Какво могат да направят младите хора, които сега започват работа,

...
Какво могат да направят младите хора, които сега започват работа,
Коментари Харесай

Какво представлява несигурността на работното място и какви са последствията от нея?


Какво могат да създадат младежите, които в този момент стартират работа, с цел да се усещат сигурни на работното си място? Какви са главните проблеми от позиция на служащите и чиновниците и от позиция на работодателите? Какви са заплахите или следствията от това един младеж да не желае да се развива в избрана област? Как се трансформира светът от обществена позиция и по какъв начин това се отразява на младежите, които в този момент стартират работа? Какъв е приносът на трудещия се човек, когато не е здравно и пенсионно обезпечен и какви са последствията от това? Какви са процесите, които подкопават обществената непоклатимост?

На тези въпроси дават отговор събеседниците в днешния епизод на подкаста  " Поколението Z ". Това са юристът доцент доктор Андрей Александров и социологът и учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски " доктор Вероника Димитрова. В епизода ще чуете и младежи, които споделят визиите за бъдещето си.

Ето какво споделя доцент доктор Андрей Александров:

" Преди няколко години в Кодекса на труда се вкараха специфични правила за трудов контракт за образование, някогашният трудов контракт за ученичество и трудов контракт за стажуване. Именно това беше концепцията да се спре употребата на труда на младежите, като им се разпореждат задания, които нямат общо с тяхната професионална подготовка или са безперспективни от позиция на професионалното им развиване. Идеята беше таман тези форми на претовареност да се облекат в трудово правно отношение, с цел да може лицето, което поставя подобен труд, да е предпазен от трудовото законодателство. "

Д-р Вероника Димитрова пък разяснява, че процесите на глобализация довеждат до неустановеност на работното място. Тя цитира социоложката Саския Сасен, която приказва за това по какъв начин се трансформира самият труд. И акцентира, че в случай че стопанската система е лимитирана от позиция на предлагането на работа, това към този момент не е избор, а е конструкция на самата стопанска система.

 

Последвайте ни в: - -

Съветът на Андрей Александров към младите е:

" От професионална позиция бих споделил, че когато човек няма задоволително опит е добре да се допитва и да се съветва. Достатъчно доста и елементарно може да бъде открита информация. Да се чете деликатно това, което се подписва, договорите които се оферират. И да не се съгласяват, по опция, на оферти от вида - обезпечаване върху минимална работна заплата с действителен приход доста по-висок. И изобщо всевъзможни други опити за манипулиране и заобикаляне на разпоредбите на трудовото и на осигурителното законодателство. "

Подкастите от поредицата " Generation Z / Поколение Z " са наличие, предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР