Какво би направил ако откриеш мръзнещи, покрити с лед щъркели

...
Какво би направил ако откриеш мръзнещи, покрити с лед щъркели
Коментари Харесай

„Гардиън”: Българите спасяват премръзнали щъркели


Какво би направил в случай че откриеш мръзнещи, покрити с лед щъркели в снежното поле? В България хората ги прибират в домовете си. Така стартира публикация на „ Гардиън” отдадена на добрината на 53-годишния Сафет Халил, който приюти бедстващите птици и трогна сърцата на хиляди.

Рязкото захлаждане в страната приземи стотици мигриращи птици, покривайки крилата им с лед, продължава английската медия. „ Открих замръзналите щъркели до селския път”, показа Халил. „ И ги заведох вкъщи да се стоплят до печката и им дадох риба.”



Халил, който работи в пътната поддръжка, провокира вълна от съпричастност в обществените медии в понеделник, а други в района продължиха образеца му, като над 40 птици бяха прибрани в домовете на хората, в гаражи и хамбари.

Експерти настояват, че обледеняването на крилата им принудило птиците да прекарат нощта на земята, вместо по дървета, както нормално.

"За първи път виждаме толкоз доста щъркели в неволя в България ", споделя Христина Клисурова от Центъра за диви животни в Стара Загора. Тя прикани хората да не прибират всеки щъркел, а единствено тези, които са в положение на злополучие, ранени или със замръзнали крила, а също и да освободят всички избавени птици назад в дивата природа допустимо най-скоро.

С продължаването на ниските температури и снежните стихии, Халил възнамерява да задържи петимата си приятели още няколко дни.

Птиците се възвръщат и се усещат добре във краткотрайния си дом. „ Вече получих две-три клъввания по ръката”, показа Халил.

През 2016 година в България има близо 6000 обитаеми гнезда на щъркели, към 1000 повече след последното преброяване преди десетилетие.

В прилежаща Румъния, над 200 дребни птици, множеството от които дроздове, са открити замръзнали тази седмица, сподели Овидиу Буфнила от румънското орнитологично сдружение.

Тя посъветва хората да не се пробват да хващат щъркели, тъй като това ще ги уплаши.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР