Какво обаче съдържат боите за яйца, които масово използваме?При анализ

...
Какво обаче съдържат боите за яйца, които масово използваме?При анализ
Коментари Харесай

Боите за яйца на пазара са пълни с Е-та и алергени

Какво обаче съдържат боите за яйца, които всеобщо използваме?

При разбор на наличието им, се открива, че зад съвсем всеки цвят седи едно или няколко Е-та. В множеството случаи те са позволени от европейското законодателство и могат да се влагат в боите за яйца. Въпреки това обаче през празничните дни се записват сигнали за странични резултати като алергии, обриви, хрема, кашлица, ринит, колит и даже гастрит, астматичен бронхит и хиперактивност при децата, оповестява Нова телевизия.

Оказва се, че жълтата багра за яйца да вземем за пример се получава въз основата на Е-102 (тартразин).

За приемането на по-тъмното жълто към оранжево се влага Е-110 (сънсет жълто FCS, оранжево-жълт S). Е-110 съставлява синтетичен оцветител, който се употребява за оцветяване на бонбони, конфитюри, питиета и други хранителни артикули.

За приемането на червен цвят в боите за яйца се влага Е-122 (азорубин). Това е оцветител, който потвърдено провокира алергии и обриви. Азорубинът към този момент е неразрешен за приложимост в доста страни, измежду които Австрия, Норвегия, Швеция, като управляващите в го причисляват към групата на алергените, рискови за хората, страдащи от астма.

Производителите на великденските бои за яйца употребяват Е-133 (брилянтно синьо FCF) за изработката на наследник цвят. Това още веднъж е оцветител със синтетичен генезис, който се получава от въглищен катран. Този оцветител се всмуква едва от стомашно-чревния тракт и може да провокира астматични пристъпи при хора с астма и алергични реакции. Този риск се ускорява изключително за хора, които са чувствителни към аспирин. И този оцветител е неразрешен в редица страни - Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Испания, Швеция и Швейцария, само че не и в България.

Във всички случай един оцветител е неразрешен за приложимост поради рисковете, които носи върху човешкото здраве. Е-128 (Червен 2G) съставлява синтетичен оцветител, които се причислява към неразрешените субстанции. Той е неразрешен за потребление в хранителната индустрия. Причислява се към неразрешените субстанции, тъй като съдържа анилин, което е токсично вещество, настоящо неподходящо върху нервната система на хората. Този оцветител може да докара до нарушавания на паметта или да провокира кислороден апетит.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР