Какво е тъмната енергия? Независимо от това какви изчисления правят астрофизиците,

...
Какво е тъмната енергия?
Независимо от това какви изчисления правят астрофизиците,
Коментари Харесай

Някои от най-големите неразгадани мистерии във физиката

Какво е тъмната сила?

Независимо от това какви калкулации вършат астрофизиците, нещо постоянно се оказва не на място. Въпреки че гравитацията притегля „ във вътрешността “ тъканта на Космоса, Вселената се уголемява „ на открито “ все по-бързо и по-бързо. За да обяснят това учените допускат, че съществува тъмната сила .

Ако елементарната и тъмната материя съставляват към 30% от плътността, останалите 70% астрофизиците назовават тъмна сила. С разширението на космоса поражда повече галактическа тъкан и затова повече тъмна сила. Възможно е да се окаже, че тъмната сила в действителност не съществува и е просто метод, по който да се изясни към момента необяснимото.

Какво е тъмната материя?

Около 85% от материята във Вселената не всмуква или не излъчва светлина. Така наречената „ тъмна материя “ не може да се види непосредствено и към момента не е открита с косвени средства. Вместо това нейното битие и свойства са изведени от гравитационните ѝ резултати върху забележимата материя, радиацията и структурата на Вселената. За това загадъчно вещество се смята, че прониква в покрайнините на галактиките и че евентуално се състои от „ едва взаимодействащи солидни частици “ или WIMPs. Съществуват няколко детектора, търсещи WIMPs, само че към този момент такива не са открити.

Защо времето се движи единствено „ напред “?

Времето се движи „ напред “ поради свойството във Вселената, наречено ентропия . Ентропията, най-общо казано, дефинира равнището на хаоса в една термодинамична система. Няма метод, по който да обърнем посоката на повишаването на ентропията. Но главният въпрос тук не е за какво съществува ентропията, а за какво е била толкоз ниска в предишното? Защо Вселената е била толкоз „ подредена “ в своето начало, когато голямо количество сила е било събрано в малко пространство (преди Големия взрив)?

Съществуват ли паралелни вселени?

Астрофизичните данни демонстрират, че пространство-времето може да бъде „ плоско “, а не извито и затова да продължава вечно. Ако това е по този начин, частта, която виждаме (която в действителност назоваваме „ нашата Вселена “) е единствено едно малко парче от безпределно огромна „ мултивселена “. В същото време законите на квантовата механика настояват, че в границите на всяко такова парче има стеснен брой вероятни конфигурации на частици. Така че, щом частите са безкрайни, частиците са принудени да се повтарят – безпределно доста пъти. Това значи, че съществуват безпределно доста паралелни вселени – части, които са същите като нашата галактика, части, различаващи се единствено с една позиция на частиците, с две позиции и така нататък

Защо има повече материя, в сравнение с антиматерия?

Въпросът за какво съществува повече материя, в сравнение с нейния противоположно зареден и с противположен спин близнак – антиматерия , в действителност е въпрос, който би ни дал отговор за какво изобщо съществува всичко. Склонни сме да допускаме, че във Вселената би следвало да има баланс сред материята и антиматерията и че сега на Големия гърмеж би трябвало да са създадени равни количества от тях. Но в случай че това се беше случило, щеше да има цялостно заличаване и на двете. По някаква необяснима причина има повече материя, в сравнение с антиматерия и заради тази причина съществуваме и ние.

Каква е ориста на Вселената?

Съдбата на Вселената зависи съвсем напълно от фактор с незнайна стойност: Ω – плътността на материята и силата в Космоса. Ако Ω > 1, тогава пространство-времето ще е „ затворено “ като повърхността на голяма сфера. Ако няма тъмна сила Вселената в даден миг ще спре да се уголемява и вместо това ще стартира да се свива. Ако има тъмна сила, сферичната галактика ще продължи да се уголемява вечно.

По същия метод, в случай че Ω < 1, тогава пространство-времето ще е „ отворено “ като повърхността на седло. В този случай ориста на Вселената ще бъде „ Голямото заледяване “ последвано от „ Голямото скъсване “. Първо външното ускоряване на Вселената ще раздра галактиките и звездите като ще остави цялата материя студена. След това ускорението ще стартира да нараства толкоз мощно, че ще успее да преодолее резултата на силите, които държат атомите дружно и всичко ще се раздра.

Ако Ω = 1, Вселената ще бъде плоска, простирайки се като безкрайна низина във всички направления. Ако няма тъмна сила, сходна Вселена ви се разширявала, само че със забавяща скорост. Ако има тъмна сила тази плоска Вселена ще се уголемява, до момента в който не доближи момента, в който ще се раздра.

Независимо от метода, по който се развият събитията, Вселената умира.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР