Какво може да очакваме през настоящата 2022 година и какви

...
Какво може да очакваме през настоящата 2022 година и какви
Коментари Харесай

Какво ще се случи с лихвите по кредитите за жилище

Какво може да чакаме през актуалната 2022 година и какви ще са трендовете при изтегляне на заем за покупка на жилище? Отговорите на тези и още доста въпроси дават специалистите от Адрес.
 
През 2022 година се чака жилищните ипотечни заеми да запазят лихвените равнища от миналата 2021 година. Тенденцията се отнася и за потребителските заеми. Експертите споделят, че през годината ще следим все по-добри предложения в промоционалните интервали на банките.
 
Очаква се растеж от близо 10% в броя изтеглени ипотечни заеми. Това се дължи на засиления интерес към покупка на парцел в огромните обитаеми места. По отношение на потребителските заеми през 2022 година се предвижда растеж от близо 8%.
 
Експертите плануват засилен интерес към покупка на жилища в градеж, вследствие на променените условия на купувачите, в резултат на Коронавирус пандемията. Търсещите нов дом са насочени към парцели на положителни местоположения, с функционално систематизиране и по-големи пространства. Все по-търсена от купувачите е опцията за по-висок % финансиране – сред 75% и 85% от цената на жилищата.
 
Сред главните аргументи за растежа на цените на парцелите в огромните градове е стремежът на хората да спасят спестяванията си от инфлацията, както и преференциалните лихвени равнища на ипотечните заеми.
 
 
Как да изберем подобаващия ипотечен заем?
 
За избора на най-подходящ ипотечен заем би трябвало да си отделите време за изследване на изискванията и офертите на другите банки. Добре е да знаете, че въпреки да можете да проучите онлайн настоящите условия на банките, то с цел да получите персонализирана оферта, е належащо да отидете на място. Не забравяйте да проучите изискванията, които може да ви предложи вашата настояща банка. За да ви резервира тя като клиент, би могла да ви предложи по-атрактивни условия, спрямо останалите банкови институции. След като сте проучили другите предложения, е значимо да пристъпите към тяхното съпоставяне, с цел да достигнете до тази, която предлага най-подходящи за вас условия.
 
 Istock Istock
За да откриете най-релевантната оферта, би трябвало да определите оптималната сума, която можете да си позволите да изтеглите. Специалистите поучават тя да не да надвишава 50 пъти чистите ви месечни доходи на семейството. Важно изискване е да нямате и други заеми. Така да вземем за пример в случай че печелите по 1500 лева на месец, то можете  да изтеглите заем до 75 000 лв. [1500х50].
 
В случаите когато имате и други заеми, които обслужвате, то от 1/3 от месечното ви заплащане се изважда месечната вноска по настоящите заеми и се умножава по 150. Така в случай че заплатата ви е 1500 лева, а месечната вноска по настоящите ви заеми е 200 лева, то оптималната сума, която можете да си позволите да изтеглите е 45 000 лв. [(500-200)х150].

Как да получим заем за парцел в градеж

След като към този момент сте определили бюджета си е време да определите критериите, на които желаете да дава отговор жилището ви като локация, систематизиране, повърхност, тип строителство, спомагателни екстри като гараж и така нататък
 
Видове лихви
 
Когато кандидатствате за ипотечен заем, добре е да имате поради типа на лихвата. Тя може да бъде закрепена или плаваща. Тук би трябвало да отбележим преимуществата и минусите на двата типа. Фиксираната рента носи известна сигурност на кредитополучателя, защото не може да се трансформира. Имайте поради обаче че е по-висока, спрямо плаващата. Плаващата, от своя страна, предстои на смяна в течение на времето и отразява динамичността на пазара. Фиксираната рента се дефинира за съответен интервал, в всеобщия случай той е до 10 години. Това е по този начин, защото прогнозирането за по-голям интервал е по-трудно постижимо. 
 
Условия
 
Тегленето на сходен вид заем неизбежно е обвързвано с съответни условия. И до момента в който някои банкови условия са самостоятелни, други са общовалидни за всяка банкова институция. Ето за какво предварителното изследване е толкоз значимо, защото е допустимо банката, в която сте избрали да кандидатствате за заем да има характерни условия, с които би трябвало да се съобразите.
 
 istock istock
Най-често срещаните условия, оправени към претендента за заем, е опцията да потвърди приходите си, да е назначен на непрекъснат контракт и да бъде здравно обезпечен. Не по-малко значим аршин е положителната кредитна история на кредитоискателя. Важно е да се означи, че при кандидатстване за заем, банките нормално ревизират кредитната история на претендентите, с цел да са наясно до каква степен надеждни са те.
 
Друго допустимо изискване е възрастовото условие. Минималната позволена възраст на кредитоискателя е 18 години, само че някои банки вкарват и условие за горната възрастова граница. Така съгласно нея възрастта на кредитополучателят не трябва да е над 70 години все още на приключване на периода за погашение на заема.

Какви разноски би трябвало да предвидя при договорка за покупка на парцел

Добре е да знаете, че е допустимо финансиране сред 80% и 85% от цената на жилището, само че всичко зависи от съответните условия на банката, която сте избрали да ползвате. Във всички случаи обаче е добре да си предвидите % самоучастие и да планирате бюджета си деликатно. В случай че нямате опция да участвате във финансирането, е добре да ревизирате при какви условия банките отпускат потребителски заем, който да можете да употребявате за покриването на останалата част от цената на парцела, който желаете да закупите.
 
Видове ипотечен заем
 
Ипотечните заеми биват най-общо 2 типа – целеви и нецелеви. Задължително изискване за отпущането на целеви заем е даването на информация по отношение на предназначението на средствата. Можете да кандидатствате за подобен вид ипотечен кредит  с цел да осъществите покупка или ремонт на парцел, да обедините други отговорности, или за рефинансиране.
 
Специфичното при нецелевите ипотечни заеми е, че за разлика от жилищните, банката не се интересува защо се изразходват отпуснатите средства. Всяка банка предлага разнообразни условия за своите потребителски ипотечни заеми, само че като цяло те имат по-кратък период на погашение, по-малък оптимален размер, а най-често и по-неизгодна цена на заема от жилищните заеми.
 
 istock istock
Всичко, което би трябвало да знаем
 
Едно от най-важните неща, които би трябвало да имате поради при кандидатстването за ипотечен заем е да четете деликатно изискванията на банките и да съумеете да съпоставите офертите, тъй че да изберете най-подходящата за вас. Добре е да знаете още, че е целесъобразно първо да намерите финансиране и да получите авансово утвърждение и тогава да се впуснете в търсене на жилище. Това е по този начин защото поради огромното търсене на пазара, може да се окажете в обстановка, в която сте разкрили дома на вашите фантазии, само че заради липса на авансово утвърждение за заем, не разполагате с опция да го капарирате.

Застраховката към ипотечния заем е различен значим детайл. Имайте поради, че ипотечния заем е заем, който се изплаща с години, по тази причина е добре да се подсигурите, при положение на непредвидени обстановки. Така ще осигурите на вашите близки успокоение в дълготраен проект по отношение на изплащането на заема.
Не забравяйте да предвидите и сума, покриваща най-малко 5-6 вноски по изплащането на заема, които да употребявате в незабавни случаи като здравословен проблем, излизане в неплатен отпуск, забавено месечно заплащане или други.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР