се трансфораха в топ играчи на американския автопазар.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР