Какви са основните моменти в отношенията между България и Република

...
Какви са основните моменти в отношенията между България и Република
Коментари Харесай

Отношенията между България и Република Северна Македония през последните 30 години

Какви са главните моменти в връзките сред България и Република Северна Македония през последните 30 години?

На 15 януари 1992-а година България първа в света признава независимостта на Република Северна Македония, тогава под името Република Македония. Това става с помощта на настояването на президента Желю Желев. Късно вечерта съвещанието на Народното събрание е прекратено и министър председателят Филип Димитров афишира, че държавното управление е решило да признае четири от републиките на някогашна Югославия. Всички партии поддържат решението. В ефира на Българската телевизия решението афишира представителят на държавното управление.

" Правителството на Република България признава независимостта на републиките Словения, Хърватско, Македония, Босна и Херцеговина ", споделя Надежда Михайлова, представител на държавното управление.



На 22 февруари 1999 година в София е подписана Декларация за добросъседство сред двете страни. Подписват я тогавашният министър председател Иван Костов и македонският му сътрудник Любчо Георгиевски. В декларацията се урежда " езиков спор ", който в продължение на 7 години блокира подписването на десетки междудържавни съглашения. В декларацията е записано, че тя ще се подпише на формалните езици на двете страни съгласно конституциите им. Македония е приела формулировката, че признаваме македонския език, само че единствено на територията на Македония, не и на територията на България. България дава на Република Македония 150 танка и 142 артилерийски установки.



На 29 юли 2009-а година избухва абсурдът със Спаска Митрова. Митрова е арестувана от македонските управляващи по отношение на битов спор и излежава присъда от три месеца затвор. Българските медии и представители на държавното управление отдават необикновената присъда на българското поданство и самоопределяне на Митрова. България реагира като страна, защитаваща собствен жител. Официалните управляващи декларират, че казусът ще послужи като аршин, по който България ще оцени напредъка на Република Македония за участието ѝ в Европейския съюз.



На 1 август 2017 година в Скопие министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев подписват Договор за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония. Договорът планува основаването на Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси, взаимни празнувания на персони и общи събития от историята, двете страни да не предявяват териториални искания една по отношение на друга и да подхващат ограничения против недобронамерена агитация.

На 24 май 2018-а в Рим за първи път делегации от България и Македония, водени от министър председателите на двете страни, Бойко Борисов и Зоран Заев, празнуват дружно Деня на славянската книжовност. Премиерите сервират венец на гроба на Свети Кирил в базиликата " Сан Клементе ".

На 4 юли 2018 година е първото съвещание на Съвместната комисия по историческите и просветителните въпроси. Тя работи повече от три години без особени резултати.



На 17 ноември 2020 година България постанова несъгласие и блокира Северна Македония за началото на договарянията за участие в Европейския съюз, откакто не утвърждава преговорната рамка на югозападната си съседка. България счита, че македонското държавно управление не демонстрира подготвеност за взаимни отстъпки, свързани с историята ни.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР