Какво е куче-птичар? Това са ловните кучета, работещи с пернат

...
Какво е куче-птичар? Това са ловните кучета, работещи с пернат
Коментари Харесай

Породи кучета-птичари

Какво е куче-птичар? Това са ловните кучета, работещи с дръпнат дивеч. Основните ловни качества на тези кучета са мощно развитото подушване и стойката - прекъсване и застиване пред дивеча в напрегната поза.

Обикновено птичарите се разделят на две огромни подгрупи: британски и континентални птичари.

Към британските спадат пойнтерът и сетерите. По-важните континентални птичари са немският брак, немски дратхаар, дългокосменият немски птичар, грифонът, френските, италианските, холандските, португалските, испанските и белгийските птичари и унгарската визла.

Немски късокосмест пойнтер

Универсалният, приблизително огромен немски късокосмест пойнтер е въодушевен гундог, който се радва на енергични извършения, положително образование и доста обич. Хората с НКП, назовават своите аристократични спътници „ съвършения пойнтер “. Мъжките немски късокосмести пойнтери са сред 58 и 64 см и тежат някъде от 25 до 32 кг; женските са по-малки. Продължителност на живота - от 12 до 14 години. Козината е червеникаво кафява или черно кафява и бяла в отличителни шарки. Тъмните очи, блестят с възторг и привлекателност. Създадени да работят дълги дни на полето или на езерото, НКП са известни с мощ, скорост, еластичност и устойчивост. „ Благороден “ и „ благороден “ са думи, които постоянно се употребяват за изложение на цялостния външен тип. НКП са щастливи, обучаеми домашни любимци, които са крепко свързани със фамилията си. Те постоянно са подготвени за физически действия като тичане, плуване, проведени кучешки спортове – в действителност всичко, което ще изгори част от безграничната им сила, до момента в който прекарват времето си навън с човешки другар.

Качества на кучето: Универсално куче за всеобхватен лов. Немският курцхаар е елегантно, излъчващо мощ и убеденост куче, което в своята работа и според от ловния терен, на който работи, събира в себе си всички най-хубави страни от работните характерности, както на британските породи птичари, по този начин и на континенталните такива. Въпреки това курцхаарът има собствен неповторим и саморасъл жанр на работа.

Епаньол бретон

 Епаньол бретон

Размер: междинен. Височина: 46-52 см Тегло: 15-18 кг. Продължителност на живота: 12-15 години. Козина: Среден косъм, Цветове: бяло-оранжево, бяло-черно, бяло-черно-оранжево, бяло-кестеняво оранжево, бяло-кестеняво, посочващи кучета

Епаньол бретон е най-малкото, по този начин наречено куче птичар, прието от FCI (Fédération Cynologique Internationale). Той има оптималната височина от 52 см и тежи към 13 - 15 кг, когато е изцяло пораснал. Така, че бретонът е доста стилен и мощен. Въпреки това, той излъчва известна грациозност. Чрез живият си и ослепителен израз, той наподобява цялостен с сила.

Епаньол Бретон произлизат от западен район във Франция, сърцето на Бретан. Тогава по този начин нареченото кокошарско куче е служило като асистент при лова на птици. Първите записи датират от 200 година сл. Хр.

Историята му стартира още през Средновековието, където неговите предшественици са били неведнъж изобразявани на картини или гоблени. Най-вероятно това е малко, плътно ловно куче, наречено " птиче куче ". Имало е огромна аналогия с днешния бретон, бил доста известен измежду благородниците и е било сателит за лов. В началото на двадесети век, разнообразни типове шпаньоли са кръстосани с британски сетери. Кученцата-птичари от тези първи опити за отглеждане образуват основата на новата порода кучета. В страната на генезис, Франция, първият стандарт за породата Епаньол Бретон е основан през 1907 г.

Бретонският шпаньол е ловно куче напълно: има мощно предпочитание да се движи и има потребност от умствени извършения, както и физически. Интелигентното четириного не обича да остава единствено и се счита за нежно, сензитивно и насочено към хората. Поради мощния си ловджийски инстинкт бретонът не се образова толкоз елементарно и има потребност от собственик с кучешки опит.

Английски сетер

 Английски сетер

Английският сетер е завладяваща и универсална порода кучета, известна със своята очарователна персона и грациозен външен тип. Първоначално създадени като ловни кучета в Англия, британските сетери имат богата история, датираща от стотици години.

Английският сетер е междинна до огромна порода кучета-птичари, известна с елегантното си и добре съразмерно телосложение. Средно мъжките британски сетери са високи сред 61 до 69 см, до момента в който женските са малко по-малки, вариращи 58 до 66 см. Теглото им нормално е сред 25 до 36 кг за мъжките и 20 до 32 кг - за женските.

Пътуването им стартира като опитни приятели за лов, усъвършенствайки естествените си инстинкти да откриват и насочват дивеча с точност.

През 19 век англичанинът Едуард Лаверак и уелсецът Р. Л. Пърсел Луелин са изиграли основна роля в развиването на актуалният британски сетер, който познаваме през днешния ден.

Те деликатно са подбирали кучета-птичари, с изключителни инстинкти за изтъкване и гальовен характер, поставяйки основата на техния изящен жанр на пойнтер.

С острото си подушване и просветеност, британските сетери бързо печелят самопризнание като „ въздържани сетери “. Тяхната умерена дарба за дресировка разрешава възхитителни партньорства със притежателите им, демонстрирайки желанието си да угодят. Живият дух и привързаността на британските сетери ги вършат изключителни спътници както за дейни фамилии, по този начин и за обособени хора.

Историята на британските сетери датира от преди 400 години в Англия, където те са приети за тип ловни кучета. Смята се, че са кръстоска на разнообразни ловни кучета, в това число пойнтери и шпаньоли.

Унгарска визла

 Визла

Създадена в Унгария за работа като пойнтер и ретривър, породата кучета Визла имат аристократична външност. Всичко, което в действителност желаят обаче, е да бъдат обичани.

Въпреки, че са чистокръвни кучета, може да намерите Визла в приюти или под грижите на избавителни групи. Ако това е породата за вас, изберете да осиновите, в случай че е допустимо!

Понякога прочут като маджарски пойнтер, Визлата евентуално произлиза от ловни кучета, употребявани от маджарите, които заселват Унгария преди повече от хиляда години. Кучетата без подозрение са били употребявани от благородници и военачалници за лов на дръпнат дивеч и зайци. В последна сметка кучетата, са били създадени да “посочват ”.

Могат да бъдат открити изображения в античното изкуство от предишното на Визли. Гравюра от 10-ти век демонстрира куче с гладка четина, съпътстващо унгарски ловджия.

До 19-ти и началото на 20-ти век, Визла е обособена порода с отлични обонятелни качества, които работят в тясно съдействие със своя лидер.

Породата е умерено известна, нареждайки се на 43-то място измежду 155-те породи и разновидности, приети от Американския киноложки клуб.

Вижте също:

- Немски породи ловни кучета;

- Дребни ловни кучета;

- Кучета за лов на трюфели;

- Едри ловни кучета;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР