Какво е умният дом без смарт ключалка, която може да

...
Какво е умният дом без смарт ключалка, която може да
Коментари Харесай

Смарт-ключалки: голямо удобство и куп съмнения


Какво е умният дом без смарт брава, която може да управляваме от своя смарт телефон
(снимка: CC0 Public Domain)

Кандис Нелсън от Канада споделя, че се е научила да живее със своето обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). Тя и хора като нея постоянно изпитват потребност да извършват рутинни процедури като миене на ръцете, броене на нещата или инспекция дали вратата е заключена. „ Няколко пъти ми се е случвало да стигна до работа и да не мога да си спомня дали съм заключила вратата. И се връщах назад до дома ”, споделя тя пред BBC. „ Няма да спре да ме човърка, до момента в който не схвана сигурно ”. Но през септември Кендис конфигурирала смарт-ключалка на вратата си – такава, която може да следи от смарт телефона си. „ Възможността просто да погледна телефона си и да усетя, че всичко е наред… в действителност ми оказва помощ да се усещам спокойна ”, споделя тя.

Интелигентните брави като тази на Кендис започнаха да се появяват към 2013 година Използвайки моделите на Kevo, да вземем за пример, смарт телефонът на жителя на дома предава „ ключа ” към смарт-ключалката посредством Bluetooth – непосредствено от джоба. След това индивидът просто би трябвало да бутне вратата, с цел да си отвори.

Bluetooth vs Wi -Fi

Bluetooth е желан от някои производители на смарт-ключалки, тъй като употребява по-малко сила от WiFi, само че пък и предлага по-малко функционалности, отбелязва в обява по тематиката. Вдигайки залозите, различен производител – Yale – постанова Wi-Fi. WiFi разрешава на жителя на дома да следи и управлява заключването, когато е надалеч от вкъщи, и даже да вижда лицето на доставчика на Amazon, който е пред вратата. Наред с това свързването посредством Wi-Fi прави допустимо умната брава да си приказва с домакински помощник като Alexa или Siri. Оттам и редица нови благоприятни условия – да вземем за пример да включва осветлението и да контролира термостата в дома.

Използването на смарт телефон като ключ стана изключително известно за домовете, предлагани посредством Airbnb. Нещо повече, платформата за отдаване на парцели чартърен има партньорство с Yale.

В международен мащаб пазарът на интелигентни брави е на път да доближи 4,4 милиарда $ през 2027 година Това е 10 пъти повече от размера на пазара през 2016 година, когато той беше 420 милиона $, съгласно компанията за изследване на пазара Statista.

Съмнения

Но някои анализатори се тормозят от бързия напредък на пазара. Други пък слагат въпроса дали бравите са задоволително сигурни.

Като основен откривател по сигурността в Tripwire – компания за програмен продукт за ръководство на риска – Крейг Янг е тествал доста интелигентни брави. Казва, че няма да е спокоен, в случай че има умна брава в дома си. Янг е на мнение, че някои производители не влагат задоволително в търсене на минусите на своите системи. „ Мисля, че доста пъти организациите се пробват да преоткрият колелото за някои от главните неща… и те не разполагат с нужния опит, с цел да го създадат задоволително несъмнено ”.

Най-вече съществува риск умната брава да бъде отворена от хакер. Наред с това Янг е угрижен и за надеждността. „ Докато не видя по-добри и потвърдени данни за надеждността и времето на работа на услугите, на които разчитат системите за мъдро заключване, както и обособените съставни елементи в тези брави, не мисля, че е добра концепция да накарате вашата персонална сигурност да разчита на тези технологии ”, споделя той.

Драма с акумулатори

Едно предизвикателство за производителите е удължаването на живота на батерията. В момента той е към шест месеца за бравите, употребяващи Wi-Fi. „ Wi-Fi е доста предизвикателно решение. Това е нещо като светия граал на IoT устройствата ”, споделя Роб Мартенс, основен дизайнер в Allegion, който прави ключалките на Schlage.

„ Най-голямото предизвикателство е основаването на артикул, който да не изцежда живота на батерията$, споделя Джеф Пулиот от производителя на интелигентни брави в Минеаполис Lockly.

Едно от решенията е да се остави ключалката да пести сила в режим на подготвеност, след което да се ревизира на всеки няколко секунди, с цел да се види дали остава обвързвана с Wi-Fi мрежата. Бравите би трябвало да се разсънват задоволително бързо, с цел да може потребителят да не забележи каквото и да е закъснение, само че пък от прекъснатата Wi-Fi връзка се пести много сила.

Стари и нови технологии

Също по този начин може да се окаже комплицирано самото инсталиране на интелигентни брави. Yale Locks има устройство за „ модернизация$, което се инсталира върху съществуващите брави с няколко винта. Полезно е, в случай че човек живее чартърен, макар че казусът е в вида заключване. На някои места по света обаче, като да вземем за пример във Англия, къщите могат да бъдат доста остарели и странни – и със странни заключващи механизми. Това изисква много изпитание и инсталаторите би трябвало да са фанатици на тематика порти и заключване.

В бързо разрастващите се елементи от Югоизточна Азия като Виетнам и Индонезия ваканционните домове и интелигентните брави стават все по-популярни, само че интернет връзките може да са не толкоз надеждни. Това постанова да се създават решения, които не изискват непрекъсната връзка с световната мрежа. Сървърът може да употребява логаритъм, с цел да даде на потребителя код, който ключалката може да разпознае, без да е обвързвана с мрежата, споделя Шери Лим от сингапурската компания Igloohome, която прави устройство, употребяващо този принцип. „ Бравата знае, че този код работи от 3:30 до 5:50 ”, споделя тя.

Два вида консуматори

В последна сметка производителите на брави към този момент осъзнават, че би трябвало да проектират уредите си за два доста разнообразни вида консуматори. Едните желаят „ интензивно командване и цялостен надзор ” посредством Siri или Alexa. Другите копнеят ключалките да „ вършат самостоятелно това, което се желае от тях, и да бъдат забравени на назад във времето, тъй че да прибавят стойност, като отстраняват сложността в живота ”.

Но в последна сметка във всичко това има нещо доста позитивно. Ако елементарните ключалки са метод да не пускаме никого у дома, то умните ключалки са метод да пускаме у дома единствено който желаеме. Доказателство за това е още веднъж Кандис Нелсън – нейна другарка неотдавна се разделила с гаджето си и вместо да смени бравите си, просто го отстранила от листата на „ упълномощените консуматори ” в смарт телефона си.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР