Какви процеси ще задават настроенията на борсовите пазари тази седмица?

...
Какви процеси ще задават настроенията на борсовите пазари тази седмица?
Коментари Харесай

От инфлация към лихви и строителство*

Какви процеси ще задават настроенията на борсовите пазари тази седмица? Инвеститорите чакаха с нараснало внимание данните за инфлацията през предходната седмица. В Съединени американски щати има покачване на инфлацията, като по-осезаемо това става при изключването на храни и горива от изчисленията. Тенденцията се затвърждава – има последователно понижение на показателя на инфлацията, само че тя все по-силно се демонстрира отвън цените на суровините.

Това е неприятна вест за централните банкери, тъй като прави доста сложна задачата им в усмиряване на растежа на цените. И е още по-лоша вест за пазарите, защото банкерите би трябвало да покачват лихвите по-агресивно. Такъв ход на Федералния запас на съвещанието им в сряда е към този момент регистриран от вложителите. Предстои да забележим най-малко 75 б. п. покачване на лихвата в Съединени американски щати, като вероятността за по-силен растеж е дребна. Джером Пауъл, ръководител на Федералния запас, даде обещание след предходното съвещание да няма повече такива огромни стъпки, а банкерите да се придържат към 50 б. п. Икономиката обаче има друга траектория на придвижване, доста по-трудно предсказуема.

Инвеститорите наблюдават деликатно упованията на банкерите и всякаква информация по какъв начин ще бъдат продавани облигациите от салдото на Федералния запас. Това е по-важно за ликвидността на финансовите пазари и изключително за валутите.

Еврото и доларът в този момент са в паритет, само че наклонността е към повишаване на щатската валута. Търговията през първата половина на седмицата ще бъде видимо спокойна, както с валутите, по този начин и с акции и облигации.

Американските показатели означиха доста понижение след данните за инфлацията. Тенденцията остава отрицателна и следва сериозен тест на дъната на показателите. Все още няма суматоха измежду вложителите, тъй като няма и проблеми с ликвидността. Поне до момента в който се появят страховете от криза.

Данните за строителството и за продажбите на жилища ще хвърлят светлина върху действителната стопанска система.

Ключовото ниво на щатския показател S&P 500 е 3600. Лихвите не са изненада за пазара, само че осъзнаването на рисковете от криза към момента стои пред вложителите.

* Обзорът е на Цветослав Цачев, основен капиталов съветник в Елана Трайдинг, и не съставлява съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР