Какво означава за Банско и региона вчерашното решение на Министерския

...
Какво означава за Банско и региона вчерашното решение на Министерския
Коментари Харесай

Еколог се сдърпа с Джамбазки: В решението няма и дума за втори лифт

Какво значи за Банско и района вчерашното решение на Министерския съвет за националния парк „ Пирин “ – по тази тематика в студиото на предаването „ Тази заран “ по bTV в спор влязоха евродепутатът Ангел Джамбазки и екологът Андрей Ковачев.

"Решението не е удачно за Пирин, тъй като с него зоните, в които се разрешава построяването на нови ски писти и към тях – въжени линии, водохващания за скипистите, т.е. за неестествен сняг, и изкуствено осветяване, са 48% от националния парк и то на първо място горската зона на парка. Позволява се изсичането на вековни гори и това е в нарушаване на Закона предпазените територии и на две европейски наставления ", сподели Ковачев.

„ В решението, което беше утвърдено, няма нито една дума за втори въжен превоз, т.е. това което беше казано през вчерашния ден на конференция, не дава отговор на действителните обстоятелства, доколкото няма нито една дума за втори въжен превоз “, сподели още той.

„ Това решение трябваше да бъде подложено на екологична оценка и оценка за съгласуемост, според условията на нашите закони и на европейските наставления. Не беше направено, което също е съществено нарушаване “, уточни той.

„ Много по-голям е диалогът по какъв начин ще се развива туризмът в България въобще, сподели Джамбазки. – От 20 години по разнообразни официални и неофициални мотиви на това развиване се пречи. По тази причина райони, които имат такива дадености – планина наоколо или имат опция да се развиват, не се развиват, хората ги напущат и отиват някъде другаде. Това е недопустимо и безразсъдно – желаеме приходи, желаеме стопанска система, а пречим на личната си стопанска система да се развива (...) Ако отидете в Банско и седите 1 – 2 – 3 часа на лифта, ще се върнете ли повече? Планините и природата би трябвало да бъдат защитавани, несъмнено, според закона, само че би трябвало да бъдат и развивани, с цел да могат хората да имат достъп до тях “.

Евродепутатът даде образец с Витоша, „ която по същия метод не се развива “, тъй като до тази „ невероятна даденост “ няма „ никакъв достъп “. „ 20 години по разнообразни аргументи в обществото ни се пречи тези неща да се случат “.

„ Мога да посоча аргументите за това пречене – отговори Ковачев. В момента територията на националния парк е благосъстоятелност на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), т.е. при съществуване на подобен проблем би трябвало министърът на околната среда и водите да е този, който първи да инициира това нещо, само че той към този момент от години не го прави. Вторият заинтригуван, който би трябвало да предложи решение на казуса с опашките, е Община Банско. От години Община Банско не го прави, т.е. протестиращите сега би трябвало да стачкуват или пред Министерство на околната среда и водите, или пред Община Банско, само че заради някаква причина не го вършат и им споделят, че някой различен, който няма никакво отношение към казуса, е отговорен. Отклонява се вниманието на хората и те биват залъгвани. Същият е казусът на Витоша, където притежателят на оборудванията нито ги възобновява, нито нищо и повече от половината не работят “.

На забележката на Джамбазки, че въпросът е за какво са отделени от софийския градски превоз, Ковачев уточни, че за това би трябвало да се попита този, който е правил договорите за продажба.

Двамата влязоха в спор до какво би довело вчерашното решение на Министерски съвет от позиция на туризма.

„ Сега имаме 20 хиляди кревати в Банско, които стоят празни – хотели, жилища, след чисто спекулативния строителен взрив – уточни Ковачев. – Има обаче предпочитание за строителство на още 10 хиляди Те ще бъдат издигнати, ще бъдат продадени, след което ще се срине цената им. Този курорт ще стои лятото празен, най-вероятно ще се изпълни с обществени домове, към този момент стартира да се случва. Ще имаме над 300 км ски писти и унищожена гора. Това е повода за нашия митинг “.

Според Джамбазки леглата са празни, тъй като няма достъп до планината, а изказванието за обществените домове е нереално и необичайно. По думите му протестиращите природозащитници в действителност даже не вървят в планината. Банско има опция за развиване и през лятото и тогава се цялостни. Планината е благосъстояние и би трябвало да оказваме помощ българското общество да го употребява, съобщи той.

В разногласието се намеси и кметът на Банско Георги Икономов. „ Отдавна съм споделил, че тези хора (природозащитниците, бел. ред.) би трябвало да мислят повече за екология, в сравнение с да се вършат на инженери, моралисти или някакви финансисти (...) Няма да се изпълни с обществени домове, няма да се презастроява, това сме го споделили 100 пъти, тъй като имаме признат общ организационен проект, който ограничи строителството (...) Банско през лятото е към този момент цялостно за разлика от доста други зимни курорти в Алпите. Няма нищо правилно в това, което сподели Андрей Ковачев “.

Икономов описа, че решението на Министерски съвет е провокирало огромна наслада и вдъхновение в Банско. „ Крайно време беше да се спре саботажът на „ Зелените “, тъй като те искрено саботират развиването на България, на ски туризма, построяването на ски зоните, на автомагистралите “.

По думите му изсичането на вековни дървета е „ другата илюзия, която „ Зелените “ настойчиво насаждат като мнение в обществото. Доколкото чух някакви 48% развяват еколозите. Това е цялостна нелепост (...) Няма да има такова нещо. Естествено, че всичко, което ще се планува за строителство, е в сегашната буферна зона, което е няма и 2% от територията на парк „ Пирин “.

„ Фактът е, че Община Банско искаше 10 хиляди нови кревати в Общия организационен проект и след наши сигнали Министерство на околната среда и водите ги изключи от Общ устройствен план, тъй че просто думите на господин Икономов не дават отговор на истината “, отговори Ковачев. Той уточни и че в т. 5 от решението на Министерски съвет се споделя, че в зона „ Гори “ на парка ще се позволи строителство на ски писти, а това са 45% от територията му.

„ Дали ще има кревати, или не е въпрос и на частна самодейност. Не разбирам за какво би трябвало да се пречи на частната самодейност, на стопанската система – възпротиви се Джамбазки. – Как може някой да си намерения дали ще лимитира, или не това дали някой ще разреши кревати в частния си парцел, или не? Какво да вършат тези хора там? “.

Министрите излъгаха, че са взели решение за втори въжен превоз, взеха решение за застрояване на Национален парк „ Пирин “ със ски писти в нарушаване на законите, уточни Ковачев. Според него „ това нелегално решение ще докара до наказателни процедури и ще урони престижа на България “. Хората от Банско не би трябвало да бъдат лъгани повече за втория въжен превоз, сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР