Какво е общото между Краля Слънце Луи XIV и българския

...
Какво е общото между Краля Слънце Луи XIV и българския
Коментари Харесай

Изложба показва дантелата в миналото и днес

Какво е общото сред Краля Слънце Луи XIV и българския град Калофер? Отговорът е доста елементарен – красивите дантели. Дълго управлявалият френски монарх обичал да се кичи от глава до пети с изящни мостри на красивото ръкоделие, а при започване на XX век пък стартира да работи Калоферското дантелено учебно заведение, което оставя трайна българска диря в совалковата дантела.

За цялата история на дантелата, основателите и в предишното и употребяващите я през днешния ден, споделя изложбата „ Кой основава и кой употребява дантела “, експонирана в Националния етнографски музей, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Изложбата е проведена взаимно с група „ СедянкаТА “, която за всички начинаещи, напреднали и неподозиращи за новото си занимание дантелиери показва изработката на шита и совалкова дантела в залите на музея.

„ Това е огромен план, в който желаеме да представим развиването на совалковата и шитата в Европа и по съответно в Югозападна и Югоизточна Европа. Като стартираме от Португалия, Испания, Италия, Хърватия и стигнем до най-важния ни акцент – мястото на българската дантела в историята на дантелите. В изложбата демонстрираме българското начало на совалковата дантела. Това е калоферското учебно заведение, което съществува от 1910 година до 1933 година Това е една концепция за развиване на занаят в Калофер, а доста хора от земляческата организация в София спомагат финансово всичко това да стартира – да се намерят принадлежности и да се обучат учителите “, описа гл. ас. доктор Ива Кюркчиева, куратор на изложбата. Именно там при започване на ХХ век дантелиерството се трансформира в занаят, който наследява уменията на калоферци от интервала на Възраждането за тънко плетене на гайтани.

„ В изложбата си заслужава да бъде забелязано и присъединяване на задграничните сътрудници. Асоциацията „ Дантела и бродерия “ от Франция взе участие с над 8 дрехи, в които се употребява шита и совалкова диета, както и с мостри сред XVI и XIX век “, добавя още тя.

В изложбата, в която може да бъде проследена цялата история на дантела, гостуват и мостри от музея на дантелите в Португалия. Присъствие има още от Италия и Испания.

„ Акцент в нашата галерия е присъединяване на млади български дизайнери, които са приключили Националната художествена академия и употребяват едни старинни техники, каквито са совалковата и шитата дантела, в своите тълкования на фешън дрехи в съвременността “, акцентира доктор Кюркчиева. Сред имената, които се открояват са тези на дизайнерите Михаела Славева и Лидия Сутева.

Изложбата ще бъде до 20 май, а на всеки две седмици цените от „ Седянката “ ще вършат демонстрации, графикът на които може да бъде забелязан на уеб страницата на музея. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР