Какво е едно хубаво ястие без ароматни подправки? В българската

...
Какво е едно хубаво ястие без ароматни подправки? В българската
Коментари Харесай

Каква е разликата между мента и джоджен

Какво е едно хубаво ядене без ароматни подправки? В българската кухня те са съвсем толкоз значими, колкото и самите съставки на ястието. Всяка стопанка има собствен личен усет, що се отнася до другите „ мерудии ”, само че в обичайна ни кухня има избрани правила за това по какъв начин се подправя всяко ядене. Например, всеки знае, че бобът върви с джоджен. Какво обаче е разликата сред джоджен и мента?
Макар и да имат избрани сходства, джодженът и ментата имат и непреодолими разлики между тях. И двете растения са многогодишни и имат мощна и ясно изразена миризма. Джодженът обаче се счита за „ пиперлива ” мента. Той бил първото културно растение в Европа.
 Подправките, които елементарно може да отглеждате у дома (II част) Подправките, които елементарно може да отглеждате у дома (II част)
Пресните, ароматни билки са един от обичаните ни способи да прибавим усет и многообразие към съвсем всичко, което подготвяме. Ако желаете да...
Джодженът, както съвсем всяка друга обичана българска фалшификация, се употребява свеж и сушен. Добавя се в множеството ястия с варива – фасул, леща, грах, зелен боб. Силният му мирис го прави прелестна съставна част от рибни и картофени ястия.
Ментата също е необятно публикувана у нас. Съществуват общо 22 типа. Най-популярна е градинската мента, която цъфти в дребни, червено-виолетови цветчета. От нея се употребяват единствено младите листенца. Тя обаче е подобаваща фалшификация за много по-малко ястия от джоджена – агнешко, сирене, грах, плодови салати, супи. С нея се подготвя и тонизиращ чай. Най-подходяща за приложимост е прясната мента. Тя може да се съхранява за малко в найлонови пликчета в хладилника. Друг вид е да се замрази във форма за лед. Също като джоджена може да се изсуши, като се съхранява в добре затворени съдове, на изсъхнало и мрачно място.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР