Какво да сторите, за да запазите влечугото си в оптимално

...
Какво да сторите, за да запазите влечугото си в оптимално
Коментари Харесай

Пет съвета при отглеждане на влечуго

Какво да сторите, с цел да запазите влечугото си в оптимално здраве, колкото се може по-дълго? За начало, би трябвало в действителност да сте отдадени на дълготрайния ангажимент – от време на време преизпълнен 20 години. Ето пет препоръки при развъждане на влечуго, които ще създадат задачата ви по-лека.

1. Проучете

От вълнуващо едно развъждане на влечуго може да се трансформира в истински призрачен сън, в случай че не сте осведомени в дълбочина със стъпките. Потърсете информация по отношение на естественото му местообитание, с цел да доближите терариума у дома оптимално до дивия хабитат. Запознайте се с менюто на типа, нужните за положително положение температура, мокрота, светлина в терариума. Не разчитайте единствено един уебсайт да даде цялата нужна информация – ангажирайте се и бъдете любопитни. Не се колебайте да се консултирате и с ветеринарни експерти и чиновници на зоологически градини.

2. Селектирайте

 Влечуго

Избирайте деликатно с какво животно ще си имате работа – за предпочитане е то да е крепко, само че това е строго самостоятелен аршин. Някои хора нямат нищо срещу да обезпечат грижа и обич на ранени и заболели влечуги, осигурявайки им хубави последни моменти. Когато търсите най-здравия субект, свържете се с професионални и лицензирани развъждачи – не се доверявайте на разгласи в интернет и думи на другари. Лицензираните развъждачи изкарват хляба си по този метод и се радват на добра известност, тъй че може да им се доверите, че вършат всичко допустимо за положителното здраве на животните. Някои доставят животното до дома ви, с други се срещате персонално и получавате съответна консултация. Закупуването на влечуго от развъждач е надалеч по-предпочитано от хващането на диво животно в плен – въпреки всичко не бихте желали да разстройвате естествения баланс на екосистемата и да навредите на рептиловата популация, така и така нерадваща се на обилие.

3. Устройте местообитанието

Както споменахме в стъпка 1, познавайки естественото местообитание на животинката ще помогне неимоверно при построяването на терариума. Имайте поради вида на денонощна интензивност на съответното влечуго (дневен, нощен или сумрачен), температурите, влажността на дивите хабитати и други Има огромна разлика сред най-проста стъклена кутия и хабитат – и познаването на типа ще обезпечи прехода от едното към другото. Това е доста значима стъпка при развъждане на влечуго.

4. Диета

 Влечуго

Храненето на влечуго е строго видовоспецифично. Така да вземем за пример множеството змии ще живеят щастливо в плен, хранейки се единствено с мишки и плъхове. Хамелеоните, въпреки това, ще предпочетат в чинията си предостатъчно количество инсекти. Брадатите дракони си похапват микс от плодове, зеленчуци и инсекти, а зелените игуани са строго тревоопасни, ограничавайки се единствено до представители на флората в менюто си. Спрямо типа костенурките са всеядни или тревоопасни. Бъдете сигурни, че преди да сте довели влечугото у дома освен сте осведомени с диетата на типа, само че и знаете от кое място да закупите нужните консумативи, както и с времето на хранене. Прехранването и недохранването са изцяло вероятни обстановки, и двете, несъмнено, нежелани. Отговорът – стъпка 1.

5. Поддръжка

Няма по какъв начин да пропуснем и тази стъпка, включваща непрекъснат мониторинг на животното. Четири са нещата, за които би трябвало да следите:

1. Температура и мокрота.

2. Чистота на местообитанието.

3. Схемата на хранене.

4. Здравословния статус на животното.

Първите три са относително елементарни за осъществяване, последното обаче може да е предизвикателство и за най-стриктните. Заболяванията при влечугите в огромната си част нямат толкоз ясни признаци, както при бозайниците. Екзотичните рептили не пъшкат, не се оплакват, нито демонстрират някакъв тип дискомфорт посредством изражението на лицето си. Силно е допустимо животното да страда в безмълвие, без даже да подозирате – по тази причина бъдете сигурни да следите за най-дребните сигнали за неправда, както и да осигурите регулярни ветеринарни прегледи.

Търсите ли си екзотично животно за приятел? Вижте разгласи и цени за влечуги.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР