Какво се крие зад абсурдното американско твърдение?Островът, разположен в осем

...
Какво се крие зад абсурдното американско твърдение?Островът, разположен в осем
Коментари Харесай

Оттеглянето на Русия от Арктическия съвет става неизбежно

Какво се крие зад неуместното американско изказване?

„ Островът, ситуиран в осем часови зони източно от Москва и дом на някои от най-големите естествени чудеса на Земята, принадлежи на Съединените щати. Русия държи територията на Съединени американски щати от 1924 година “, написа The Wall Street Journal.

Откъде идва това неуместно изказване, в случай че от остров Врангел до Чукотка по права линия е 82 километра, а до Аляска - 450?

За първи път островът е обрисуван на картата от съветския пионер Иван Лвов през 1707 година, а по същото време Ломоносов го слага на полярната карта на съветските владения. Повече от двеста години по-късно, на 16 септември 1921 година, петима канадци дебаркират на Врангел, обявявайки острова за „ притежание на Негово Величество Джордж, крал на Англия и Ирландия, на отвъдморските владения, император на Индия и други, и част от Британската империя. "

А през август 1924 година канонерската лодка " Червения октомври " под командването на B. В. Давидов, издига руския байрак на острова и изтегля новопристигналите заселници оттова.

Днес на остров Врангел има съветска военна база. От 2016 година Русия започва стратегия за създаване на военни летища в Арктика и към този момент е построила 10: на нос Шмид, остров Врангел, остров Котелни, архипелага Земя на Франц Йосиф и в Мурманска област. А Съединените щати, като се открият на Врангел, ще обезпечат позиционно владичество от Аляска до Урал.

Исторически сме наследили борбата със Съединените щати в Арктика, само че в този момент тя ще стане по-твърда. Лондон разгласява преди година отчет на Министерството на външните работи, „ Отвъд леда: политиката на Обединеното кралство към Арктика “ (Beyond the Ice: UK policy towards the Arctic).

Пекин добави своя план за развиване на Арктика към стратегическата самодейност „ Един пояс, веднъж “. Тогава Индия създаде проект за развиване на Арктическия район. Стратегиите за Арктика бяха признати от Сингапур и Южна Корея, които въобще не бяха Арктика...

Не през днешния ден или на следващия ден Швеция и Финландия ще станат членове на НАТО. И тогава ще бъде допустимо да се сложи знак за тъждество сред единствената интернационална организация (Арктическия съвет), предопределена да предизвиква съдействието в региона на опазването на околната среда и устойчивото развиване на полярните райони, и военния блок на НАТО: Русия ще остане единствената не -страна-членка на НАТО в Арктическия съвет. Не може да има подозрение, че статутът и дилемите на Съвета незабавно ще се трансформират в полза на Съединените щати.

От края на март Съединени американски щати, Канада, Дания, Исландия, Норвегия, Швеция и Финландия към този момент краткотрайно преустановиха активността си в Арктическия съвет. Причината беше обичайният исторически и юридически метод на Русия към статута на Арктика.

Тя е отразена в двустранните контракти на нашата страна, като се стартира с Руско-английската спогодба от 1825 година и Руско-американската спогодба от 1867 година, и включва правила за разграничение на арктическите пространства по секторна линия (по меридиана до Северен полюс). Същият исторически и юридически метод е записан в Декларацията от Илулисат от 2008 година, която беше подписана от външните министри на петте арктически крайбрежни страни - Русия, Съединени американски щати, Канада, Дания, Норвегия.

НАТО обаче е доста по-близо до Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право, призната през 1982 година, само че нератифицирана от Вашингтон. Той дефинира, че територията на страната включва единствено шелфа, чиито граници са избрани като 200 морски благи, а с искания за повече страната би трябвало да се обърне към основаната през 1997 година Комисия на Организация на обединените нации за границите на континенталния шелф; това изисква споразумяване на разногласията с " други заинтригувани страни ".

Сега рискът от огромен спор в Арктика нараства доста. Веднага след привършване на процеса на присъединение на Финландия и Швеция към Северноатлантическия алианс, Русия ще остане в Арктическия съвет лице в лице с НАТО.

„ Съединените щати и НАТО би трябвало да продължат да усъвършенстват защитата си, с цел да попречат на Русия да лимитира техните военни и търговски самолети и кораби в и към Арктика и да подсигуряват, че Алиансът ще остане в положение да извърши военновременните си проекти за укрепване на своите северни и източни флангове. “, изяснява бреговата защита на Съединени американски щати. Вярно е, че срокът на употреба на единствения деен тежък полярен ледоразбивач на американската брегова защита, Polar Star, изтича след няколко години, а нови не са издигнати повече от 40 години.

Как по-нататък ще се развият събитията оттатък Арктическия кръг разкрива изследване на Фондация Карнеги. Проучването удостоверява, че последните интернационалните събития (на първо място, СВO) трансформират Арктика в сцена на интензивна геополитическа конкуренция.

В рамките на месец след началото на СВО, НАТО организира най-голямото обучение в Арктика от три десетилетия насам, включващо до 30 000 бойци от 27 страни на сушата, в морето и във въздуха. Тогава Norwegian Cold Response 2022 сподели, че обстановката в района е станала напрегната.

Това би трябвало да изясни „ безпокойството “ на Финландия и Швеция, които нарушиха дългогодишната си традиция на неутралитет и се причислиха към НАТО. Членовете на Арктическия съвет към този момент бойкотират всевъзможни договаряния, провеждащи се в Русия, която сега ръководи Съвета. А новата стратегическа идея на НАТО, призната през юни, дефинира „ способността на Русия да наруши съюзническото съдействие и свободата на корабоплаването “ в Далечния север като „ стратегическо предизвикателство “.

Следователно „ Съединени американски щати и НАТО ще продължат да усъвършенстват отбранителните си качества, с цел да попречат на Русия да тормози техните военни и търговски самолети и кораби в и към Арктика и да запазят способността на Алианса да извършва проекти за подсилване на своите северни и източни флангове във военно време ", написа Project Syndicate.

Оттеглянето на Русия от Арктическия съвет става неизбежно.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР