Какво правим с излишната храна и каква е грижата за

...
Какво правим с излишната храна и каква е грижата за
Коментари Харесай

ВЪПРЕКИ КРИЗАТА: Изхвърляме огромно количество храна!

Какво вършим с непотребната храна и каква е грижата за нуждаещите се от издръжка в другите региони на страната?

Хранителните боклуци съставляват една десета (9,9%) от общия поток, сочат данните от Анализ на положението по отношение на отпадъците към Националния проект за ръководство на отпадъците (НПУО) 2021-2028 година, оповестен в интернет страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Разделното им събиране и оползотворяване може да донесе освен екологични, само че и финансови изгоди, споделя Българска телеграфна агенция. 

Непотребната храна е източник на запаси. Превръщането ѝ на такива е съществена активност на Инсталацията за компостиране на биоразградими боклуци на площадката „ Хан Богров “ към Столичното дружество за отнасяне на боклуци. В нея се преработват събрани от семействата и комерсиалните обекти биоразградими боклуци, от които посредством анаеробно разграждане се получава биогаз. На идващ стадий посредством когенератори той се преобразува в електрическа сила, както и в топлинна сила за потребностите на инсталацията. През 2021 година в столичната апаратура са третирани 5050,18 тона хранителни боклуци, вследствие на което създадената електрическа енергия за 2021 година е 1 081 186 киловатчаса, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Столичната община. Значително повече са третираните хранителни боклуци в инсталацията и създадената електрическа енергия за първите девет месеца на 2022 година Преработените боклуци до месец септември в това число са 5789,34 тона, а произведента в следствие електрическа енергия е 1 546 809,5 киловатчаса.

Разделно събиране на хранителни биоотпадъци на процедура се прави единствено в Столична община, се показва в Анализ и оценка на използването на законодателството по ръководство на отпадъците на национално, районно и локално равнище към НПУО 2021-2028 година, оповестен в страницата на Министерство на околната среда и водите. През идващите няколко години следва да се доразвие системите за разделното им събиране в София и да се изградят съоръжения за анаеробно разграждане на такива боклуци в Бургас, Русе и Благоевград.

Отпадъците от храна в курортния комплекс „ Албена “ се „ трансформират “ в ток и топла вода, описа за Българска телеграфна агенция заместник-директорът на сдружението по бизнес развиване Димитър Станев. Курортът е единственият в страната, който разполага със своя биогаз апаратура. Най-трудното беше да научим личния състав да събира разделно питателните боклуци, добави Станев. По думите му практиката е те да отиват в специфични кофи и по-късно да бъдат извозвани до инсталацията. Там минават през още една сепарация, по-късно се смилат, кашата се хигиенизира и по този начин постъпва в биогаз инсталацията, изясни Станев. После към този момент се „ намесва “ когенераторът, който създава ток и топла вода. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР