Какви са средните работни заплати в България и в съседните

...
Какви са средните работни заплати в България и в съседните
Коментари Харесай

В България, Сърбия или Румъния средните заплати почти се изравниха

Какви са междинните работни заплати в България и в прилежащите ни страни и съумява ли темпът им на повишаване да компенсира инфлацията? Актуалната информация за другите страни обгръща разнообразни месеци, само че като цяло е видно, че инфлацията не е обезщетена от нарастването на заплатите в нито една от обсъжданите страни.

Последните данни на Националния статистически институт сочат, че междинната работна заплата в България се е нараснала с 13.6% за последната година и доближават 1710 лв. бруто през юни тази година. В взаимозависимост разнообразни фактори, това значи, че междинната чиста заплата е била около 1334 лв..

Изчисленията сочат, че през второто тримесечие на годината междинното заплащане е повишено доста повече в частния бранш - с 15.4%, спрямо публичния - със 7.8 на 100.

Колкото и да нарастват заплатите обаче към момента растежът им не може да компенсира инфлацията, която през юни доближи 16.9 %.

Сърбия

Средните брутни заплати за август 2022 година, възлизат на 103 963 сръбски динара (1735.50 лева), до момента в който междинните чисти заплати възлизат на 75 282 сръбски динара (1256.71 лева), съгласно данните на Статистическата работа на Република Сърбия.
 Секторът, който за година подвигна заплатите на личния състав с близо 25%
Секторът, който за година подвигна заплатите на личния състав с близо 25%

Един отработен час към този момент е приблизително с 14.4% по-скъп за бизнеса

Увеличението на брутната и чистата работна заплата за интервала януари - август 2022 година по отношение на същия интервал на предходната година възлиза на 13.8% в номинално изражение, т.е. 3% в действително изражение.

Спрямо същия месец на предходната година междинната брутна работна заплата и междинната чиста работна заплата за август 2022 година се усилват с 16.5% в номинално изражение и с 2.9% в действително изражение.

Последните данни сочат, че инфлацията в страната през юли е била 12,8 % на годишна база.

Румъния

Средната чиста заплата в Румъния е 3977 леи (1586.88 лева) през юни 2022 година, което е с 12.3% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Въпреки това междинната чиста работна заплата не съумява да се оправи с инфлацията, която през същия месец беше 15%.

Най-високите заплати са регистрирани в бранша на осведомителните технологии, където междинната чиста заплата е 9331 леи (3723.21 лева), а най-ниските са в шивашката промишленост (872.25 лева).
 Какви заплати получават учителите у нас и по какъв начин е оценен трудът на сътрудниците им в съседските ни страни
Какви заплати получават учителите у нас и по какъв начин е оценен трудът на сътрудниците им в съседските ни страни

Къде учителските заплати са най-високи и къде най-ниски?

Факторизирането на инфлацията разкрива, че действителната междинна чиста работна заплата в Румъния отбелязва спад през обсъждания интервал.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР