Какво е необходимо, за да може парамедиците да оказват самостоятелно

...
Какво е необходимо, за да може парамедиците да оказват самостоятелно
Коментари Харесай

Мисия „Парамедик“: Властите подготвят реформи в Спешната помощ


Какво е належащо, с цел да може парамедиците да оказват независимо незабавна помощ, без наличието на доктор – управляващите приготвят промяна.

Желанието да бъде до хората, когато се нуждаят от незабавна здравна помощ, води Боряна Стоянова в Българския червен кръст. Там тя се образова да стане парамедик. Учебният проект в БЧК е разграничен на три семестъра по 960 часа и е ориентиран към работещи хора.
Снимка: btvnovinite.bg

Степените на подготовка са втора и трета, без четвърта, с която парамедикът може да окаже независимо незабавна здравна помощ.

В Националния образователен център на Българския червен кръст, се образоват 19 души за парамедици, които на този стадий могат да работят в незабавни обособения като асистенти на доктор.

„ От прочита на наредбата не се открива условие за наложително наличие на доктор, изключително в случаите, когато приказваме за парамедик със степен на подготовка четвърта “, изясни юристът по здравно право Мария Шаркова.
Снимка: btvnovinite.bg

От БЧК акцентират, че сега няма длъжностна характерност за парамедик, не е конкретизирано и какви са неговите пълномощия. В Медицинския лицей към МУ в София образованието на парамедици е постоянно, в продължение на три години, степента на подготовка доближава и четвърта.

От образователното заведение показват, че е належащо контролиране на специалността и основаване на единни държавни условия, като по този начин могат да се задълбочат уменията, които да засягат четвърта степен.
Снимка: btvnovinite.bg

Управляващите желаят да изместят образованието на парамедиците към университетите с дълготрайност до 3 години и с единна стратегия. И по този начин да се понижи натискът върху лекарите.

„ За да се подсигурява едно равнище на незабавна помощ, когато дойдат при нас. Във всеки един Спешен център – главното ядро ще останат лекарите ”, изясни доцент Антон Тонев, ръководител на здравната комисия в Народното събрание от ПГ на „ Продължаваме промяната “.

Очаква се измененията да бъдат подготвени до идната образователна година. 

Запазва се наклонността всеки четвърти, който си е направил тест за ковид, да е с позитивен резултат. Новите случаи са малко над 7200.

Излезе заповедта за облекчение на противоепидемичните ограничения в София. Заведенията още веднъж ще могат да работят без вечерен час при 50% потенциал и условие за Зелен документ за чиновници и клиенти. От понеделник, 14 февруари, всички възпитаници в столицата се връщат присъствено в клас. От понеделник се възвръщат и плановите интервенции.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР