Какво се крие зад боевете в палестинския бежански лагер Ейн ел-Хилве?

...
Най-малко девет души бяха убити и десетки ранени в тридневни
Коментари Харесай

Най-малко девет души бяха убити и десетки ранени в тридневни боеве в Ейн ел-Хилвех, най-големият палестински бежански лагер в Ливан.

Подновената стрелба и обстрелите в понеделник принудиха много ужасени жители да напуснат домовете си в лагера, който е дом на повече от 63 000 души, според Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA).

Петима членове на групата Фатах и ​​един боец ​​от въоръжената група Джунуд ал Шам са сред убитите при сблъсъците, казаха официални лица.

Местните медии съобщиха, че повече от 40 души, включително деца, са били ранени в лагера близо до южния ливански пристанищен град Сидон.

Насилието започна в събота, когато неизвестен въоръжен мъж се опита да убие член на въоръжена група на име Махмуд Халил, но вместо това простреля смъртоносно неговия спътник.

В последвалите сблъсъци командирът на Фатах Абу Ашраф ал-Армучи и няколко от неговите помощници бяха убити. Ал-Армучи отговаряше за сигурността в Ейн ел-Хилве.

В изявление, разпространено от палестинската информационна агенция WAFA, палестинското президентство осъди „отвратителното клане и терористичното убийство на националните сили за сигурност, които работеха усилено, за да поддържат безопасността и сигурността на лагера и неговите жители“.

Сигурността на палестинските лагери в Ливан е „червена линия“, се добавя.

UNRWA съобщи, че е спряла услугите в лагера поради насилието, но е отворила училищата си за семейства, бягащи от боевете. Повече от 2000 души са напуснали домовете си, се добавя.

Гъсто населеният лагер е бил сцена на жестоки вътрешни борби между палестински фракции в продължение на десетилетия.

И така, каква е историята на лагера, защо битките продължават да избухват там и какво е значението на последните конфронтации?

Какво представлява лагерът Ein el-Hilweh?

Както много други палестински бежански лагери в Ливан и съседните страни, Ein el-Hilweh е създаден след Накба от 1948 г., което означава „катастрофа“.

Накба беше прогонването на най-малко 750 000 палестинци от техните домове, села и градове от ционистките милиции по време на създаването на израелската държава.

Ein el-Hilweh първоначално е създаден от Международния комитет на Червения кръст и повечето от първите му жители са били разселени от северните палестински крайбрежни градове.

Сега неговите жители включват голям брой палестински бежанци, които бяха разселени по време на Ливанската гражданска война и след конфликта в Нахр ел Баред през 2007 г., когато избухнаха боеве между Фатах ал-Ислам, въоръжена група, и Ливанската армия.

Броят на бежанците в Ейн ел-Хилве продължи да нараства след 2011 г., когато избухна гражданската война в Сирия, след като Башар ал-Асад потуши антиправителствените протести. Милиони хора бяха разселени, включително палестински бежанци, които пребиваваха в Сирия. Много потърсиха безопасност в Ливан и се заселиха в лагера.

Лагерът е заобиколен от голяма стена и достъпът е ограничен. Материалите, използвани за строителство и строителство, се регулират от ливанската армия, която управлява няколко контролно-пропускателни пункта, които водят до лагера.

Поради дългогодишно споразумение ливанската армия не влиза в лагера, оставяйки вътрешната му сигурност в ръцете на палестински фракции вътре.

Още 11 официални бежански лагера са регистрирани от UNRWA в Ливан. В тях живеят почти половин милион палестинци. Те живеят в мизерни условия при различни законови ограничения, включително за заетост.

Каква е историята на боевете при Ein el-Hilweh?

Ein el-Hilweh е свидетел на много изригвания на насилие през десетилетията. Лагерът е бил свидетел на битки между фракции и е бил бойно поле между палестински фракции и ливанските сили.

През 1974 г. по време на Ливанската гражданска война десетки израелски изтребители бомбардираха и обстрелваха палестински бежански лагери в Ливан, предимно лагера Ein el-Hilweh, в атаки, обявени за отговор на предишна бомбардировка.

Няколко души бяха убити и десетки бяха ранени при това, което по това време се смяташе за най-тежките въздушни атаки, извършвани някога в Ливан.

Смята се, че около 20 000 души са живели в лагера Ein el-Hilweh по това време, много от които са видели плътно натъпканите си жилищни помещения повредени или унищожени от израелските бомби и ракети.

През 1982 г., по време на израелската инвазия в Ливан, израелската армия тежко бомбардира лагера, оставяйки полуразрушени сгради да стоят в море от развалини.

Боевете, довели до почти унищожаването на лагера, който по това време е бил дом на около 25 000 жители, продължиха няколко дни и броят на убитите или ранените остава неясен.

Десетки повече израелски въздушни удари бяха регистрирани през последвалото десетилетие, включително след оттеглянето на Израел от Бейрут през 1985 г.

Лагерът и околните райони също се превърнаха в сцена на битка между палестински бойци и ливанската армия в началото на 90-те години, която остави десетки убити на фона на нестабилността, последвала края на дългогодишната гражданска война в Ливан.

Оттогава насам фракции се борят за господство в лагера и също се налагат репресии срещу въоръжени групи и бегълци, търсещи подслон в пренаселените квартали на лагера.

През 2017 г. палестинските фракции участваха в почти седмица ожесточени сблъсъци с въоръжена група, свързана с ИДИЛ (ISIS).

Какво се случи при последните битки?

Бойци, свързани с фракцията на Фатах, придобиват все по-голяма известност в Ейн ел-Хилве през последните години.

По време на боевете между членове на Фатах и ​​ислямистката групировка Джунуд ал-Шам през уикенда минохвъргачен снаряд удари военна казарма извън лагера и рани един войник, чието състояние е стабилно, се казва в изявление на ливанската армия.< /p>

Фракции в лагера използваха автомати и гранатомети и хвърляха ръчни гранати по тесните улици на Ейн ел-Хилве.

Насилието продължи няколко часа и накара някои жители в кварталите Сидон близо до лагера да напуснат домовете си. Две управлявани от UNRWA училища бяха повредени.

Сражението предизвика осъждане от служебния премиер Наджиб Микати, който призова палестинските лидери да си сътрудничат с ливанската армия, за да овладеят ситуацията.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР