Каквато и да е външната реалност, твоята вътрешна нагласа трябва

...
Каквато и да е външната реалност, твоята вътрешна нагласа трябва
Коментари Харесай

Пътят към изобилието

Каквато и да е външната действителност, твоята вътрешна настройка би трябвало да е по-силна. Така ще си създател на личния си живот и бизнес. Ако нещо работи добре, значи си го канализирал. Наготово няма по какъв начин да ти демонстрират пътя. Затова да се учим освен от сполучливите проявления, само че и от това, което другите не съумяват да създадат. За задачата е нужно да сме и положителни наблюдаващи, казва  бизнес дама с дребен бизнес, която търси практични модели на работа.

Трудностите, проблемите, рецесиите ни съпътстват и са неизбежни. Но те са и методът да стигнем до новите благоприятни условия. В живота и в бизнеса има доста способи нещо да стане, компликациите връхлитат сами, само че по какъв начин да намерим пътя към задачата? А имаме ли ясна цел? Ако имаме, няма метод да няма метод, по който да я реализираме. Теорията на рестриктивните мерки е добър инструмент в постигането на задачите. Това, което постоянно имаме в обилие, са рестриктивните мерки – в мисленето, във визията, в ресурсите и поддръжката. И с цел да реализираме задачите, би трябвало да открием корена на казуса. Да идентифицираме „ тесните места “ и да намерим най-ефективното решение за възстановяване работата на цялата система. Промяната обаче е най-постоянното нещо. И в случай че ние спрем, то светът и пазарът към нас не стопират, с цел да ни изчакат. Ето за какво непрекъснатото рационализиране и възстановяване на процесите е част от решението.
Тесните места
Теорията на рестриктивните мерки е създадена от израелския специалист по бизнес ръководство Елиаху Голдрат, който през 1984 година я разказва в детайли в книгата си „ The Goal “ („ Целта ”). Теорията на рестриктивните мерки преглежда организацията като система, която се състои от запаси, свързани посредством бизнес процеси, в които те вземат участие. В тази система съществуват ограничения, също като най-слабите брънки в една верига, които я възпират да работи по-добре и по-лесно да реализира задачите си. Голдрат свежда философия на ръководството до това непрестанно да се търсят и отстраняват слабите места в най-важните процеси. Основният блян е да се усили скоростта. Голдрат твърди, че всяка система, без значение какъв брой добре действа, има най-малко едно ограничаване, което възпира успеваемостта й. Препоръчва пет стъпки, с които процесът да стане по-ефективен и по този начин да се форсира: Идентифициране на рестриктивните мерки на системата; Вземане на решение по какъв начин да се употребяват ограниченията; Подчиняване на всичко останало на взетото решение; Отстраняване на рестриктивните мерки на системата; Оценка и затваряне на цикъла.
Къде стяга обувката
Теорията на рестриктивните мерки употребява разнообразни принадлежности за реализиране на нужното рационализиране. Ограничението не значи безусловно нищожен запас. Всяка компания е изправена пред проблем с дефицита, никой не може непрекъснато да разчита на неограничени запаси. Така че ограничаването се явява спънка за реализира на задачите. Това постанова непрекъснато да се търсят усъвършенствания, като се разпознават и отстраняват „ тесните места “, които имат собствен ход на поява. А тесните места може да са от най-различен темперамент: Административни ограничавания, Ограничения на потенциала, Логистични  и материални ограничавания, Ограничения от самите хора в екипа, само че и от доставчиците, Ограничения на бизнес политиките, Пазарни ограничавания, Финансови ограничавания.
Печеля – печелиш
Рискове доста, до момента в който гоним задачата. Как да се избегнат? Никой не е самичък на пазара, от това, което някой прави, би трябвало да печели освен той. Трябва да печели компанията, с цел да се развива и да влага в нови технологии и в нови артикули и услуги. Нейните чиновници също би трябвало да са удовлетворени от заплащането и наличието си в компанията и да са стимулирани да поставят още повече старания. Доставчиците би трябвало също да са задоволени от взаимоотношението си с компанията. И най-важното е клиентът да е удовлетворен от продукта. Добре е фирмите да намерят собствен метод, по който да споделят с обществото част от облагата си.
С обмисляне
Ето какво споделя по тематиката притежателят на индустриален бизнес, който пробва да е съветник посредством своя доктрина на рестриктивните мерки: Трябва да имаш ясна цел и проект за реализирането ѝ. Засееш ли ябълка, първият плод ще го откъснеш на петата година, а от ореха – на десетата. С положително обмисляне може да осъществиш желанията си, въпреки да се появяват доста условия, които ще пречат. Помагай на всички, с които работиш - егоизмът е унищожителен. Светът се движи от постижими цели, от страстите, от интуицията. Като навигатор в реализирането на задачите прилагайте Теорията на рестриктивните мерки. Човекът без аероплан или друго летателно средство не би могъл да полети. Така никоя цел не може да се реализира единствено с висока мотивация. И не малко по малко, а със скок ще стигате до задачата.
С нова формула
Ако желаеме да излеем едно и също количество вода от чаша и от бутилка, от чашата ще стане по-бързо, защото липсва ограничаването на тесния отвор на бутилката. Но вместо да мислим за рестриктивните мерки, които сами ни намират, по-добре е да стигнем до рога на изобилието. И ето теорията, която една бизнес дама развива: „ Всички се плашат от инфлацията, а аз се отправям към изобилието. През последната година имам доста фантазии и цели и смятах, че трябват доста пари за реализирането им. През тази една година имах също толкоз доста компликации и проблеми за решение, свързани с създаването на продукта и позиционирането на бизнеса. Но на всички компликации се намираше решение и множеството от тях бяха новаторски и непредвидени. Неща, за които преди този момент не съм се сещала. Стана по този начин, че всичко, което преди година си пожелах, стига до мен умножено. Нещата като че ли идват сами. Получи се баснословен механизъм - виждам нещо, което ми е забавно, информация за него изскача от още няколко места и разбирам, че това е нещо за мен. Някъде на назад във времето слушам гласа на саботьора, само че му споделям, че в този момент моментът не е подобаващ да се обажда, тъй като съм в очакване на опциите. Натрупаха доста невероятни образци и за всичко благодаря. Помощници по пътя постоянно има. Дори получих табиет да поглеждам небето и да се усмихвам. Вяра, отворено схващане, признателност и добрина – това е моята формула. Споделям всичко това, с цел да вдъхновя и други да вдигнат глава нагоре и хората с усмивки към небето да станем повече.

Теории и практики доста, само че всеки самичък ще откри оня модел, който да сработи при него.
Текстът е част от бр. 110 на сп. " Икономика ". Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР