Каквито и емоции да влагаме, коментирайки трагичните истории, свързани с

...
Каквито и емоции да влагаме, коментирайки трагичните истории, свързани с
Коментари Харесай

Пловдивски юрист предлагa: Доживотен затвор при смърт, причинена от пиян или дрогиран водач

Каквито и страсти да влагаме, разяснявайки трагичните истории, свързани с тежките произшествия, породени от пияни или дрогирани водачи, в последна сметка всяка от тях завършва в правосъдната зала. А решенията, които съдиите вземат, несъмнено спазвайки закона, рефлектират както върху държанието на водачите, по този начин и върху чувството за липса на правораздаване в обществото.

На процедура от страна на полицията имаме статистика с голям брой глобени водачи, карали под въздействието на алкохол или наркотични субстанции, а въпреки това доста тежки произшествия, осъществени от водачи, които по някакъв метод остават недосегаеми от закона досега, до момента в който не причинят гибел на пътя.

Младият правист Тодор Рогошев прави разбор на в този момент настоящите членове от Наказателния кодекс, които съгласно него са неуместни и предлага промени, които биха трансформирали фрапантно черната статистика. Всяка от приложените промени, е подкрепена с къса обосновка.
Създава се нова наредба в Наказaтелния кодекс: член 342а.:
" Който ръководи моторно транспортно средство, преносим железопътен състав, въздухоплавателно средство, кораб, бойна или специфична машина без да има за това съответно позволение, се санкционира с отнемане от независимост от две до осем години. "

В момента шофирането без шофьорска брошура е АДМИНИСТРАТИВНО НАРУШЕНИЕ, а не закононарушение. Не виждам по какъв начин публичната заплаха на това действие не е задоволителна с цел да се смята за закононарушение. На процедура всеки автомобил е двутонно оръжие, което елементарно би могло да отнеме живота на повече от едно лице. Тези последствия са доста по-лесно постижими в сравнение с редица от изброените оръжия в член 339 от Наказателен кодекс. Днес всеобщо се кара без книжки като познавам хора, които настояват, че да си платиш санкцията излиза по-евтино в сравнение с да караш шофьорски курс. Подобен нрав би трябвало да бъде изкоренен и това няма да се случи с санкции. Новата наредба приравнява шофирането без брошура на държане на оръжие без позволение и се води " тежко закононарушение " по смисъла на член 93 т.7.

/Предложението не се отнася за докоменти с изминал период или забравени. Там наказването остава административно/.
Чл. 343б(3). се променя по този начин:
" Който ръководи моторно транспортно средство под въздействието на наркотични субстанции или техни аналози, се санкционира с отнемане от независимост от три до осем години и с санкция от петстотин до хиляда и петстотин лв.. Общественоопасните стойности на концентрацията на тези субстанции в кръвта се уреждат с разпоредба на Министерство на вътрешните работи. "

Тук смяната е контраинтуитивна, само че член 343б(3) се е трансформирал в бройкаджийско закононарушение, където централизация не се търси и е извънредно елементарно доказуемо. Практиката по тази наредба е неуместна и през днешния ден значително хора лежат в затвори и са с условни присъди поради нея. Спирането на бройкаджийството, само че запазването на задачата на тази наредба се случва посредством две стъпки. Първо, заместване на думата " след " с фразата " под въздействието ". Второ подвига се доста глобата за това закононарушение като влиза в категория " тежки закононарушения " по смисъла на член 93 т.7. Правим го по-справедливо, стопираме бройкаджийството а тежко му, на който се качи зад кормилото дрогиран.
Чл. 343(3) се разделя на две (една част е променена, другата остава същата) и се променя по този начин:
(3) Ако в резултат на действието е настъпила телесна щета или гибел на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има нужната дееспособност, или на пешеходна пътека наказването е:

а) при тежка или междинна телесна щета - отнемане от независимост от една до шест години, а в изключително тежки случаи - отнемане от независимост от две до 10 години;

б) при гибел - отнемане от независимост от три до петнадесет години, а в изключително тежки случаи - отнемане от независимост от пет до двадесет години.

(4) Ако действието е осъществено в пияно положение или под въздействие на наркотични субстанции или техни аналози:

а) при тежка или междинна телесна щета - отнемане от независимост от една до шест години, а в изключително тежки случаи - отнемане от независимост от пет до 10 години;

б) при гибел - отнемане от независимост от пет до двадесет години, а в изключително тежки случаи - с пожизнен затвор или с пожизнен затвор без подмяна. "

Обяснението тук е просто. Когато някой се качи зад кормилото пил или дрогиран, ти към този момент не си в изискванията на несъобразителност. Тук деецът осъзнава общественоопасния темперамент на действието, само че е апатичен към тях. По тази причина още веднъж се трансформира от " след приложимост " на " под въздействие " и глобата се подвига доста.

Ако инцидентно този пост се трансформира в законопроект, даже и след редакции, апелирам да бъде отдаден публично на двете почтени жертви Христина Дилева и Хариет Стефанович в Закона за допълнение и изменение на Наказателния кодекс. По този метод подсигуряваме, че в никакъв случай няма да забравим тяхната нелепа гибел и ще подсигурим, че " най-хубавото занапред следва " няма да остане единствено статус на стената на следващата жертва.

* Тодор Рогошев приключва Eзикова гимназия „ Ромен Ролан” в Стара Загора, а по-късно " Право " в Пловдивския университет. Основните му ползи са Права на човек, Международно право, Административно право и още други. От няколко години се занимава интензивно с неофициално обучение. Работи в Института по балканистика.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР