Какви са новите измами в интернет и как да се

...
Какви са новите измами в интернет и как да се
Коментари Харесай

Какви са новите измами в интернет

Какви са новите измами в интернет и по какъв начин да се предпазим. В студиото на „ Събуди се ” препоръки даде специалистът по киберсигурност Явор Колев, който е и някогашен началник на „ Киберсигурност ” в ГДБОП.

„ Преди месец и половина - два се пробваха да ми откраднат профила във Фейсбук. Получих известие от мой другар – очевидно неговият профил беше откраднат. В известието се искаше да му изпратя код, който ще получа на телефона си. Получих съответния код. Ако го бях изпратил, щяха да нулират паролата ми, да я сменят и аз да остана без профил. Такива откраднати профили се употребяват за всякаква незаконна активност ”, изясни Явор Колев.

„ Могат да изпратят до вашите контакти и вик за помощ, че сте потърпевши в автомобилна злополука, да вземем за пример, някъде в чужбина и да изискат по някои от компаниите за бързи преводи огромни суми. Имали сме такива случаи и даже с доста известни българи, които са пращали пари на потърпевши ”, сподели Колев.

За да защитим данните си, той предлага да използваме комплицирани пароли за всяко приложение или обществена мрежа. Тези пароли би трябвало да имат дребни и огромни букви, разнообразни знаци в тях, цифри. Трябва да са разнообразни на всички места. Продължават да работят и сантименталните измами, а най-често техни жертви стават самотни дами на междинна възраст. Интернет остава рисков и за децата. Явор Колев 20 години познаваше Алексей Петров. Запитан има ли пояснение за убийството му, Колев сподели: „ На мен ми е тежко да приказвам по тази тематика, тъй като в действителност 20 години се познаваме и той беше образец за мен. Това е един визионер, един човек на бъдещето, всестранно развита персона, водач в региона на националната сигурност, водач в науката, водач в бизнеса, водач в спорта ”, сподели Явор Колев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР