Какви емоции са изпитали и какво си спомнят двама български

...
Какви емоции са изпитали и какво си спомнят двама български
Коментари Харесай

Какви емоции са изпитали и какво си спомнят двама български президенти от първите си военни паради?

Какви страсти са изпитали и какво си спомнят двама български президенти от първите си военни паради? На Паметника на Незнайния боец застанаха Росен Плевнелиев и Георги Първанов, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.

Общо 15 пъти двамата президенти са взели участие в церемонните по отбелязването на празника. Началото на честванията за 6-и май постоянно стартира пред  катедралния храм “Св. Александър Невски”. “Помня от първи до последния церемониал, който съм приемал. Разбира се, първоначално повече господства мисълта да не стъпиш изкривено, да не изпълниш нещо в прорез с военния устав”, описа Първанов.

За него най-паметен остава последният му 6-майски церемониал през 2012-а: “Този, на който се разделях  условно с българската войска. И до момента витае в спомените ми оня момент, в който подвигнах ръка и споделих, че за мен е било чест, което не е по правилник. Сигурно и аз се просълзих, само че беше доста вълнуващо да видя, че и част от генералите, офицерите и от бойците бяха развълнувани”.

И двамата президенти споделят, че парадите са горделивост за българската нация и държавност.”Когато президента тръгне по тази линия, не тези жълти павета, на този голям площад. Воините от другите типове въоръжени сили, подредени като по конец. Невероятно е!”, съобщи Плевнелиев.

И тъй като, както нормално,  делниците са повече от празниците, президентите описват и за сложните моменти, в които е трябвало да се изправят пред майките на заганалите наши военни. Такъв миг е атентатът против българската база „ Индия ” в иракския град Кербала на 27 декември 2003 г. Освен да посрещне телата на починалите, президентът Първанов е трябвало да вземе и политическото решение дали да останем в Ирак.

Росен Плевнелиев пък си спомни за нещастието на летище “Сарафово”: “Моят мандат беше един доста по-различен мандат. Отговорно декларирам, че това беше един доста сложен мандат. За пръв път на територията на България имаше терористичен атентат на летище “Сарафово”.

Дадените жертви не са забравени, споделят президентите. И приказват за достойнството и достолепието на тези, които макар събитията остават да работят и служат в българската войска.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР