Какви са възможните действия спрямо закона, ако не ви достига

...
Какви са възможните действия спрямо закона, ако не ви достига
Коментари Харесай

Какво да направите, ако не ви достига стаж за пенсия

Какви са вероятните дейности по отношение на закона, в случай че не ви доближава стаж за пенсиониране, може ли да се заплатят пенсионните осигуровки със задна дата и за каква сума става въпрос, в случай че вероятно предприемем такива стъпки, дава отговор Тодор Капитанов - основателят на www.mywork.bg.

Условията, на които би трябвало да дават отговор лицата, с цел да придобият право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, са посочени в Кодекса за обществено обезпечаване, написа pariteni.bg.

По въпроса за заплащане на пенсионни осигуровки със задна дата, би трябвало да знаете, че това е допустимо единствено при положение, че за минало време сте упражнявали активност, за която сте подлежали на обезпечаване за своя сметка (самоосигуряващо се лице, аграрни производител и др.). Ако това събитие съществува, информация за заплащане на отговорности за минал интервал и съответният размер на осигурителните вноски би трябвало да потърсите от териториалната дирекция на Националната организация за приходите по местоживеене.

С наредбата на член 9а, алинея 1 и алинея 2 от КСО са планувани благоприятни условия за ценене на застрахователен стаж при пенсиониране със възнаграждение на осигурителни вноски.

Възможностите за закупуване на застрахователен стаж са избрани от закона в България и се позволяват единствено в тъкмо избрани случаи. Зачитането на застрахователен стаж със възнаграждение на осигурителни вноски от лицата, в случай че не е зачетен на друго съображение и са импортирани осигурителни вноски, се зачита:

1. времето на образование на лицата, приключили висше или полувисше обучение, само че за не повече от периода на образование, очакван по образователния проект за приключената специалност;

2. времето на докторантурата, несъмнено в нормативен акт за лицата, придобили просветителна и научна степен „ лекар “.

Важни промени за пенсиите влизат в действие след месец

Лицата могат по свое предпочитание за заплатят вноски едновременно за целия интервал, който желаят да закупят или да внасят вноските за обособени месеци на части. Когато вноските се внасят през разнообразни интервали, постоянно би трябвало да се има поради размера на минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица и размера на вноската за фонд „ Пенсии “ за всеки интервал поотделно.

За сегашния интервал размерът на минималния застрахователен приход е 650 лева и в случай че някой пожелае „ да откупи “ този застрахователен стаж, той би трябвало да заплати за всеки месец от интервала на „ откупуване “ по 128,70 лева При смяна на размера на минималния застрахователен приход или размера на осигурителната вноска за фонд „ Пенсии “, се трансформира и месечният размер на дължимата осигурителна вноска.

Общата сума на дължимите вноски се получава, като месечният размер на вноската се умножи по броя на месеците, за които се изплаща застрахователен стаж. Вноските се внасят по сметките на способената териториална дирекция на Националната организация за приходите (НАП). Плащането може да стане по банков път или посредством пощенски запис.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР