Какво представлява хистеректомията? Хистеректомията е операция за отстраняване на матката, често

...
Какво представлява хистеректомията?
Хистеректомията е операция за отстраняване на матката, често
Коментари Харесай

Какво представлява хистеректомията и колко често срещана е при младите жени?

Какво съставлява хистеректомията?

Хистеректомията е интервенция за премахване на матката, постоянно се свързва с по-възрастни дами, само че се постанова да се направи и на млади дами от време на време.

Има няколко аргументи, заради които може да се наложи на една млада жена да й се направи хистеректомия, в това число ендометриоза, маточни фибромии, проблеми с таза, хронична тазова болежка, гинекологичен рак и абнормно кървене от матката.

Струва си да се означи, че не всички хистеректомии са идентични. При обща хистеректомия, цялата матка - в това число шийката на матката - се отстранява. При частична хистеректомия, горната част на матката се отстранява, само че шийката на матката се оставя на място. При радикална хистеректомия матката и структурите към нея (като да вземем за пример яйчниците) се отстраняват. Това нормално се предлага, в случай че жена има рак.

Има два съществени метода, по които може да се извърши хистеректомия: посредством унищожаване на матката на дамата през вагината или посредством прорез в корема й посредством лапароскопска хирургия.

Жените нормално изпитват известна болежка няколко дни след интервенцията, както и изпускане и кървене от влагалището им в продължение на няколко седмици. Има няколко евентуални нежелани реакции, в това число запек, краткотрайни проблеми с изпразването на пикочния мехур, тресчица и кръвни съсиреци. Някои дами също могат да се усещат депресирани, че към този момент не могат да носят дете, до момента в който други се усещат облекчени, че към този момент не изпитват болежка.

Струва си да се означи, че дамите постоянно би трябвало да почиват за известно време след хистеректомия. Ако имате вагинална хистеректомия, може да се наложи да не работите в продължение на три до четири седмици, а при лапароскопска хистеректомия може да отнеме до пет седмици. Жените също не би трябвало да слагат нищо във влагалището си в продължение на шест седмици след интервенцията, тъй че тампоните и сексът са неразрешени.

Колко постоянно се постанова хистеректомия?

Хистеректомиите са релативно чести: към 500 000 дами в Съединени американски щати минават през хистеректомия всяка година и това е втората най-често срещана интервенция след раждането, съгласно Службата по здравето на дамите.

Все отново, хистеректомиите са доста по-редки при младите дами. Между 2011 година и 2015 година единствено 3% от дамите на възраст сред 15 и 44 години са претърпели хистеректомия в Съединени американски щати, съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите. Сред дамите на възраст сред 40 и 44 години този брой се усилва до 10%.

Ако имате ендометриоза и обмисляте хистеректомия, е значимо първо да проведете обстоен диалог с Вашия доктор. Днес има толкоз доста благоприятни условия за лекуване на ендометриозата посредством здравно и хирургично лекуване, че хистеректомията може да не е единственият вид и от време на време би трябвало да се преглежда единствено в последна инстанция.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР