Какво представлява и как да направим красив алпинеум в градината?

...
Какво представлява и как да направим красив алпинеум в градината?
Коментари Харесай

Как да направим красив алпинеум в градината – готови идеи

Какво съставлява и по какъв начин да създадем хубав алпинеум в градината? Според Уикипедия алпинеум е:

Алпинеумът  e озеленен декоративен ъгъл в градина или парк, който съчетава естетично аранжирани камъни и скални парчета с цветя и вечнозелени растения, които са типични за алпийския релеф. Често алпинеумите са завършени с изкуствени поточета, езерца и фонтанчета.

Уикипедия

За да създадем алпинеум, имаме потребност от камъни, хубава пръст, зелени растения или семена, дървени материали, дребни камъчета и други сходни неща. Това зависи от типа и желанията ни за алпинеум. Можем да създадем водна каскада с буйна зеленина, можем да създадем шадраван под формата на алпинеум или просто да създадем нашето райско кътче в единия ъгъл на градината с огромни варовикови камъни и растителност. Независимо от това какви материали ще използваме, най-важната задача пред построяването на алпинеум е да създадем прекрасен проект и да напаснем добре детайлите.

Да разгледаме стадиите в построяването на алпинеум

Планиране на алпинеум

Избор на място

Мястото за основаване на алпинеум зависи единствено от нашата персонална преценка. Но е добре да знаем, че най-добре да е в края на градината, а не по средата, тъй като там ще ни пречи. Ако имаме беседка или барбекю, е добре да изградим нашия алпинеум на това място, където ще се гледа най-добре от барбекюто. Също по този начин е добре бъдещото място на алпинеума да не е с южно ревю. Защото камъните ще се нагряват доста от слънцето и може да загубим част от растенията, в случай че не поливаме постоянно.

Очертаване границите на бъдещият алпинеум

При този стадий би трябвало добре да помислим къде да сложим границите на алпинеума. Защото в случай че пропуснем някой подробност, това може да ни изиграе неприятна смешка за в бъдеще. Примерно да ни пречи за свободното прекосяване или в случай че алпинеума включва вода, да е надалеч от водопровода и така нататък След като преценим границите, би трябвало да изкопаем малко почва от мястото на алпинеума – 30-40 см са задоволителни.

Нареждане на редовете с камъни и почва

При този стадий би трябвало да наредим в вярна класификация камъните, почвата, декоративните детайли и другите вероятни материали. Големите камъни нареждаме по външните граници на дупката, която сме изкопали. Слагаме ги по подобен метод, че те да стоят като вкопани, откакто засипем първия слой почва. В средата на каменния пръстен слагаме дребни камъчета, части от тухли, начупени керемиди или пясък, като това нещо ще ни служи за дренаж. Отгоре засипваме слой плодородна почва. И по този начин вършим нагоре още пластове от почва, обрисувани от все по-малки каменни кръгове. Формата на пластовете зависи от нашата концепция за алпинеум. Но задачата въпреки всичко остава да наподобява като естествено алпийско красиво място.

Избор и засаждане на растителност

При този стадий би трябвало да изберем подобаващите растения за алпинеум и последващото им засаждане. Растенията би трябвало да си подхождат и да си пасват. Подходящи растения за алпинеум са – калуна, съсънка, джел, мащерка, чемшир, иглика, здравец, зеленика, тинтява, седум, мразовец, момина сълза, живениче, дебелец, гороцвет, минзухар, перуника, ботурче и други. Разгледайте фотосите в галерията, с цел да си изберете образно бъдещите ви растения.

Поливане на растенията

След като сме засадили подобаващите растения за нашия алпинеум, в този момент е време да се погрижим за поливането. Водата е нужна на всяко растение, само че в друго количество. Затова е добре да се срещнем авансово с условията на растенията, които ще засадим. За да можем в бъдеще да се грижим по най-хубавия метод за тях.

Алпинеум с шадраван

Ако желаеме да създадем нашия алпинеум с шадраван, тогава ще се нуждаем от малко повече знания, по отношение на по какъв начин действа фонтана. Тук може да се запознаете по-подробно с това. След като създадем фонтана, към този момент умерено можем да натрупаме почва и камъни към водно тяло на фонтана. Не е кой знае какъв брой комплицирано, само че си има своята специфичност.

Готови хрумвания за култивиран алпинеум

Тук ще разгледаме няколко подготвени планове, с цел да придобием визия и хрумвания, за това по какъв начин да създадем хубав алпинеум в нашата градината:

Най-обикновен и елементарен алпинеум
Стъпаловидни алпинеуми
Алпинеум от остарели каруцарски колела
Много хубав алпинеум в градината
Лесен и добре изглеждащ алпинеум
Много добре комбиниран алпинеум
Финалното ни предложение за хубав алпинеум


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР