Какво е присъствието на Вагнер на Балканите (особено в Сърбия)

...
Какво е присъствието на Вагнер на Балканите (особено в Сърбия)
Коментари Харесай

Балканските приключения на вагнеровците

Какво е наличието на " Вагнер " на Балканите (особено в Сърбия) и какви цели преследват Кремъл и шефът на частната военна компания Евгений Пригожин?

Това са главните тематики в следствие на съветската версия на " Свободна Европа ".

В него се напомня обява на " РИА Новости " от средата на януари, в което и.д. шеф на окупираната Запорожка област Евгений Балицки благодари на доброволците от " братска Сърбия ", които като " същински патриоти " доказвали " своята преданост към Русия не на думи, а на дело и подготвеност да се борят против нацизма. "

Формално Запорожкият батальон не е обвързван с " музикантите " на " Вагнер ", само че единствено няколко дни след дописката на РИА сръбският президент Александър Вучич разкритикува съветски медии и групи в обществените мрежи на TV Happy за издание на реклама на " ЧВК Вагнер " на сръбски език. Подобна реклама се появи по-специално в балканския портал на RT. 

Изявленията на сръбския държавен глава бяха незабавно свързани с диалозите му със съветника на Държавния департамент на Съединени американски щати Дерек Шолет. След среща сред двамата Шолет сподели пред кореспонденти:

" Видяхме, че групата " Вагнер " се стреми да вербува бойци от Сърбия и други страни и това е нещо, което считаме за недопустимо. С неспокойствие чакаме да работим с държавното управление в Белград и на други места, където " Вагнер " се меси, с цел да сложим край на активността й ", разгласи той, представен от " Свободна Европа ".

Междувременно, съгласно Центъра за разбор на европейската политика - CEPA (Вашингтон), след първичното съветско навлизане в Украйна през 2014 година е имало доста случаи на сърби, които са се включили към съветските сили. През лятото на 2015 година поданици на Горловка, окупирана от проруските сепаратисти, споделиха, че измежду агресорите е имало въоръжени сърби. Според тях " по-голямата част от сърбите даже не са говорили съветски и по тази причина са били ангажирани основно с арестуването на обвинени, както и с изтезанията и изтезанията ".

През 2016 година сръбският деятел Венцислав Буич, който работи в тясно съдействие със сръбските радикали и техните съдружници в Москва, описа как представители на прокремълската организация Young Rus кроят проекти за дестабилизиране на Сърбия, в случай че страната стартира да приема прозападен курс. Според Буич схемата разчитала на мрежа от " спящи сътрудници "  в цяла Сърбия, които трябвало да се опитат да провеждат антизападни протести, когато настъпи подобаващ миг.

Бившият проруски деятел сподели и видео, в което ръководителят на радикалната организация " Сръбски вълци " Александър Синджелич признава, че има близки връзки с съветското министерство на защитата. По-специално Синджелич твърди, че точно той е оказал помощ на съветските военни да изберат сръбски бойци за присъединяване в анексирането на Крим. Малко по-късно се твърдеше, че проруските сръбски радикали са се включили към музи от Кремъл опит за събаряне на държавното управление на Черна гора.
Много ядосани орли
В отговор Сърбия одобри закон, който дефинира присъединяване във въоръжени спорове на непозната територия като закононарушение, което се санкционира с до седем години затвор. Но наподобява страхът от пандиза не стопира сръбските радикали, отбелязва CEPA.

През 2018 година BIRN (Балканска мрежа за проверяваща журналистика) заяви, че сърбите са изпълнявали " бойни и контраразузнавателни задачи за няколко проруски паравоенни формирования, в това число печално известната група наемници " Вагнер "  в Донбас ". Това демонстрират документи, получени от BIRN от Върховния съд на Белград въз основа на закона за свободата на информацията. BIRN цитира персоналното удостоверение на Стеван Милошевич, " един от 29-те сърби, наказани от сръбските съдилища от 2015 година насам за присъединяване във военни дейности с проруски групи в Украйна ". 

Сега наподобява, че целта на Пригожин през цялото време е бил да сътвори медиен звук, отбелязва анализаторът на Carnegie Endowment Максим Саморуков, " а сръбското управление освен не му попречи да направи това, само че и оказва помощ ".

" Водещите международни медии разгласиха история за разширението на активността на " Вагнер "  на Балканите, което разрешава на предприемача да покаже на Кремъл, че неговата компания може да укрепи интернационалното въздействие на Русия по-ефективно от един раздут и подкупен държавен уред. Като се има поради лекотата, с която Пригожин вербува съветски пандизчии в частната си войска, няма боен смисъл " Вагнер " да влага средства за рекрутиране в Сърбия в името на няколко десетки доброволци ".

" Вагнеровците " обаче сочат друга цел на своето навлизане в Сърбия. Когато при започване на декември те показаха в Белград " новата резиденция на ЧВК " Вагнер център "  – АНО " Руско-сръбски културно-информационен център за другарство и съдействие " Орли ", те незабавно оповестиха желанието си да се включат в " осведомителна борба с съветските либерали, които отпътуваха за Сърбия и се пробват да водят антируска активност там, с цел да дискредитират Русия и да влошат връзките сред съветския и сръбския народ ".

Някои от заканите са оповестени от сараевската организация Patria.

" Ние знаем всичко за вас, прав сте за едно - справедливостта не може да бъде избегната. И тази правдивост е наша ", е единствено едно от поредицата предизвестия, получени от съветския антивоенен деятел Пьотр Никитин.

Той е началник на Руското демократично общество, което се опълчва на политиката на Кремъл. Заради смъртни закани против Никитин и различен деятел, Станислав Суслов, сръбската прокуратура беше принудена да образува наказателно дело. Въпреки това, в канала в " Телеграм " Zlyye OrloVi ( " Зли орли " ), пропагандистите редовно обиждат и тормозят съветски политически мигранти, като офанзивите изключително са се засилили, откакто бе учредено Руското демократично общество. Споменатият " Център за другарство и съдействие "  продължава намерено да разгласява в обществените мрежи видео изявленията със сръбски доброволци, воюващи за Русия в Украйна.
Не единствено Сърбия
Активизацията на " Вагнер " се вижда най-малко от декември предходната година, когато нейни бойци бяха видяни на барикадите в Косово, издигнати от локални сърби през декември 2022 година На границата сред Косово и Сърбия, по думите на косоварския министър председател Албин Курти, " видяхме проруски военни групи като " Нощните вълци " и наемниците на " Вагнер " с техните знаци и лозунги " Молете се на Бог и се дръжте за Русия ". По-късно той сподели пред немското издание " Шпигел ", че идването на наемниците на " Вагнер " в Сърбия е част от разширението на военното съдействие на Сърбия с Русия. Сръбският президент Вучич назова тези изказвания " откровени неистини ".

Присъствието на " вагнеровци " е маркирано и в Босна и Херцеговина. Във връзка с честването на Деня на Република Сръбска (РС) на 9 януари, който беше разгласен за противоконституционен, министърът на сигурността Селмо Чикотич предизвести за вероятното наличие на членове на радикални и екстремистки групи, в това число ЧВК " Вагнер ".

Какви са следствията от опитите за " вагнеризация " на Балканите? Сръбската работа на " Гласът на Америка " цитира мнението на Руслан Трад, чиновник на отдела за цифрови правосъдни проучвания (DFRLab) от Атлантическия съвет.

" Сърбия в никакъв случай не е печелила от същинска ескалация – нито в Косово, нито в Босна. Но Белград печели от усещането, че има ескалация. Тази игра на Вучич способства за развиването на връзките със Запада, а не с Русия, която има потребност от същински спор на Балканите, защото това се вписва в нейната политика, изключително на фона на войната в Украйна ".

За самия сръбски водач, счита анализаторът, " един от най-големите проблеми би трябвало да е явен: опцията за връщане на хора с опит като наемни бойци назад в Сърбия ".

" Този " боен личен състав " към този момент е част от идеологическия разказ, който Кремъл от дълго време сее в Сърбия и на Балканите... След завръщането си такива хора се причисляват към ветерански организации, които са носители на паравоенна, шовинистична просвета. В резултат на това Кремъл може да се опита да повлияе на екстремистки групи измежду ръководещия хайлайф на Сърбия и прилежащите страни да се опитат да наклонят везните към политическа ескалация ".

Сръбски и проукраински деятели избраха ексцентричен способ за противопоставяне на " Вагнер " - заведоха наказателно дело против групата посредством английската адвокатска адвокатска фирма McCue Jury & Partners по обвиняване за рекрутиране на сърби за войната в Украйна. Според Чедомир Стойкович, белградски юрист, който управлява правозащитната група Oktyabr, обвинявания са отправяни и против остарелия помощник на Вучич Александър Вулин, началник на Сръбската организация за сигурност и информация (BIA), и съветския дипломат в Сърбия Александър Бокан-Харченко:

" Имаме учредения да подозираме, че Вулин е давал заповеди, нареждания и инструкции да не се пречи на активността на групата " Вагнер " в Сърбия, до момента в който Бокан-Харченко, който се употребява с дипломатически имунитет, не трябва да бъде разследван в Сърбия, само че може да бъде помолен да напусне страната ".

Четири дни по-късно обаче прокуратурата отхвърли да образува наказателно дело. Според Стойкович това се дължи на обстоятелството, че основният прокурор на Белград Ненад Стефанович е " протеже на лицето, което поискахме да проверим за съучастничество на " вагнеровците " - Александър Вулин ".

Белградският конгрес за сигурност и народна власт прикани управляващите " да забранят допустимо най-скоро активността на групата " Вагнер " на територията на Сърбия, да лишават разрешителните за работа на медиите, които я популяризират, и да преследват всички тези, които са й помагали в Сърбия. "

В противоположен случай форумът ще смята, че сръбските управляващи са се отказали от европейската интеграция и са се съгласили да одобряват " срамната роля на последния съветски спътник в Европа ", се споделя в известието. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР