Какво означава симбиотична връзка, какви са типовете и как да

...
Какво означава симбиотична връзка, какви са типовете и как да
Коментари Харесай

Ето защо симбиотичната връзка не е полезна за вас

Какво значи симбиотична връзка, какви са видовете и по какъв начин да се предпазим от такава?

Докато някои партньорства са здравословни, други съставляват тъкмо противоположното. Такава е и симбиотичната връзка. В логиката на психиката със симбиоза се разказва зависимостта на двама души в обещано партньорство. Когато двойки практикуват симбиотични връзки, те са дотолкоз свързани между тях, че в живота им няма място за различен човек. Психолозите са единомислещи, че сходна връзка е нездравословна.

Как да разрушите симбиотичната връзка

Когато решите да прекъснете симбиотичната връзка, тя нормално е стигнала толкоз надалеч, че ще ви е нужна профилирана помощ. Моделите на държание, които се образуват в сходно партньорство, рядко се унищожават без професионална интервенция. Освен това симбиотичното партньорство постоянно почива върху към този момент съществуващи психологични проблеми. Ако желаете да дадете късмет на любовта си и да прекратите тази токсична взаимозависимост, би трябвало още веднъж да си извоювате автономията. Мнозина считат, че връзката е идеална единствено тогава, когато двамата имат идентични ползи, занимания, усети и възгледи. Разбира се, постоянно е добре да има сходства, само че никой от двамата не трябва да губи своята характерност. Затова: 

1. Преоткрийте личното си „ аз “.

2. Позволете си да прекарвате време без другия.

3. Следвайте заниманията си поотделно.

4. Отделяйте време за персоналните си другари.

5. Не се огъвайте пред колегата (партньорката) си.

Симбиотична връзка съществува и сред майката и детето

Невинаги симбиотичните връзки са от сантиментален темперамент. Също като безусловната обич от време на време симбиотична връзка се основава и сред майката и детето или сред родителите и детето. Тъй като майката е мощно привързана към бебето си поради това, че го е носила в утробата си и го е родила, естествено е сред тях да съществува дълбока връзка. С времето обаче детето стартира да се отдалечава. Това е естествено за процеса му на развиване. Но тази негова автономия и отдалеченост от време на време са непоносими за майката. И назад – допустимо е на плахото и срамежливо дете също да му е мъчно да се отдели. И двата случая може да доведат до симбиотична връзка. Ето по какво се познава симбиозата сред майка и дете:

- Двамата прекарват доста време дружно.

- Майката непрекъснато анулира детето в неприятните отговорности.

- Постоянно се пробва да го закриля и да му икономисва мъчителни прекарвания.

На пръв взор тези връзки не са стряскащи. Понякога обаче са толкоз интензивни, че пречат на по-нататъшното развиване както на майката (или родителите), по този начин и на самото дете. И тук също е нужна намесата на терапевт.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР