Какви са преките и косвените ефекти за компаниите в България

...
Какви са преките и косвените ефекти за компаниите в България
Коментари Харесай

Коста Чолаков: Застраховките за транспорт до зоните на конфликт или липсват, или са скъпи

Какви са директните и косвените резултати за фирмите в България от войната в Украйна, какви ограничения вземат и какви са прогнозите им. Това разясниха мениджъри по време на, проведена от " Капитал " на 15 март. Тук можете да видите изявлението с основния изпълнителен шеф на ДЗИ Коста Чолаков.
Какви директни и косвени резултати усещат застрахователите и съответно вие в ДЗИ от войната в Украйна? Има ли към този момент искания, свързани с спора? - Първо, няма по какъв начин да не кажа, че всички сме повлияни от драмата, която претърпяват елементарните хора в резултат на тази война, тъй че това е директен резултат върху всички ни. Иначе върху застрахователния бизнес сега са малко директните резултати. Възникнаха някои логистични проблеми от рода на това украински жители, които влизат в България с техните персонални коли, по какъв начин да бъдат застраховани. Има такава профилирана застраховка - гранична гражданска отговорност, която е равносилна на нашата вътрешна гражданска отговорност, и тя може да се употребява за директно прекосяване и за краткотрайно престояване. Така че улеснихме режима за подписване на тази застраховка, постъпи и молба от украинската асоциация на застрахователите в тази връзка да дадем по-добри, преференциални условия, с цел да облекчим този режим.

Другото чисто практично е, когато украински жители идват с техните коли и имат " Зелена карта ", издадена от Украйна, и настъпи застрахователно събитие, какво се случва с вредите. Застрахователните компании в Украйна всички разбираме, че са най-вероятно в оперативна неспособност сега да обслужват подобен тип вреди. Някои наши сътрудници от Чехия, от Словакия споделиха с нас, че при тях е още по-сериозен този проблем и там са взети ограничения, като са решили краткотрайно такива вреди да бъдат плащани от тяхната гаранционна скица. Така че ние тук може би също би трябвало да обсъдим на равнище пазар по какъв начин можем да се оправим, в случай че има повече такива коли и такива вреди. За момента те са лимитирани, само че това са някои директни резултати.

Иначе индиректно няма по какъв начин да не отбележим, че когато стопанската система страда поради войната и когато нашите клиенти страдат, няма по какъв начин и ние да не пострадаме. Така че ще забележим тези резултати в идващите седмици и месеци, защото всички сме очевидци на покачващата се инфлация. Но ние сме добре готови за тях и ще се опитаме по оптимално добър метод да отговорим на това предизвикателство.
Реклама
В какви случаи застрахователите изплащат компенсации и при какви могат да се базират на форсмажор поради военните дейности? - Военните дейности по принцип са изключен риск. Те са изключени и от покритията на застрахователите и от покритията на презастрахователите, тъй че ние няма по какъв начин да покриваме вреди, които са в резултат на военни дейности. В болшинството контракти това са изключени вреди. Покачват ли се наградите по застраховки на транспортни средства, товари, кредитен риск, хакерски атаки или други за клиенти, които може да са изложени към опасности от спора? - Част от тези застраховки са доста характерни и, да, за някои от тях рискът е в действителност нараснал и оттова и цените се качват. Много е мъчно дори да се откри покритие за такива застраховки, изключително на презастрахователния пазар. Част от транспортните застраховки, изключително за такива по-рискови райони, някои застрахователи стопират и да ги оферират. Те са повлияни и от ограничаващите ограничения, които бяха гласувани от европейските органи, и от ръководството на риска. Това, което направихме още в първите дни, е, че спряхме да предлагаме транспортни застраховки за застрашените територии. Но и самите транспортни компании стопираха пътуванията, тъй като рискът е повишен. Така че тук има два резултата - или тотално прекъсване на такива застраховки, или както споменахте повишени цени.

Интервюто взе Николай Стоянов
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР