- Какви мерки предприемат общинската администрация и районните кметства спрямо

...
- Какви мерки предприемат общинската администрация и районните кметства спрямо
Коментари Харесай

Величко Родопски: 70-80% от борчовете на Пловдив са несъбира...

- Какви ограничения подхващат общинската администрация и районните кметства по отношение на длъжниците?

- Не сме спирали да работим интензивно. Почти за всички отговорности има заведени каузи, доста от длъжниците са дадени на правосъдни реализатори. От началото на годината от „ Местни налози и такси “ са изпратени 2745 писма и са издадени 922 акта за отговорности в общ размер над 3 млн. лв.. При частни правосъдни реализатори са импортирани 409 преписки, към обществени реализатори - 42. Отделно сходни ограничения се подхващат и в общинската администрация. Проблемът е, че постоянно се оказва, че компаниите на длъжниците са спрели да работят, оповестени са в неплатежоспособност и банкрутирали. Част от тях не съществуват и ние няма какво да им вземем. Съдебната процедура в годините демонстрира, че до момента в който се води дело, компанията се източва от наличие. В резултат на това остава без активи към момента, в който Общината получи изпълнителен лист.

........

В нашия мандат няма действително нарастване на просрочените вземания от компании и жители

Акцент 2

Дори и при съществуването на изпълнителен лист Общината няма по какъв начин да прибере част от задълженията

-----------

- Г-н Родопски, кои са главните аргументи за просрочените вземания на Общината от компании и жители?

- Към 30 юни тази година просрочените вземания са в размер на 19 434 668 лв.. Реално в нашия мандат няма нарастване на отговорностите - през 2019 година те бяха 19 288 000 лв., през 2020 година - 19 354 000. Ръстът е поради начислените лихви. През 2015 година просрочието беше 15,5 млн. лв., през 2016-а - 17 милиона.

Повечето вземания са с отминалост повече от 10 години, огромна част от тях са от 2014-2016 година и са най-вече по наказателните постановления, за които няма сигурност, че в миналото въобще ще ги съберем. Те са в размер на 5,6 млн. лв.. Другата по-голяма сума е на „ Жилфонд “ - 3,7 млн. лв.. Неплатените сметки са насъбрани в годините най-вече от обществено слаби жители, които са живеели в общинските жилища и

не са плащали наеми, налог здания, такса боклук, ток и вода.

Срещу множеството от тези хора са заведени правосъдни каузи, само че даже и при съществуването на изпълнителен лист Общината няма по какъв начин да прибере от тях задълженията, тъй като те нямат никакво имущество, което по закон може да се вземе. Част от несъбраните вземания са на учебните заведения от времето, когато те минаха на делегирани бюджети. По-голяма сума е и на шестте региона - към 3,5 млн. лв., и се дължи от наеми и такси, най-вече за прилагане на пазари и борси.

- Защо районните кметства не събират по-ефективно отговорностите?

- Водим каузи, само че постоянно се оказва, че компаниите на длъжниците са спрели да работят, оповестени са в неплатежоспособност и банкрутирали. Част от тях не съществуват и ние няма какво да вземем от тези сдружения.

Анализът сочи, че множеството от настоящите сметки се събират и съвсем няма нови вземания, само че върху сумите, просрочени с години, се начисляват лихви. Например, в случай че към 2018 година в регион „ Централен “ са имали 825 000 лв. просрочени вземания, то към днешна дата те са 842 000, т.е. повишаването е доста малко и се дължи на лихвите.

- Каква е повода в регион „ Западен “ да има доста по-малко длъжници към бюджета?

- „ Западен “ е с минимум вземания - към 134 000 лв., тъй като в този регион има по-малко търговски действия спрямо " Централен ", за които се употребяват общински парцели. Част от несъбраните суми са от неизрядните наематели на гаражите. В „ Западен “ те бяха минимум на брой, за разлика от другите региони, изключително в „ Тракия “ и „ Южен “.

- „ Жилфонд” от години натрупа „ черни точки” с бомбастичните суми на неплатени наеми за към 3 млн. лв., а тази година те към този момент са близо 4 милиона с начислените лихви. Защо управлението на предприятието не подхваща никакви дейности и търпи длъжниците, в случай че в Пловдив има десетки хора, които чакат от доста време да се настанят в общинско жилище?

- В активите на „ Жилфонд “ се водят към 3500 жилища, от които над 2000 са в регион „ Източен “ и най-много в „ Столипиново “, където събираемостта е доста сложна. Работим в посоката да продадем по-голямата част от жилищата на наематели, които могат да ги закупят и да ги стопанисват.

От предприятието непрекъснато изпращат писма, подписват съглашения с длъжниците, завеждат каузи, само че даже и когато подхващат насилственото освобождение на жилището, идващият наемател също стартира да натрупа неплатени сметки. От друга страна, Общината има обвързване да оказва помощ на обществено слабите.

- Не може ли безнадеждните случаи да се отпишат от счетоводството на Общината, най-малко да не се натрупат лихвите? Както стана на една от последните сесии, когато част от вземанията бяха отписани с решение на Общинския съвет по предложение на администрацията.

- Общата сума на тези вземания, за които беше взето решение, е над 8255 лв. и за тях беше минал 10-годишният давностен период. Разпоредил съм да се приготви информация във всички региони и общински предприятия

какви вземания не можем да съберем, с цел да ги отпишем от финансовата отчетност,

откакто Общинският съвет утвърди. Предполагам, че 70 - 80 % от просрочените отговорности няма да се съберат.

В същото време от Министерството на финансите ни предлагат да не отписваме вземанията по хипотеза, че в случай че някой ден някой реши да заплати дължимата сума, тя би трябвало да съществува в нашето счетоводство. По закон, в случай че в контракта има уговорка за заплащане освен на наем, само че и на такса боклук, нямаме право да отписваме даже и след приключването на давностния период.

- Как се стигна до просрочените вземания от концесиите за един милион лв.? Толкова са общите годишни доходи в бюджета от вноските за концесии.

- Една от огромните суми за 2015 ​- 2017 година е за пешеходния подлез „ Тримонциум “ на компания „ Рента груп плюс “ - 391 000 лв. неплатени вноски и 167 000 лв. лихви. Същата компания има 209 000 лв. и 100 000 лв. лихви за концесията на подлеза до аптека „ Марица “. Договорите са прекъснати и тези вземания се водят просрочени.

- Защо Общината не може да си вземе парите, откакто някогашният концесионер и притежател на компанията даже е спечелил социална поръчка в Пловдив за градеж на детска градина, единствено че с друго комерсиално сдружение?

- Общината води каузи, само че нашите чиновници се притесняват, че няма по какъв начин да получим тези средства, защото компанията към този момент няма активи, а по закон няма по какъв начин да търсим вземания от друго сдружение.

- Как несъбраните вземания се отразяват върху бюджета на Община Пловдив?

- Ние не разчитаме на тези пари, тъй като още когато направихме разбор, видяхме, че множеството от тях са несъбираеми. От началото на мандата се взимат съответни ограничения да не се позволяват нови случаи на забавените заплащания. Просрочените вземания не се възнамеряват в бюджета.

ВИЗИТКА

Величко Родопски е заместник-кмет на Община Пловдив с сектор „ Финанси и икономически действия “. Преди да бъде назначен в администрацията, повече от 12 години е заместник-ректор на Аграрния университет - Пловдив. Защитил е научна степен „ Доктор на икономическите науки “. Има опит в ръководството и контрола на финанси в Териториалната организация на НАП-Пловдив.

Завършил е магистратура във Варненския стопански университет, компетентност „ Счетоводство и надзор “. Семеен, с две деца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР