Какво е да си бил жител на…Сталин? Отговор на този

...
Какво е да си бил жител на…Сталин? Отговор на този
Коментари Харесай

Когато Варна беше Сталин

Какво е да си бил гражданин на…Сталин? Отговор на този въпрос търси европроект, сплотяващ няколко града в Централна и Източна Европа, които са носили името на руския водач.

На 20 декември 1949 година Варна публично е преименувана на Сталин. По случай 70-ия рожден ден на руския водач. Всичко се случва безусловно за ден.

„ Работниците от разнообразни заводи във Варна желаят да се преименува града в чест на Сталин. Още на същия ден е призован ексклузивен съвет на Градския национален съвет”, споделя Златка Антова от Регионалния исторически музей. Според контраадмирала от запаса Румен Попов в цялата страна е имало „ еуфория” и градовете са се надпреварвали кой да вземе името на Бащата на народите.

Бързо по-късно на входа на Морската градина е повдигнат и 6-метров монумент на Сталин. Срещу този на Стефан Караджа. „ Зевзеците споделяха – Стефан Караджа споделя на Сталин „ Ни крачка напред – другояче ще изстрелвам с пищовите”, спомня си някогашният представител на Радио Варна Ганчо Минчев. За този анекдот тогава обаче вкарват в пандиза. С новото име се засилили и сталинските способи.

--> Повече от 60 години по-късно в града към момента съществуват следи от интервала. Като да вземем за пример един дребен железен похлупак на улична шахта, на който е изписано, че е създаден в град Сталин.

Паметникът на Сталин е отстранен през 1962 година – 6 години, откакто Варна си връща името. И до през днешния ден обаче е останал един любопитен факт – Йосиф Висарионович Сталин към момента публично се води почетен жител на Варна. Общинският съвет в никакъв случай не се е събирал, с цел да анулира решението взето преди близо 70 години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР