Какво представляват суперхраните? Реално, такова нещо не съществува. Терминът е

...
Какво представляват суперхраните? Реално, такова нещо не съществува. Терминът е
Коментари Харесай

10 суперхрани за по-добро здраве

Какво съставляват суперхраните? Реално, такова нещо не съществува. Терминът е фиктивен от маркетинговите експерти, с цел да продават по-добре избрани артикули на пазара, понижаващи равнищата на холестерол.

Но за „ суперхрани “ могат да минат някои храни, които оказват помощ за възстановяване на здравето ни, в битката с непотребните килограми и съставянето на разнообразни диети, съобразени с тези цели. Ето най-популярните от тях.

1. Тъмнозелени зеленчуци

Отличен източник на хранителни субстанции, в това число фолиева киселина, цинк, желязо, магнезий, витамин C и фибри. Тъмнозелените зеленчуци понижават риска от сърдечни и хронични болести, измежду които диабет вид 2. Наличието на каротеноиди ги прави отлични в битката с някои типове рак.

Особеното при този вид суперхрани е, че някои имат горчив усет. За да избегнете неприятното чувство, включете тъмнозелените зеленчуци в обичаните си супи, салати, шейкове и ястия. Сред представителните на тъмнозелените зеленчуци са спанак, кейл, листа от ряпа, зеле и манголд.

 10 суперхрани за по-добро здраве

Отличава се със ситно накъдрени, зелени листа и лека миризма на целина. Това е един от дребното зеленчуци, които съвсем не губят витамините си, откакто бъдат сготвени. Съдържа 49 калории на 100 грама и голямо количество витамин К, който оказва помощ за образуването на белтъчини в кръвната плазма, костите и бъбреците.

 10 суперхрани за по-добро здраве

Може да се откри свеж, замразен или изсушен. По време на Първата международна война сок от спанак се е давал на ранените бойци, с цел да спре кръвоизлива. В 100 грама спанак има единствено 23 калории, само че цели 10 разнообразни витамини, от които – А, С и К; 8 минерала, от които магнезий, манган и желязо. Всъщност, спанакът е прочут най-много поради високото си наличие на желязо, осигурявайки 21% от дневния банкет.

 10 суперхрани за по-добро здраве

Отличава се с наситено зелени листа и алена ръкохватка. Познат е на кулинарията от епохи, само че поради сходството си с други зеленчуци, постоянно е бил подценяван. В 100 грама артикул има 19 калории. Съдържа 12 витамина, измежду които А, К и С, а в сурово положение – и витамин Е; 8 минерала, измежду които магнезий, желязо и калий. Като множеството зеленолистни – той е с ниско наличие са въглехидрати, протеини и мазнини.

2. Горски плодове

Отличен източник на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Заради огромното си многообразие от антиоксиданти, горските плодове понижат риска от сърдечни болести и рак. Подходящи са при нарушавания на храносмилателната система и имунитета. Сред най-известните представители са ягоди, малини, черни и червени боровинки, къпини. Горските плодове са ароматни и апетитни и можете да ги консумирате когато и да е на деня.

 10 суперхрани за по-добро здраве

По принцип са летни плодове, по тази причина и цената им през този сезон е най-ниска, другояче можете да ги намерите и през останалата част на годината. В 100 грама има 53 калории. Съдържанието на фибри е високо – 6%, а на захар – ниско – 4%. Изключително богат източник на витамин С. Листата на малината също се употребяват пресни и сушени, за билкови чайове.

 10 суперхрани за по-добро здраве

В една порция има 33 калории и 71% витамин С. Ягодите са известни със своите есенциални мастни киселини – омега 3 и омега 6, които човешкото тяло не може да създаде, само че които са му доста нужни.

 10 суперхрани за по-добро здраве

Продават се пресни и замразени, само че поради високата си цена, някои компании неусетно ги заменят с лилави моркови, нарязани на кубчета. Боровинката съдържа магнезий, който е значим за мускулите и нервните кафези. Препоръчва се при колики и на хора в преклонна възраст.

 10 суперхрани за по-добро здраве

В 100 грама се съдържат 25% от дневната доза фибри и единствено 43 калории. Подобно на ягодите, семките на къпините имат масло, богато на омега 3 и омега 6 (а и омега 9, въпреки да не е вписан официално). Наличието на витамин С също е доста високо – 25%, а на витамин К – 19%.

3. Зелен чай

 10 суперхрани за по-добро здраве

Лека кофеинова напитка с необятна гама от лечебни свойства. Богат е на антиоксиданти (най-известният от които EGCG) и има мощно противовъзпалително деяние. EGCG защищава от хронични болести, диабет и рак. При някои хора зеленият чай оказва помощ и при намаляване.

4. Яйца

 10 суперхрани за по-добро здраве

Ролята им в диетите постоянно е била противоречива поради високото наличие на холестерол, само че те си остават едни от най-здравословните храни. Богати са на витамини от групата Б, селен, желязо и фосфор. Яйцата имат мощни антиоксиданти, които защищават зрението. Изследванията демонстрират, че потреблението на яйца не усилва риска от сърдечни болести или диабет. Средният банкет е сред 6 и 12 броя на седмица. При някои хора яйцата даже усилват положителния холестерол.

5. Бобови растения

 10 суперхрани за по-добро здраве

Включват грах, фасул, леща, соя, фъстъци… Те също са богати на витамини от групата B. Имат доста изгоди за здравето, в това число за диабет вид 2 и намаление на кръвното налягане и холестерола. Консумацията на бобови растения основава чувство за насищане, поради множеството фибри, които съдържат, и това ги прави добър избор за храна, която да включим в хранителния си режим.

6. Ядки и семена

 10 суперхрани за по-добро здраве

Бадеми, орехи, кашу, шамфъстък, слънчоглед, тиквени семки, семена от , лен и коноп. Има редица потребни дейности върху тялото, богати са на потребни мазнини и макар че калорийната им стойност е висока, в дребни количества могат да се употребяват сполучливо и при загуба на тегло, стига да влизат в пресметнатия калориен банкет с недостиг за деня.

7. Чесън

 10 суперхрани за по-добро здраве

Добър източник на магнезий, селен и фибри. Намалява холестерола и кръвното налягане. Съединенията в чесъна могат да предотвратят появяването на някои типове рак.

8. Зехтин

 10 суперхрани за по-добро здраве

Съдържа потребни мононенаситени мастни киселини, както и на витамини Е и К, които защищават от оксидативен стрес и клетъчно увреждане.

9. Джинджифил

 10 суперхрани за по-добро здраве

В кулинарията джинджифилът се употребява поради вкусовите си качества, а в медицината – срещу гадене и при някои остри възпаления. Може да се открие в разнообразни форми – свеж, като масло, сок или на прахуляк. С него и малко мед и лимон става превъзходен чай.

10. Сьомга

 10 суперхрани за по-добро здраве

Питателна риба, цялостна със селен, здравословни мазнини, протеини, калий и витамини от групата Б. Един от най-хубавите източници на . Препоръчват се 2-3 порции на седмица.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР