Какви са задълженията на работодателя и работника за дежурство и

...
Какви са задълженията на работодателя и работника за дежурство и
Коментари Харесай

Нови правила, ако шефът иска да сме дежурни или на разположение

Какви са отговорностите на работодателя и служащия за дежурство и за времето разполагаем плануват промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, качени за публично разискване.

В нея е записано, че за времето, в което сме разполагаем на компанията,  работодателят ни дължи в допълнение трудово заплащане. Когато служащият или служителят по времето разполагаем е извикан и в действителност извърши работа, това следва да се регистрира и заплаща като ексклузивен труд в месеца, в който е положен трудът. Заплащането на изключителния труд в избрания месец следва да се извърши без значение от открития метод на отчитане на работното време.

Максималната дълготрайност на времето разполагаем не може да надвишава 100 часа за един календарен месец, 12 часа за едно денонощие през работните дни и 48 часа през почивните, написа в наредбата.

Служител не може да бъде разполагаем в два поредни работни дни или в две поредни работни смени, както и допълнително от два почивни дни в един календарен месец.

При работа на смени се дефинира време разполагаем минимум 12 часа след привършване на работната промяна. Изрично се дефинира, че по времето разполагаем служащият е отвън територията на предприятието и следва да има подготвеност, когато работодателят го извика да се яви на работа и да стартира да извършва трудовите си отговорности. Поради събитието, че по времето разполагаем служащият или служителят няма обвързване да е на работното си място, това време не се регистрира като работно.

Задължението за разположение на служащия и служителя може да се уговаря както в самостоятелния трудов контракт, по този начин и в групов трудов контракт. В контракта би трябвало да се уточни мястото, на което се намира служащият през времето разполагаем, а също по този начин и времето, належащо за явяване на работа.

Работодателят е задължен да утвърди поименни графици за времето разполагаем, които би трябвало да се съхраняват минимум 3 години. Той би трябвало и да запознае служащите и чиновниците навреме с графиците, с цел да е допустимо наетото лице да провежда свободното си време.
 istock istock
Регламентира се и редът за дежурството, като при него служителят е задължен да е на работното си място и да извършва или да е в подготвеност да извършва трудовите си отговорности. Дежурството се включва в работното време на служителя, несъмнено в трудовия контракт. С оглед на събитието, че дежурството е част от работното време, на служащия или служителя се изплаща уговореното трудово заплащане.

Промяна на трудов контракт след приключване на изпитателния период

Работодателят със заповед да дефинира длъжностите, за които открива обвързване за дежурство, когато особеният темперамент на работата постанова това. Заповедта би трябвало да се издаде, след съвещания с представителите на синдикалните организации и с представителите на служащите. След издаването на заповедта работодателят е задължен да утвърди поименни графици за дежурство, които би трябвало да се съхраняват минимум 3 години.
 istock istock
При подневно пресмятане на работното време работодателят утвърждава поименен месечен график за времето на дежурство.
Регламентирано е експлицитното обвързване, поименният график за дежурство да се изготвя при съблюдаване на непрекъснатата минимална междудневна и седмична отмора, открита в Кодекса на труда.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР