Какви са очакванията от посещението на българската делегация, водена от

...
Какви са очакванията от посещението на българската делегация, водена от
Коментари Харесай

Какви са очакванията от посещението на Кирил Петков в Скопие?

Какви са упованията от визитата на българската делегация, водена от премиера Кирил Петков в Скопие? Това разясниха в студиото на " Денят стартира " историкът от СУ " Св. Климент Охридски " проф. Христо Матанов и Петър Колев, водач на партия " Граждански либерален съюз ", която съставлява българите в Република Северна Македония.

В ефира на " Денят стартира " проф. Христо Матанов посочи, че се надява на ново начало в връзките сред София и Скопие, само че не и на компромис. По думите му Консултативният съвет за национална сигурност при президента е сложил завършек на подозренията, че България би се поддала на външен напън и това е добре.

" Две неща вършат усещане в това, което става в последно време - първо, историята отива на финален проект, на напред във времето отиват инфраструктура, стопанска система и така нататък Второ - планува се смяна структурна в историческата комисия " - сподели Матанов.

Той добави, че е извънредно значимо какви промени ще се извършат в комисията, която работи по въпросите на историята. Според професор Матанов, без смяна в учебниците в Република Северна Македония, езикът на омразата няма да спре.

Христо Матанов оцени като позитивно изявлението на външния министър на РСМ Буяр Османи, че Република Северна Македония не е длъжна да съблюдава политиката на някогашна Югославия по отношение на България, както и потвърждението му, че има предпочитание македонските българите да бъдат добавени в конституцията на югозападната ни съседка.



Петър Колев от " Граждански либерален съюз " прикани ръководещите в Скопие да изпълнят 6-те точки, които са получили като изискване за започване на договаряния с Европейски Съюз.

Той съобщи, че когато се вземат решение въпроси от всекидневието на българите в Северна Македония, присъединяване на организациите, които ги съставляват, е наложително.

Колев изрази вяра, че визитата на българската делегация в Република Северна Македония ще бъде знаково и ще очертае пътя, по който ще се движат връзките София-Скопие.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР