Какви са последните облекчения, които влязоха в сила и какви

...
Какви са последните облекчения, които влязоха в сила и какви
Коментари Харесай

Фирмите и домакинствата могат да кандидатстват за субсидия за фотоволтаична инсталация

Какви са последните облекчения, които влязоха в действие и какви са предстоящите спестявания при създаване на лична фотоволтаична централа? Константин Киров, началник отдел " Опазване на околната среда " и " Зелени планове " в " ПроКредит Банк " коментира тематиката за всички консуматори.

Г-н Киров, какви са ограниченията, подхванати на държавно равнище, за стимулиране на зелената сила в България?

През последните два месеца се случиха няколко позитивни промени в тази посока в България.

Част от тях са свързани със дотации по проекта за възобновяване и развиване. Юридически лица и семейства ще могат да аплайват, с цел да получат дотация за създаване на фотоволтаични съоръжения за лично ползване . Трябва да се има поради, че изискванията за компании и физически лица са разнообразни, както и процентът безплатна помощ. Всеки може да се запознае с тези условия на уеб страницата на или на.

По проекта за възобновяване общият размер на дотациите за физически лица е 60 млн. лева, а за юридически лица - 200 млн. лева, като плановете могат да включват и акумулатори . Тъй като стратегиите са за 100% лично прилагане на тока, батериите са нужен детайл и е доста потребно, че той е включен в плануванаъа държавна помощ.

Важно е да се знае, че както при всички други дотации, тази безплатна помощ се получава след приключването на плана. В този случай клиентите могат да се извърнат към сътрудник като, с цел да получат средствата за осъществяване на инвестицията и по-късно да се възползват от тази безплатна помощ, в случай че са утвърдени по програмата.

Втората позитивна смяна, която беше утвърдена от Народното събрание при започване на януари е, че за по-малките съоръжения, до 20 kW, отпада условието за позволение за строителство . Това важи за фотоволтаици, които са напълно за лично прилагане на тока. Единствено е належащо да се уведоми общината, което е по-кратка процедура. Това е още една потребна стъпка от страна на страната, защото има доста семейства, които желаят да влагат във фотоволтаична апаратура, само че ги спираха документите и периодите за приемане на разрешителни.

Каква експертиза можете да предоставите на Вашите клиенти в ПроКредит Банк?

В България има доста дейни асоциации и организации, които се пробват да развият бранша за възобновими енергийни източници в страната. В този бранш най-общо можем да кажем, че виждаме два вида вложения. Едните са огромни планове върху няколко декара земя, а другите са по-достъпни вложения от дребни и междинни предприятия (МСП), които са фокусирани главно върху подобряването на личната консумация на сила. В " ПроКредит Банк " желаеме да поддържаме втория вид вложения. Причината е, че точно те дават опция на нашите клиенти да бъдат по-независими от цената на електричеството на пазара, както и от възможни спирания на тока. Само в България за последните три години сме финансирали над двеста фотоволтаични съоръжения. Считам, че е доста скъпо клиентите да знаят, до момента в който се осведомят по отношение на този вид инвестиция, че от страна на Банката могат да получат експертно мнение за това дали техният план дава отговор на общоприетите пазарни условия.

" Зелени дружно "

е общ план на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните трендове - както в всекидневието на всеки от нас, по този начин и в бизнеса.

Научете повече тук:

За да сме оптимално потребни за нашите клиенти, всеки един от плановете се преглежда от три самостоятелни един от различен отдели, профилирани в другите стадии и детайли на инвестицията.

Първо Експерт Връзки с клиенти прави оценка какво е належащо за реализацията на плана, какви са икономическите и екологичните изгоди от него. В следствие планът се преглежда от отдел Опазване на околната среда и зелени планове в банката. Имаме двама инженери, които дават експертиза по отношение на предварителни проекти, разрешителни и всички механически особености на инсталациите. Колегите ни от отдел " Кредитен риск " правят оценка финансовата изгода за клиента и опцията за възвръщаемост на инвестицията.

Случвало се е да помогнем на клиенти и да не създадат инвестиция във фотоволтаици , защото, по наше мнение, не са проучили задоволително всичките променливи, все още на търсене на финансиране. В следствие се видя, че спомагателните разноски вършат инвестицията прекомерно скъпа и даже нерентабилна. По този метод съумяваме да защитим клиента от започване на апаратура, която няма да може да приключи сполучливо.

На какво да обърнем внимание, когато избираме компания за създаване на фотоволтаична апаратура?

Фирмите, които създават фотоволтаични съоръжения, са доста търсени в последните години и надлежно породиха нови сдружения на пазара, които се занимават с това. Според нашия опит, при избора на реализатор за създаване на фотоволтаична централа, би трябвало да се обръща внимание на следнaта информация:
Опит на компанията, референции от други техни клиенти или сътрудници. Наличие на уеб страница с посочени изпълнени планове, както и дали тези планове са сходни на Вашите проекти. Пълнота на офертата - включени ли са разноски за планиране, съоръжение, доставка, създаване, свързване и координиране с нужни институции. Добра процедура е да има годишен разбор на производството и възвръщаемост на инвестицията. Ако не са включени всички тези детайли, може да се подведете по непълна последна цена. При оборудването наложителни детайли са фотоволтаичните панели, структурата за монтаж и инвертори. Желателно е да получите техническите спецификации за определеното съоръжение. Гаранция на изпълнителя за оборудването и за осъществяването, както и период за обслужване при повреди. Добри периоди са 2 години гаранция за труда и 24 часа период на реакция при повреда. Счита се за преимущество, в случай че компания реализатор прави оглед за подсигуряване дали определената локация има задоволително място и други значими специфики за терена. Възможност за възнаграждение на инвестицията напълно по банков път и сключване на контракт за цялостна сума на договорката - при положение на правосъдни дейности, може да оспорвате единствено до размера на формалните разноски.
Важно е да Ви се обясни цялата процедура по легализиране на инсталациите според от това дали ще е единствено за лично прилагане, с продажба на непотребния ток или напълно за продажба.

Какви са предстоящите спестявания от инвестицията във фотоволтаична централа?

Ако разгледаме вид за физически лица за апаратура от 5 kW, която е подобаваща за домакинство в къща, можем да чакаме на годишна база към 1 000 лева спестявания, при сегашната закрепена цена на тока. При това пресмятане, можем да кажем, че период от 9 години би възвърнал инвестицията, даже без дотация. При предстоящ период на работа на тази фотоволтаична апаратура от над 25 години, това е по-малко от една трета от периода ѝ на работа.

За юридически лица, които закупуват електричество от свободния пазар, този период може да бъде даже единствено 3 години, когато токът се употребява напълно за лична консумация.

Какви други стъпки могат да се подхващат на държавно равнище, за да се подтиква производството на зелена сила в България?

Със сигурност производството на лична сила е нещо доста скъпо за стопанската система ни. Ако погледнем в по-голям мащаб, това, че компании и семейства създават тока си на място, оказва помощ за понижаване на загубите от транспорт на сила. Колкото по-улеснен е този развой, толкоз по-добре. В него вземат участие както страната с общи условия към общините, по този начин и самите общини, които следва да ползват избраните регулации по идентичен метод.

Друг участник в този развой са електроразпределителните сдружения. Чест въпрос тук е, да вземем за пример, дали е належащо да се изисква и тяхното мнение, когато инсталацията е единствено за лично прилагане на ток. Това са все въпроси, при които е добре да има общ метод, както от страната, по този начин и от електроразпределителните сдружения.

Има още много стъпки за облекчение на процеса, които биха могли да се подхващат на държавно равнище, само че считам, че се движим в вярната посока.

" " демонстрира положителните образци и значимите препоръки - всичко, което би трябвало да знаем по пътя към по-природосъобразно битие, работа и правене на бизнес. Проектът се реализира с поддръжката на,,,,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР