Какво прави ЕС за освобождаване на българските заложници на кораба

...
Какво прави ЕС за освобождаване на българските заложници на кораба
Коментари Харесай

Елена Йончева: Какво прави ЕС за български заложници в Червено море?

„ Какво прави Европейски Съюз за освобождение на българските заложници на кораба „ Галакси лийдър “ в Йемен? Готови ли сте да се включите в договарянията за тях? Преговаряте ли? Имате ли информация кой държи втория транспортен съд - „ Руен “? Йеменските хуси или сомалийски пирати? “

Тези въпроси насочи българската евродепутатка Елена Йончева от групата на социалистите към представители на Европейската работа за външна активност (ЕСВД).

Това стана на съвещание на Подкомисията по сигурност и защита в Европейския парламент, оповестиха от пресценттъра на Йончева. Дебатът бе по отношение на ескалацията на обстановката в Червено море и възможна интервенция на Европейски Съюз там.

„ Когато има случаи със заложници, единствено в случай че съответната страна членка изиска помощ, тогава можем да участваме. Понякога страните не желаят помощ от нас, тъй като считат, че имат по-подходящи средства ”, отговори Розамария Гили – зам. ръководещ шеф за Близкия изток и Северна Африка в ЕСВД.

Колегата й Космин Добран, който оглавява дирекция „ Мир, партньорства и ръководство на рецесии “ съобщи, че не може да каже дали „ Руен “ е похитен от хусите или от сомалийци, които работят в техните териториални води.

„ Имаме подготвеност да окажем поддръжка там, където е належащо “, сподели той.

Добран даде обещание да направи нужните инспекции и да даде информация на Елена Йончева. 

Капитанът и помощник-капитанът на кораба „ Галакси лийдър “, които са български жители, са в плен на хусите от края на ноември 2023 година В региона по същото време изчезна още един транспортен съд, на който има българи – „ Руен “, като се допуска, че той е превзет от сомалийци.

Хусите обвързват нападенията си с спора в Газа и декларират, че обект на офанзивите им са кораби, свързани с Израел или такива, които доставят артикули на еврейската страна. „ Галакси лийдър “ е благосъстоятелност на израелски предприемач. „ Руен “ е благосъстоятелност на българската компания Параходство БМФ и на него има 7 наши сънародници, членове на екипажа.  

Само на 19 януари хусите са направили 26 набези на кораби, сподели Космин Добран. И добави, че до дни ще бъдат финализирани детайлностите към бъдещата интервенция на Европейски Съюз в Червено море. Тя ще планува военни дейности за самозащита.

Същевременно Съединени американски щати, Англия и 12 страни членки на Европейски Съюз (България не е измежду тях – б.р.) са включени в интернационална коалиция, която към този момент работи в Червено море и нападна позиции на хутите. Участието на страните от Европейски Съюз е по тяхна преценка и те са свободни да вземат решение по какъв начин да стане това, сподели Розамария Гили.

Елена Йончева изиска от представителите на Европейската комисия да разгласят какво демонстрират анализите на ЕСВД - до каква степен военните интервенции против хусите могат да основат още по-голяма рецесия в Газа и дали имат съответна оценка за икономическите загуби в Европа на този стадий от тези военни интервенции.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР