Какво представлява перитонитът? Перитонитът представлява възпаление на перитонеума (ципа, която

...
Какво представлява перитонитът? Перитонитът представлява възпаление на перитонеума (ципа, която
Коментари Харесай

Перитонит - характеристики и класификация


Какво съставлява перитонитът?

Перитонитът съставлява инфектиране на перитонеума (ципа, която покрива стените на коремната празнина и вътрешните органи). Той може да се дължи на зараза (често при спукан апендикс), или на приключване на телесни течности в перитонеума (кръв, стомашен сок, урина) при контузия или друго заболяване. Симптомите включват остра болежка, тресчица, синусова тахикардия (учестена сърдечна дейност).

Острият перитонит е най-главният проблем на незабавната хирургия и е едно от най-тежките затруднения на болесттите, предизвикващи изострен хирургичен стомах (абдоминална патология, която може да докара до животозастрашаващо състояние). Характеризира се с прогресиращо развиване на възпалителния развой в коремната празнина, тежко нарушаване на хомеостазата (способността на организма да контролира вътрешната си среда) и бързо продължаваща интоксикация, от която умират болните, макар отстраняването на повода за положението.

Най-честата причина за перитонита е острия апендицит (в 50 %), по-късно (в 10%) перфорацията на стомашно-дуоденална (дванадесетопръстника) язва, изострен холецистит (възпаление на жлъчния мехур)

и абдоминална (коремна) контузия. В 20% перитонитът се предизвиква и от по-редки аргументи - гинекологични болести, чревна непроходимост (8-10 %), следоперативен перитонит и други

При мъжете честотата на перитонита

е

57 %, а при дамите е 43 %.

Как се класифицира перитонитът?

Перитонитът се дели на изострен и продължителен . Според произхода, острият перитонит, от своя страна, се дели на примитивен и второстепенен .

Първичен перитонит - първичното проваляне на коремната празнина се реализира от микроорганизми, проникващи хематогенно (през кръвта) и лимфогенно (през лимфата).

Вторичен перитонит може да бъде:
апендикулярен холецисто-панкреатичен перфоративен травматичен гинекологичен некротичен следоперативен

Според етиологичния фактор (причините), перитонитът се дели на заразен и асептичен (неинфекциозен).

Спроед разположението си, перитонитът се дели на:

Местен

стеснен (възпалителен инфилтрат, абсцес) безграничен (процесът не е стеснен, само че е локализиран в избрана топографо-анатомична зона)

Разпространен

разпръснат (процесът е обхванал два етажа от коремната кухина) разлят (засягането на коремната празнина е повече от два етажа) цялостен перитонит (възпалителният развой е обхванал напълно коремната кухина)
Според тежестта на клиничното протичане:

Реактивен етап (до първите 24- часа) - мощно изразени локални прояви: болков синдром, мускулна отбрана (стягане, което не разрешава ръцете на лекаря да обхванат по-дълбоко в коремната област по време на прегледа) гадене, повръщане, двигателна възбуденост. Общите прояви са учестен пулс, нараснало артериално налягане и тахипнея (ускорено дишане).

Токсичен етап (от 24 до 72 часа) - доминират общите прояви на болестта над локалните. През този етап е изразена интоксикацията.

Терминален етап (повече от 72 часа) - характеризира се с ясно изразена интоксикация на границата на обратимостта - септичен потрес.

В взаимозависимост от типа на възбудителя се разграничават перитонити провокирани от:

микрофлора на стомашно-чревния тракт - ешерихия, стрептококи, аеробни (ентерококи) и анаеробни, газообразуващи (клостридий) и негазообразуващи (бактероиди) анаероби, клебсиели и други микроорганизми нямащи отношение към стомашно-чревния тракт - гонококи, пневмококи, хемолитичния стрептокок и други Свързани публикации.. Внезапна мощна болежка в корема - може да е изострен панкреатит 0 Остър апендицит - мощна болежка в долната част на корема 0 Травма на пикочния мехур - типове и признаци 0

Съществуват и асептични перитонити. Те пораждат в резултат на попадането в коремната празнина на стомашен сок, кръв, лимфа, жлъчка, панкреатични ферменти и урина. Асептичните некрози на вътрешните органи в коремната празнина също водят до перитонит. Те съставляват токсико-химични форми на перитонита и в продължение на няколко часа минават в инфекциозна форма, в резултат на навлизане на зараза

от нарасналата проницаемост на чревната стена.

В взаимозависимост от характера на ексудата (възпалителна течност, излив от стените на дребните кръвоносни съдове при инфекциозен процес) в коремната празнина перитонитът е:
серозен фибринозен серо-фибринозен гноясал фибринозно-гноен хеморагичен (кръвоизлив) гнилостен. 4090
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР